Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Neophodno preznojavanje na putu do pehara: Novak izgubio set, ali zauzdao najmoćniji servis Vimbldona

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.07.23. | 17:01

Srpski teniser se posle dva dana i četiri teška seta plasirao u četvrtfinale gde ga čeka Andrej Rubljov

Dva dana, četiri sata borbe, ali ni vlasnik najmoćnijeg servisa ovogodišnjeg Vimbldona nije uspeo da poremeti Novaka Đokovića. Hubert Hurkač je novi teniski dan i činjenicu da Novak zbog jučerašnjeg fajronta nije imao priliku da dovrši posao, iskoristio da sa novom energijom izađe na teren i uzme set braniocu titule. Ali to je sve što je čovek kojem do današnjeg duela niko nije oduzeo servis, uspeo da uradi. A treći set, prvi koji je Novak izgubio na ovogodišnjem Vimbldonu gledaćemo sa vedrije strane - nikada nije dobro da se do završnice i polufinala ili finala prošetate bez pravog otpora. Ovaki mečevi su poslovično neophodni u jurišu na pehar - 1:3 (6:7, 6:7, 7:5, 4:6).

Jučerašnji deo meča obeležila su dva taj-brejka, teža od onih na koje je Srbin ove godine navikao na najvećim teniskim turnirima. Ali nastavio je Đoković jednu veliku tradiciju, da nikada nije izgubio meč na Vimbldonu u kojem je bar jedan set dobio posle taj brejka. Od 100. duela u All-England klubu, u 36. je odigrao najmanje po jedan taj-brejk i svaki put je rival morao da mu čestita. Podaci koji se savršeno uklapaju u imidž i nadimak Tajbrejković.

Izabrane vesti

Šestom pobedom u isto toliko međusobnih mečeva protiv Huberta Hurkača i 32. uzastopnom na najpoznatijoj londonskoj travi, Novak je obezbedio četvrtfinale sa Andrejem Rubljovim. Dakle, još tri prepreke stoje na putu najboljem teniseru svih vremena da izjednači rekord Rodžera Federera i domogne se osme vimbldonske titule.

Juče i danas morao je da se rve sa čovekom koji je od starta turnira, računajući i meč sa Đokovićem, ispalio 82 as udarca, 33 protiv Srbina. Sam vrh liste autora neodbranjivih servisa, a povremeno je se Novak suočavao i sa bombama bržim od 220 kilometara na čas.

Besprekoran treći set odigrao je gorostas iz Vroclava i nije dozvolio Novaku brejk šansu. Nije ni bilo realno, pa ni kada ste najbolji riterner svih vremena, je Polajk je pogodio 23 od 27 prvih servisa (85 posto), a od ta 23 ubačena osvojio čak 21 poen (91 posto). Pritom, Hurkač u trećem nije izgubio niti jedan poen na mreži, a izašao je napred čak 16 puta. Znatno je lakše dobijao sopstvene servis gemove u odnosu na Novaka, a nanjušio je šansu u 12. gemu, kada je već sve mirisalo na taj-brejk. Stigao je Hurkač do dve vezane brejk lopte, prvih koje je Novak dozvolio rivalima posle 53 servis gema. Prvu je spasao, ali zatim poklonio poen i set rivalu.

U četvrtom setu su se okolnosti prilikom izvođenja početnog udarca donekle promenile. Hurkaču je procenat prvog servisa pao ispod 60 posto, a Đoković je počeo lakše da osvaja gemove u kojima je servirao. I kao juče, ponovo je pritisnuo sredinom seta. Domogao se dve vezane brejk lopte, Hurkač ih je neutralisao, ali na treću nije imao odgovor. A brejk u ovakvom meču značio je i kraj za 18. tenisera sveta i nekadašnjeg člana top 10 društva ATP liste.

Podsećanja radi, Novak je jučerašnja dva seta dobio u taj-brejkovima koji u njegovim očima dođu kao poslastice. Hurkač je većinu svojih servis gemova osvajao autoritativno, a i kada je bilo gusto, ponovo je pronalazio ubitačno oružje u početnom udarcu spasivši pet brejk lopti. Možda će Poljak lomiti glavu šta bi bilo kada bi bilo, da je iskoristio tri vezane set lopte u prvom delu igre, kada je u taj-brejku poveo sa 6:3. Međutim, Novak je tada vezao pet poena. A u narednom, vrlo sličnom setu ponovo prisvojio 13. gem i ubedljivo vođstvo.

Meč sa Rubljovim u sredu, za plasman u polufinale biće repriza četvrtfinala ovogodišnjeg Australijan opena gde je Novak počistio Rusa dozvolivši mu samo sedam gemova.


tagovi

Novak ĐokovićHubert HurkačVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara