Đoković (© Reuters)
Đoković (© Reuters)

Najveći si zato što te najsportskija nacija sveta ceni više nego svog sina

Vreme čitanja: 4min | pon. 30.01.23. | 12:59

Markin tekst kakav nikad u Srbiji nije osvanuo o Rafi ili Rodžeru

Rafael Nadal je najbolji teniser u istoriji. Piše, novinar iz Srbije.

Ili...

Izabrane vesti

Rodžer Federed je najbolji teniser u istoriji. Autor, novinar iz Srbije.

Deluje nezamislivo, nemoguće – ne zato što nisu nekad imali adute da potkrepe tu tvrdnju – nego što se, dok je bio na vrhu, niko odavde nije usudio da im oda takvo priznanje.

Španci Novaku Đokoviću jesu. I to najtiražniji i najuticajniji tamošnji spotski dnevnik. Baš konstatacijom da je Nole trenutno najbolji teniser u istoriji, madridski list je pokazao veličinu, sportsku kulturu i naciji koja je sportski najuspešnija u 21. veku (fudbaleri, košarkaši, sad i rukometaši, pa i vateprolisti, uz pojedince kakvi su Fernando Alonso, Horhe Lorenso, Mark Markes) detaljno obrazložio da je i od njenog miljenika ima bolji.

Ljudi cene sport, ne prebrojavaju krvna zrnca, ne bave se aferama, interesuje ih igra, a ne politikanstvo i kao što su s razlogom veličali svoje sinove (Rafaela Nadala kao tamošnjeg najboljeg tenisera i Karlosa Akarasa kad je osvojio Ju Es open), tako na pijedestal uzdižu i asa koji je deset puta pokorio Melburn.

Novak Đoković je na današnji dan najbolji igrač koji je držao reket u rukama“, citat je Marke kojim se Srbinu čestita na osvajanju Australijan opena i odudara od stereoptipa većine zapadnoevropskih medija koji Beograđanina prikazuju kao negativca i traže mu mane.

Verovatno je Marka jedina od prepoznatljivih dnevnika koja ne ostavlja dilemu ko je GOAT (najveći svih vremena). Što nije zasnovano na utiscima, izjavama ili stilu, već brojevima. Sport u kome se kroz matematiku dosta toga objašnjava ponudio je takve dokaze da je novinarima Marke ostalo samo da ih poslože, obrade i napišu ono što je Stefanos Cicipas izgovorio kad se okončalo nedeljno finale u Melburnu.

„Najbolji svih vremena“.

Jedino večna lista osvajača grend slem trofeja to (još) ne potvrđuje, jer su Novak Đoković i Rafael Nadal poravanti sa po 22 pehara. Dakle, u prvom, najznačajnijem parametru Nole je stigao Rafu, a u svim ostalim „šije“ i njega i Federera.

Na primer, po broju sedmica provedenih na vrhu ATP liste. Tu se Đoković posle dugog odsustva vratio trijumfom na Rod Lejver areni. Ukupno ih ima 373. Odavno je prestigao Rodžera Federera (310), Nadal je treći sa 219. Sve to posle godine u kojoj mu je bilo onemogućeno da se pojavi na šest turnira, a volšebno oduzeto po 2.000 poena u Australiji i na Vimbldonu.

Bez trunke zavisti, Marka konastatuje da je Novak još 2015. postavio rekord kakav „niko nikad neće izjednačiti“. Skupio je 16.785 ATP poena, tako što je osvojio 11 titula. Beše to čudesna sezona kad je bio najbolji na tri grend slema (Australijan open, Vimbldon, Ju Es open), sedam turnira Masters serije (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim, Peking, Šangaj i Paris), kao i završni Masters.

Blistava MarkaBlistava Marka

Kad smo već kod Mastersa – druge kategorije turnira, ono što je u fudbalu Liga Evrope naspram Lige šampionaNoletu ni tu nema ravnog. Osvojio ih je ukupno 38, dva više od Nadala. Rodžer je daleko iza (28). Posebnu vrednost Đokovićevom dostignuću daje činjenica da je jedini u istoriji tenisa koji je osvojio svaki od devet turnira iz serije 1.000. Čak je „obrnuo igricu“, jer je to uradio minimum dvaput na svakom. Njegova najuspešnija sezona u karijeri – pomenuta 2015. godina – pamti se po tome što je slavio na šest od devet turnira iz te kategorije. Od Mastersa Rafaelu Nadalu nedostaju Majami, Šangaj i Paris, a Rodžeru Federeru Monte Karlo i Rim.

Na tronu je Novak i po procentu pobeda. Od 1.249 mečeva u karijeri dobio je čak 1.043, što čini uspešnost od 83.5 odsto. Potisnuo je na drugo mesto Nadala koji ima više pobeda (1.086), ali i više poraza (220), posledično i skromniji procenat (82,9 odsto).

Slavljem na Australijan openu Đoković je nadmašio Rafu i po ukupnom broju osvojenih turnira. Srbin je na koti 93, Španac 92. Od aktivnih tenisera niko nema više. Novakov cilj je da prestigne trojicu koji su ispred njega, a penzionisali su se: Ivana Lendla (94), Rodžera Federera (104) i Džimija Konorsa (109).

Da je Nole bolji od konkurencije vidi se i po procentima pobeda nad teniserima iz TOP 10. Takvih trijumfa ima 243, uz 107 poraza (69,42 procenat uspešnosti), drugi je Nadal sa 186 slavlja i 102 neuspeha (64,58), a treći Federer, jer je Švajcarac 224 meča dobio, a 123 izgubio (64,6). Još nešto: u direktnim duelima je bolji od onih koji su bili najprepoznatljiviji početkom 21. veka: sa Nadalom je odnos 30:29, a sa Rodžerom uverljiviji, 27:23.

Kod Đokovića se, podvlači i Marka, kraj ne nazire. Kako je sam rekao u dijalogu sa Jelenom Dokić35 su nove 25“. Deluje da u njegovom telu ima još energije da se pomera granice tako daleko da je teško pretpostaviti gde bi mogao da se zaustavi. I kad. Zasad je jasno da je sa deset grend slem titula u četvrtoj deceniji života najtrofejniji u zrelom igračkom dobu. Primera radi, Rafa posle 30. ima osam, a Federer četiri pehara.

Što bi rekao Nik Kirjos, lagano uzima 28 grend slemova. Deluje da može i više od 30, pa da Marka za koju godinu samo osveži tekst koji je tako precizno napisala.


tagovi

Novak ĐokovićATPnovine MarkaTenisAustralijan openAustralijan Open 2023Rafael NadalRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara