(©Reuters)
(©Reuters)

Nemačka vodi protiv Srbije: Bombarder Štruf „ukrao“ pobedu Lajoviću

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.02.21. | 02:16

Razornim servisima 37. reket sveta doneo Pancerima prvi bod

Nemačka je bliža plasmanu u polufinale. Jan-Lenard Štruf je nadigrao Dušana Lajovića, Panceri su stekli prednost, a naša selekcija će morati da slavi u naredna dva meča kako bi se domogla polufinala i imala priliku da brani titulu. Nemački teniser je bio bolji posle velike borbe, izašao je kao pobednik iz meča u tri seta (3:6, 6:3, 6:4 ) koji je trajao preko dva sata.

Pred početak duela između Srbije i Nemačke, okršaj Dušana Lajovića i Jana-Lenarda Štrufa označen je kao onaj koji bi mogao da donese prevagu. Od Novaka Đokovića uvek se očekuje pobeda, naročito kada igra na najmanjem kontinentu, koji mu je kao druga kuća. U Melburnu Đoković zrači posebnom energijom. Nemački dubl ima više iskustva, pa je Lajovićev meč trebalo da bude tas na vagi koji bi pogurao Srbiju ili je odaljio od prolaza u polufinale. Ispostavilo se da će Srbija morati da ide onim težim putem.

Izabrane vesti

Dušan Lajović imao je sve u svojim rukama, kontrolisao je meč, a prelomni trenutak bile su neiskorišćene tri brejk lopte u trećem gemu drugog seta. Od tog trenutka sve se okrenulo, pa će Novak Đoković protiv Aleksandera Zvereva igrati za opstanak Srbije i očuvanje šansi za plasman među četiri najbolja tima na ATP kupu.

Na početku meča obojica tenisera nisu imala većih poteškoća u svojim servis gemovima, a Lajović je pri rezultatu 3:2 napravio brejk. Najbitnije je bilo da Dušan uđe u razmene na Štrufov servis, uspeo je u tome u šestom gemu prvog seta i napravio veliki korak ka osvajanju prvog seta. Ali, već u narednom gemu mogao je da poništi sve. Izvukao se Lajović iz teške situacije, suočavao se sa brejk loptom, nije dopustio Štrufu da vrati stvari u ravnotežu. Materijalizovao je brejk i došao na korak do osvajanja prvog seta. Gubio je Štruf strpljenje u razmenama i najbitnije je bilo vratiti mu servis. Kada je to polazilo za rukom Lajoviću, stavljao bi Nemca na velike muke i uglavnom dobijao duže poene.


Mirisalo je na novi brejk, izvukao se Nemac, a potom je isto učinio i Lajović. Stegla se srpskom teniseru ruka sve do trenutka kada je Štruf imao brejk loptu, a onda je Lajović zaigrao kao u većem delu prvog seta. Proradio je i servis, suočavanje sa brejk loptom nije mu poljuljalo samopouzdanje. Osvojen je prvi set dominantno uz manje trzavice.Prvi i drugi servis Štrufa bili su nebo i zemlja. Prvi poen na drugi servis uzeo je tek u završnici prvog seta, dok je kada pogodi prvi servis bio neumoljiv. Živeo je i umirao Nemac od servisa.

Jan-Lenard Štruf na startu drugog seta nije dozvolio Lajoviću da dođe do novih brejk prilika, ali nije odisao sigurnošću. Imao je srpski teniser trenutke slabosti i u drugom setu. Nije moglo da protekne bez oscilacija na početku drugog seta. Uprkos tome što je imao 40:0 na Štrufov servis, propustio je Lajović priliku da protivniku još jednom uzme servis, patio je na svoj servis, preživeo je i uveo meč u mirnije vode. Sve do sedmog gema.

Napadao je Lajović, bio bliži brejku, ali ga je prvi napravio Nemac. Posle gema u kojem se Štruf suočavao sa brejk loptom, srpski teniser je izgubio servis bez da je osvojio poen. Vinulo se samopouzdanje Nemca do nebesa posle napravljenog brejka. Servirao je za set, tu šansu nije propustio. Počeo je Štruf da forsira izlaske na mrežu kako je vreme odmicalo i to mu se isplatilo.

Strašne bolove trpeo je Dušan Lajović, ukazana mu je lekarska pomoć zbog problema sa žuljevima i očekivano je srpski teniser sporije ušao u set. Mučio se Lajović na svoj servis, ali ga nije prepuštao protivniku koji u uvodnim gemovima nije promašivao prvi servis. Preokrenula se situacija na terenu od onog trenutka kada je Lajović propustio tri brejk lopte u drugom setu, nahranilo je to Nemca. U trećem gemu se provukao 26. reket sveta kroz iglene uši, ali nije uspeo da se spasi u sedmom. Napravio je Štruf brejk, ali ga nije materijalizovao. Ekspresno je uzvratio srpski teniser, ali tu nije bio kraj brejkovima. Ponovo je Štruf napravio brejk i odličnim servisima je doveo selekciju Nemačke u prednost.




tagovi

ATP kupDušan Lajović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara