Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Nadal ispao! Povreda u drugom setu i svađa sa Marijanom Veljović, Melburn čeka novog šampiona

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.01.23. | 07:41

Pobeda karijere 65. na svetu Mekenzija Mekdonalda

Australijan Open je već trećeg dana takmičenja ostao bez šampiona! Eliminacija Rafaela Nadala samo godinu dana pošto je pokorio Melburn šokirala je mnoge, a jedan od bitnijih razloga tako ranog ispadanja je povreda sa kojom se Španac sučio u drugom setu. To ipak ne umanjuje pobedu 65. igrača sveta Mekenzija Mekdonalda koji je odigrao vrlo dobro za verovatno najveću pobedu dosadašnje karijere - 6:4, 6:4, 7:5.

Osim povrede sa kojom se suočio, Nadal je imao i verbalni obračun sa sudijom iz Srbije Marijanom Veljović. Jedan od najboljih tenisera svih vremena smatrao je da mu Veljović daje malo vremena za pripremu između dva poena. Međutim, to nije istina. Stvar je u tome da Nadal ima svoju rutinu između poena čime neretko prekorači vreme za servis što mu mnoge sudije tolerišu. Marijana Veljović je striktno poštovala pravila i nije se previše obazirala na komentare...

Izabrane vesti

"Sa tobom uvek isto! Ali, nema veze", govorio je osvajač 22 grend slem turnira.

Prvi put Španac je podviknuo već u prvom setu, kada je Mekdonald imao vođstvo od 4:1 uz dva brejka. Drugi put se Nadal požalio u drugom setu na 3:3.

Mekdonald je igrao odlično, uprkos tome što je u prvom kolu igrao isrcrpljujući susret sa sunarodnikom Brendonom Nakašimom koji je trajao više od četiri sata i pet setova. Pobedu je ubrzala povreda levog primicača koju je Nadal osetio u osmom gemu drugog seta. Uhvatio se za bolno mesto i sa grimasom na licu se presavio. Ubrzo je zatražio medicinski tajm-aut, otišao je na desetak minuta u svlačionicu a televizijske kamere zabeležile su njegovu suprugu Mariju Francisku kako plače. U tom momentu Nadal je već imao set zaostatka, uz dva gema minusa kod rezultata 5:3 za protivnika.

Amerikanac je i do Nadalove povrede bio dominantan. Meč je otvorio brejkom koji je ubrzo potvrdio, a zatim stvorio izuzetnu prednost od 4:1! Istina, Nadal je odmah uzvratio brejkom i to odmah pošto se posvađao sa sudijom iz Srbije. Uspeo je da se izdigne nakratko i iz drugog pokušaja da oduzme servis Mekdonaldu. No, to nije poljuljalo samopouzdanje Amerikanca koji je osetio da i te kako može da se nosi sa velikanom, pa je nastavio da igra u visokom ritmu do kraja i uzme prvi set posle samo 47 minuta.

Početak drugog seta bio je gotovo preslikan i već na startu stigao je do 2:0 uz brejk. Izgledalo je da se Nadal vratio u život pošto je opet vratio brejk, ali je na 5:3 došlo do povrede koja ga je omela da se suprotstavi punim intenzitetom.

Španac se nije predao do kraja, pošto je treći set išao do 12 gemova. Obojica igrača bili su sigurni na svoj servis tokom uvodnih deset gemova, da bi onda Mekdonald na svežinu uzeo novi brejk, umalo sa “nulom“ što je bila najava senzacionalne pobede.

Do pobeda i prolaza u treće kolo došli su Janik Siner, Feliks Ože Alijasim i Frensis Tijafo.

Italijan je za samo 105 minuta nadigrao Argentinca Tomasa Martina Ečeveriju i dozvolio mu ukupno sedam gemova – 6:3, 6:2, 6:2 . Rutinski posao je odradio Siner koji je igrao savršen tenis od prvog do poslednjeg gema i u visokom ritmu bio nepremostiva prepreka za indisponiranog Ečeveriju. Ranim brejkovima Siner je stvarao sve veći jaz između dvojice tenisera i brzo je postalo jasno da 79. na planeti nema šta da traži u ovom susretu.

Njegov sledeći rival biće Martin Fučovič ili Lojd Heris.

Pakleno težak posao imao je Ože Alijasim koji je morao da se vraća iz ponora i dva seta zaostatka protiv Aleksa Molčana da bi slavio sa 3:6, 3:6, 6:3, 6:2, 6:2 u više od dva i po sata tenisa. Jedina dobra stvar u pobedi kanadskog tenisera je ta što meč nije trajao predugo, mada je jasno da je sedmi na svetu mogao i morao sve da završi mnogo ranije.

Slovak je potpuno iznenađujuće dominirao mečom i mnoge ostavio u šoku. Dva brejka, u sedmom i devetom gemu otvorila su mu auto-put do prvog seta, da bi u nastavku ponovo oduzeo protivniku servis, ovog puta u šestom gemu čime je rutinski stigao do 2:0 u setovima. Ubrzo su stvari počele da se okreću u korist tenisera iz Montreala...

Ože Alijasim je shvatio da mu nema druge, osim da krene iz sve snage na Slovaka, zbog čega je naredna tri setadobio za ukupno 108 minuta. U narednom kolu igraće protiv boljeg iz susreta Korentana Mutea i Fransiska Serundola.

Frensis Tijafo opravdao je ulogu apsolutnog favorita, pa je za tačno dva sata preslišao Kineza Džunčeng Šanga 6:4, 6:4, 6:1.

Uspeo je 194. igrač sveta da pruži solidan otpor u uvodna dva seta i donekle namuči protivnika, ali nije to bilo ništa vanredno, što Amerikanac nije mogao da izgura u svoju korist. Osetila se velika razlika u kvalitetu kako je meč odmicao, a Kinez je na kraju potpuno ostao bez goriva, pa je slomljen na otvaranju trećeg seta i morao je ubrzo da prizna poraz.

Tijafo u nastavku turnira ima daleko teži posao, jer će mu protivnik biti Džejson Kubler ili Karen Hačanov.

Najbolja teniserka sveta Iga Švjontek imala je lakši trening protiv Kamile Osorio koju je dobila sa 6:2, 6:3.

Poljakinja je lako izašla na kraj sa Kolumbijkom koja je uspela samo u jednom trenutku ozbiljnije da ugrozi prvu favoritkinju za osvajanje turnira. Švojntek je meč otvorila sa dva brejka i ekspresno je stigla do 4:0, posle čega je bilo lako doći do prvog seta za 37 minuta. Osorio je imala brejk šansu na otvaranju drugog dela, što je Poljakinja uspešno odbranila, pa je uzvratila snažno i povela sa 3:1. Ubrzo je na semaforu stajalo 5:1 i to je bio definitivni kraj za 84. teniserku planete.

Iga Švjontek će u trećem kolu igrati protiv Kristine Buske ili Bjanke Andreesku.

AUSTRALIJAN OPEN – MUŠKARCI

T. M. Etčeveri – J. Siner 3:6, 2:6, 2:6

A. Molčan – F. Ože Alijasim 6:3, 6:3, 3:6, 2:6, 2:6

M. Pursel – E. Rusuvuori 6:4, 3:6, 4:6, 6(11):7

R. Nadal – M. Mekdonald 4:6, 4:6, 5:7

Dž. Šang – F. Tijafo 4:6, 4:6, 1:6

AUSTRALIJAN OPEN - ŽENE

D. Šnajder – M. Sakari 6:3, 5:7, 3:6

I. Švojntek – S. Osorio 6:2, 6:3

A. Kalinjina – P. Kvitova 7:5, 6:4

D. Vekić – O. Selehmeteva 6:2, 2:6, 7:6(7)

Dž. Pegula – A. Sasnovič 6:2, 7:6(5)


tagovi

Australijan Open 2023Australijan openRafael NadalMekenzi Mekdonald

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara