Kirjos (© Reuters)
Kirjos (© Reuters)

Nik Kirjos kao nikad pre: Oduvao Garina za prvo polufinale u karijeri

Vreme čitanja: 2min | sre. 06.07.22. | 18:47

Australijanac napokon stigao tamo gde nije bio ranije

Stigao je Nik Kirjos tamo gde nikad nije bio. Još u trenucima kad se malo ko tome nadao. Čak je pitanje s kakvim je ambicijama Australijanac došao na ovogodišnji Vimbldon, a na njemu je izborio prvo polufinale grend slema u karijeri. Tek u 28. godini, što je za tenisere kasno, imajući u vidu da još kao tinejdžeri postaju profesionalci.

Iz 32. pokušaja na najznačajnijim turnirima, posle deset godina prebacivanja loptice preko mreže, Kirjos se plasirao među četiri najbolja, pošto je porazio Kristijana Garina, uverljivom partijom, bez izgubljenog seta – 3:0 (6:4, 6:3, 7:6).

Izabrane vesti

Nik je nadmašio ostvarenje iz Londona 2014. kad ga je na ovoj stanici zaustavio Miloš Raonić i godinu kasnije iz Melburna, pošto je tad pružio ruku Endiju Mariju na Australijan openu. To su mu do duela sa Čileancem bila najveća dostignuća na grend slemovima, a sad je otišao korak dalje. I nalazi se samo dva meča od titule, što je imajući u vidu njegovu plahovitost i dugačak jezik bilo nezamislivo pred start turnira.

Na njemu je najpre uzeo meru Britancu Polu Džabu, pa našem Filipu Krajinoviću, zatim Grku Stefanosu Cicpasu, u minuloj rundi Amerikancu Brandonu Nakašimi. Samo je Srbina porazio maksimalnim rezultatom, a isti ponovio i danas. Iako je izgubio prvih osam poena na meču i delovalo je da klizi ka provaliji, ali ova sreda je bila dan kad je Nik Krijos predstavio publici na Vimbldonu najbolju verziju sebe. Da, bilo je doskočica publici, replika na reakcije iz sopstvenog boksa, atraktivnih poteza, ali i tenisa kakav je pre pet, šest godina demonstrirao.

I to kao 40. teniser na ATP listi. Postao je time Kirjos prvi polufinalista Vimbldona, a da nije nosilac, još od 2008. kad su Marat Safin i Rajner Šetler stigli među četiri najbolja. Australiji je obezbedio prvog polufinalistu gren slema posle 17 godina koliko je prošlo od plasmana Lejtona Hjuita među četiri na Ju Es openu 2005.


tagovi

Nik KirgiosNik KirjosTenisVimbldonKristijan Garin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara