Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

Nadal se vratio posle 349 dana i odmah zagrmeo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.01.24. | 11:45

Ubedljiva pobeda protiv Dominika Tima

Agonija je završena i Rafael Nadal se posle 349 dana vratio na teren. I odmah svima signalizirao da nije trpeo skoro čitavih 12 meseci samo da bi izašao pred publiku, već da je tu da bi pokušao da osvoji još poneki trofej, a sigurno se nada i još ponekom grend slemu. Teško je posle jednog meča prognozirati bilo šta, ali u prvom kolu Brizbejna postalo je sasvim jasno: teško onom ko pomisli da je Rafa bivši.

Ovog puta stradao je Dominik Tim, šampion Ju Es Opena iz 2020. godine, ali i momak koji je i sа̑m imao zdravstvenih problema. Počevši od 2021. kada je zbog zgloba ruke pauzirao sedam meseci, kasnije ispao i iz 150, pa i 300 na svetu, da bi sada dogurao nekako do 98. pozicije na ATP listi.

Izabrane vesti

Nadal je pak pao na mesto broj 672, ali je i tako izraubovan pokazao 30-godišnjem Austrijancu ko je ko u svetskom tenisu. Ubedljivih 7:5, 6:1 u Brizbejnu, u prvom Rafinom meču još otkako ga je u drugom kolu prošlogodišnjeg Australijan Opena šokirao Mekenzi Mekdonald!

Tada je kuk počeo da podriva i zdravlje i samopouzdanje “Bika sa Majorke”, ali ne bi on ni zavredeo taj nadimak da tek tako odustaje. Tim je samo imao tu nesreću da bude prvi koji je morao da se priseti Nadalove moći. Sigurno neće biti poslednji, a teniska publika dobila je novu šansu da sa nestrpljenjem iščekuje borbe onih najvećih.

Pre svih Nadala i Novaka Đokovića, koji sada ima dva grend slem trofeja više od sigurno najvećeg rivala u karijeri. Neće se taj dugo očekivani okršaj desiti u Brizbejnu, ali možda već u Melburnu, kada počne Australijan open?

Jer i ovako “izlupan”, Nadal je čudovište za većinu “mladih lavova”. I nije mu mnogo trebalo da nas podseti koliko je dobar. E sad, da li je dovoljno dobar za Đokovića? To je već sasvim druga dimenzija.


Sledeći rival 37-godišnjeg asa biće Džejson Kubler, pošto je Aslan Karacev posle dva seta bio prinuđen da preda meč. I sasvim je jasno 102. teniser sveta neće predstavljati kvalitativni izazov za Nadala. Ali bi mogao da nam nagovesti koliko je opterećenje u stanju da istrpi Nadalovo telo posle prošlogodišnje operacije kuka.

Znajući Nadala, nije se on vratio da bi prigrlio pehar iz Brizbejna ili bilo kog sličnog turnira. Već je on rekao da mu je ovo verovatno poslednja godina na ATP turu. I sigurno on cilja najveće trofeje. Rolan Garos pre svega. Ako kosti izdrže.

Dodaćemo samo i da je pobeda nad Timom za Nadala bila 1.069. u karijeri pa je tako pretekao legendarnog Ivana Lendla na večnoj listi. Ispred su još samo Novak Đoković (1.088), Rodžer Federer (1.251) i Džimi Konors (1.274).



tagovi

Rafael NadalDominik Tim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara