Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Nadal položio prvi pravi ispit u Australiji: Hačanov propisno namučio Rafu, ali uzeo samo set

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.01.22. | 14:16

Rus pokazao zube Špancu

Maratonska trka za najvećeg tenisera svih vremena je u punom jeku, a posle odluke australijskih vlasti da deportuju Novaka Đokovića i onemogućemu da brani titulu, te se deseti put popne na tron u Melburnu, najbliži osvajanju 21. grend slema i pol-poziciji je Rafael Nadal. Pregazilo je vreme Rodžera Federera, povrede su odaljile Švajcarca od terena i teško da će veteran iz Bazela još koji put – makar i jednom – uspeti da podigne neki od četiri najvrednija trofeja u belom sportu. Realno gledano, njiga je spala na dva slova - Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. A, Španac bi u Novakovoj drugoj kući, iz koje je proteran srpski as, mogao da povede.

Trenutno stanje u bici koju vode Srbin, Španac i Švajcarac glasi: 20-20-20. Ali, od velike trojke samo je Nadal u prilici da u Australiji, za njega negostoljubimom terenu, osvoji novi grend slem. Ovo je jedna od onih šansi koje ne smeju da se propuste, zna to i Bik sa Majorke. Veliko je pitanje hoće li ikada više biti u prilici – osim ako vakcinacija i propisi država ne sputaju srpskog asa – da napadne grend slem i na putu mu ne bude Novak Đoković. Otvorio se žreb Rafaelu Nadalu do četvrtfinala turnira u Melburnu i potencijalnog duela sa Aleksanderom Zverevim i za sada to Španac koristi. Pravio je Karen Hačanom povremeno probleme Nadalu, otkinuo mu je set, ali nije mu naneo kompletnu štetu - 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:1).

Izabrane vesti

Protutnjao je Rafael Nadal kroz prva dva kola, nisu bili vidljivi unaci umora, niti da je nedavno preležao koronu. Višemesečno odsustvo nije ostavilo trag, odisao je Španac svežinom i na nju je „odradio“ Hanfmana i Girona. Ni set im nije prepustio, ali već u trećoj rundi udario je tvrdo. Ipak, ne dovoljno da bi Bik sa Majorke tu i stao. Nastavio je španski as pohod na drugu titulu u Melburnu, a u osmini finala igraće protiv boljeg iz duela Manarino – Karacev.

Nije kralj šljake omiljen u Parizu, kao što jeste u Parizu, a ni Australijan open nije njegov omiljeni grend slem. Zapravo je za Španca neprijateljska teritorija. Samo jednom je Rafael Nadal pokorio Melburn – sada već davne 2009. godine – i po pravilu na prvom grend slemu sezone i Vimbldonu igra znatno slabije nego na Rolan Garosu i US openu. Iako je u uskom krugu favorita i ove godine, neće mu biti lako da pored Danila Medvedeva, Aleksandera Zvereva, pa i Matea Beretinija i Stefanosa Cicipasa osvoji trofej.

Rafael Nadal (©Reuters)Rafael Nadal (©Reuters)

Daleko je Nadal od zenita, nije više fizički moćan kao nekada i najmanje što mu je potrebno u poznim igračkim godinama na grend slemovina je da igra maratone. Telo se ne regeneriše istom brzim kao nekada, kolena su dobrano potrošena i pad u trećem setu protiv Karena Hačanova spada pod kategoriju nepotrebno. Iscedio ga je Rus, šetao ga je sa strane na stranu terena. Razapinjao je Nadala dijagonalama. I pogodio ga u živac.

Rutinirao je Rafael Nadal ruskog tenisera u prva dva seta, činilo se da bi mogao da nastavi sa čišćenjem rivala i brisanjem patosa Melburn parkom. Ipak, izvukao je poslednje atome snage Hačanov, uspeo je da produži meč i primora Bika sa Majorke da podigne nivo igre. Uspavao se Španac u trećem setu, pomislio je da će s pola snage završiti posao i umarširati u osminu finala. Iskoristio je to Rus, ali je tom prilikom razjario Rafu. Kao drugi čovek vratio se Rafael Nadal na teren. Naštelovao je glavu, profunkcionisao je top spin forhend i ubrzo je postalo jasno Karenu Hačanovu da se oprašta od Australijan opena.

Leteo je Nadal u četvrtom setu po terenu, brzinski je rešavao svoje servis gemove, a ključan je bio drugi gem. Prva brejk lopta do koje je stigao Španac propala je. Ne i druga. Oduzeo je Nadal servis rivalu, čvrsto je držao konce i povlačio pametne poteze. Udarci su bili oštriji nije rasipao energiju i bio je odlučan da meč završi što pre.

TREĆE KOLO AUSTRALIJAN OPENA

Kecmanović (Srbija) – Sonego (Italija) 6:4, 6:7 (8), 6:2, 7:5

Monfis (Francuska) - Garin (Čile) 7:6, 6:1, 6:3

Alkazar (Španija) – Beretini (Italija) 2:6, 6:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5)

Opelka (SAD) – Šapovalov (Kanada) 6:7 (4), 6:4, 3:6, 4:6

Zverev (Nemačka) – Albot (Moldavija) 6:3, 6:4, 6:4

Korda (SAD) - Karenjo Busta (Španija) 4:6, 5:7, 7:6 (6), 3:6

Hačanov (Rusija) – Nadal (Španija) 3:6, 2:6, 6:3, 1:6

Manarino (Francuska) – Karacev (Rusija) - u toku


tagovi

Australijan openAustralijan open 2022ATPRafael NadalKaren Hačanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara