Karlos Alkaraz (AFP)
Karlos Alkaraz (AFP)

Nema bekstva od Alkaraza: Tinejdžer osvojio Majami i ispisao istoriju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.04.22. | 21:03

Kasper Rud nije imao šanse, Alkaraz postao prvi španski teniser koji je trijumfovao na mastersu na Floridi

Kvalitetan je teniser Kasper Rud, član društva najboljih 10 igrača planete, ali nije uspeo da pobegne i spasi se od narastajuće teniske veličine kakva bi u budućnosti trebalo da bude Karlos Alkaraz. Nagovestili su to i transparenti na tribinama Hard Rok stadiona pred početak finalnog meča mastersa u Majamiju. Na jednom od njih pisalo je "No escape from Alcaraz", kao aluzija na Alkatraz, čuveni zatvor iz kojeg je bilo praktično nemoguće pobeći. Tako je i španski teniser, ako izuzememo to što je početkom duela dozvoli brejk i tri uzastopna gema rivalu, zakljlučao bilo kakvu mogućnost da trofej pripadne Norvežaninu - 2:0 (7:5, 6:4).

Imao je Miomir Kecmanović šansu da zaustavi Alkaraza u četvrtfinalu, od tog podviga srpskog tenisera delila su samo dva poena, ali je Španac kako u tom meču, tako i do kraja turnira pokazao da je rođen za velika dela. Gradacijski je skakao stepenik po stepenik počev od titule na Umagu, turniru iz serije 250, potom je u februaru osvojio Rio De Žaneiro (ATP 500), a večeras postao prvi španski teniser koji je pokorio Majami.

Izabrane vesti

Od Alkarazove pojave na pro turu, počele su da kolaju priče o nasledniku Rafaela Nadala, a kako se kvalitetno razvija ovaj 18-godišnjak vanserijskog talenta, deluje da će Rafa biti ponosan kakvog je naslednika dobio. Sa 18 godina i 333 dana, Alkaraz je postao najmlađi osvajač turnira u Majamiju, a treći najmlađi teniser koji je ikad podigao pehar na jednom od masters turnira - mlađi su bili jedino rekorder Majkl Čang (18 godina i 157 dana) i upravo Nadal koji je 2005. godine slavio u Monte Karlu (18 godina i 313 dana).

Finalna borba nije dobro počela po Španca koji je u drugom gemu dozvolio protivniku da mu oduzme servis. Gubio je Alkaraz 3:0, pa 4:1, a onda u sedmom gemu uspeo da uzvrati brejkom i potpuno uravnoteži prvi set. Pri vođstvu 6:5 stigao je do dve brejk šanse, a nakon druge je došao na korak od trofeja.

U drugom setu on je došao do ekspresnih 3:0, ali uz dva brejka. Drugi je Norvežanin ekspresno vratio, ali su od tog četvrtog gema, pa do kraja seta serveri bili apsolutno sigurni što je naravno išlo na Alkarazovu vodenicu. Rud je u završnci drugog seta tražio i medicinski tajm-aut, dobio je masažu i istezanje, ali pauza niti mu je dala neki nalet energije potreban za povratak, niti je dekoncentrisala Španca koji je finalni gem dobio sa nulom.

Neće se nakon ovog pehara Alkaraz probiti među najboljih deset na svetu, ali samo je pitanje vremena kada će se to desiti. Od ponedeljka za njega je rezervisana pozicija broj 11, a podsetimo da je turnir počeo sa rekordnim ličnim renkingom, kao 16. na svetu.

Alkaraz je maltene nepobediv u 2022. godini u kojoj je zabeležio 18 pobeda i svega dva poraza. Jedan mu je naneo Rafael Nadal u spektakularnom polufinalu Indijan Velsa, a prethodno je poklekao protiv Matea Beretinija u četvrtom kolu Australijan opena.


tagovi

Karlos AlkarasKasper RudATP masters MajamiATP Majami

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara