Novak Đoković  (Star Sport)
Novak Đoković (Star Sport)

"Neprijatelj" Dušan Lajović utišao Banjaluku i tenisom života šokirao Novaka

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.04.23. | 18:35

Posle mastersa u Monte Karlu, najbolji teniser sveta ponovo pokazao nervozu i poklekao na drugoj prepreci i u Banjaluci

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Tenis života Dušana Lajovića za šok u Banjaluci. Posle razočaravajućeg mastersa u Monte Karlu, Novak Đoković je prerano završio i ATP 250 turnir u Banjaluci - 0:2 (4:6, 6:7). Domaća publika, ili makar njen većinski deo priželjkivao je da gleda najboljeg na svetu u subotnjem polufinalu, te u nedeljnom finalu, ali je Lajović pokvario planove pobedom karijere izvojevanom za nešto manje od dva i po sata igre.

Izabrane vesti

Do ovog popodneva Lajović je u dva međusobna okršaja imao tek četiri osvojena gema. Međutim, osetio je 32-godišnjak da je došlo vreme da konačno pokaže zube najboljem na svetu, da iskoristi njegove pariode ovogodišnje teniske apstinencije i neuigranost na šljaci, te da materijalizuje svojih čak 18 nastupa na zemljanoj podlozi od starta sezone. Kada god je Novak pritiskao, dolazio nadomak brejka, Lajovića su iz slepe ulice izvlačili savršeno plasirani servisi, ali i poprilično raznovrsna kombinacija forhend i bekhend vinera. Za to vreme, Novak je, naročito u prvom setu bio poprilično nervozan, častivši rivala brojnim neiznuđenim greškama, kao što je to slučaj bio u dobrom delu meča prvog kola protiv Luke Van Aša.

Tek poneko sporadično "Ajmo Duci", prolamalo se kada bi gromoglasno "Nole, Nole..." iz više hiljada grla utihnulo. Svaka duga, atraktivna i rezultatski važna razmena, kada bi pripala Novaku, uzrokovala bi pravu eksploziju oduševljenja, u nekim momentima toliko moćnu da je atmosfera postajala maltene neprijateljska za, isto tako domaćeg tenisera. Kao da su ti nagomilani decibeli hteli da pitanju ko se to drznuo da zapreti Novaku eliminacijom tamo gde maltene svi navijaju i gde su došli samo zbog njega. Može da bude izuzetno demorališuće. Jer ako gotovo svi navijaju za vašeg rivala, automatski znači da su gotovo svi protiv vas.

Duci je već u uvodnom gemu nagovestio Novaku da zaboravi na rutinsku popodnevnu sesiju i da se pripremi na mini-maraton. Nije napravio brejk na startu, ali ga je najavio, pa sačekao drugi Novakov servis gem da povede. Đoković je bio uporan da brže bolje uzvrati, a Lajović čeličnih živaca na brejk loptama. Tri je spasao u četvrtom, još četiri u šestom gemu i to je napravilo razliku u prvom periodu igre. Lajović je iskoritio obe brejk šanse koje su mu se ukazale, a Novak tek jednu od čak 11! Potrajao je prvi set 61 minut, a kakva je tek borba viđena u narednom. Preko 80 minuta su se nadigravali i borbu nastavili u taj-brejku. A tamo je Novak od gotovog napravio veresiju. Od vođstva 6:3 i tri set lopte potpuno je stao, a Duci je vezao pet poena. Svaki od njih gradacijski je ubijao euforiju na centralnom terenu.


Doduše, mogle su prethodno propuštene šanse u drugom setu da se obiju o glau 70. teniseru sveta. U petom gemu drugog seta, Lajović isterao dve loptice u aut na kada je pretio brejk loptama. A onda je u devetom gemu došao do trostruke brejk šanse. Imao je priliku da povede sa 5:4 i servira za pobedu i polufinale, ali dozvolio je Đokoviću pet vezanih poena. Imao čistu situaciju na mreži na drugoj brejk lopti, mogao je da pita Novaka levo ili desno, a poslao mu je lopticu pravo na reket. Sebi u tom trenutku srozao veru u brejk, a Novaku pomogao da preživi kritičnu situaciju.

Međutim, Novak je nastavio sa oscilacijama u igri što se najbolje videlo u taj-brejku. I sam Lajović, koji je u završnici seta tražio medikal tajm-aut, je nakon duela priznao da je bio ubeđen da će se igrati treći, odlučjuči set. Ali čitavog popodneva demonstrirao je neverovatnu mentalnu snagu i na kraju zasluženo uzeo skalp najboljem na svetu. Možda je i pshihoterapija o kojoj je nedavno pričao glavni razlog kako se nosio sa pritiskom na terenu.

Venserijsko iznenađenje Lajoviću je već donelo skok sa 70. na 57. mesto ATP liste, a ukoliko se u polufinalu izbori sa boljim iz duela Lehečka - Kecmanović vratio bi se među prvih 50 na svetu. Potencijalno osvajanje turnira lansiralo bi i među TOP 40.


tagovi

Novak ĐokovićSrpska OpenDušan Lajović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara