""
""

Niko nikada kao - Endi Mari! Del Potro se borio kao lav, ali je ostrvski duh nesalomljiv

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.08.16. | 02:03

Neverovatan uspeh britanskog tenisera, koji je postao prvi igrač sa dva olimpijska zlata

Drugu deceniju 21. veka po svim teniskim parametrima obeležio je Novak Đoković, ali ono što nije za rukom pošlo ni najboljem igraču današnjice jeste - Endiju Mariju! Šokirao je Huan Martin Del Potro teniski svet eliminacijom srpskog velemajstora već u prvom kolu, ali nije isto uspeo da učini protiv nesalomivog Britanca. Zbog toga je Mari ušao u istoriju belog sporta kao jedini igrač koji je osvojio dva olimpijska zlata. Pa još uzastopno - 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

Izabrane vesti

Strašan meč, dostojan prave bitke za zlato pružili su Toranj iz Tandila i škotski maestro. Meč prepun uzbuđenja, s mnogo zaokreta i neizvesnosti, gde su bili potrebni živci poput struna kako bi se overila titula. I upravo je taj element presudio u korist Endija Marija, koji je u trenucima najžešćih razmena pokazao tu ostrvsku hladnokrvnost, smirenost, a pritom iz zrelost kojom je i zaslužio da oko njegovog vrata stoji najsjajnija medalja. 

Biće ovo godina koju Mari nikada neće zaboraviti. Pored toga što je osvojio Vimbldon, u 2016. postao je otac, imao je najveću čast da bude barjaktar Velike Britanije u Riju, a onda i da napravi podvig kakav nikada dosad nije viđen u olimpijskom tenisu. Godina za istoriju, godina za pamćenje!

Samo pet nedelja pošto je napravio još jedan veliki uspeh na omiljenom turniru, Mari je morao da vodi duplu bitku - protiv raspoloženog Del Potra, ali i publike, koja je pravila gotovo pa fudbalsku atmosferu i bila na strani argentinskog povratnika u elitu. 

Ali, i pored toga uspeo je da izađe kao pobednik. Meč je ostavljao bez daha još od prvog seta, što se najbolje videlo po podatku koji je ostavio bez daha - već u prvom delu igre viđeno je čak pet oduzetih servisa! Obojica tenisera vodila strašnu borbu za svaki poen. Niko nije želeo da popusti, a i zašto bi kada je na talonu bilo zlato?!

Ipak, Mari je imao za nijansu veću želju, za oktavu jaču koncentraciju i za lestvicu više energije da ovaj meč pretvori u jedan od najvećih uspeha u karijeri. Prelomni trenuci meča viđeni su u četvrtom setu, kada je viđeno još čak sedam brejkova! Od ukupno 15 u meču. Brejk za brejkom ređali su se od prvog do sedmog gema četvrtog dela, a onda je Del Potro konačno potvrdio oduzet servis dobrom igrom i poveo sa 5:3. Činilo se tada da ćemo gledati dramu u taj-brejku, ali tada je Mari zapravo pokazao koliko je njegov duh nesalomljiv.

Izvukao je iz petnih žila poslednje nukleone snage i zaigrao atomski tenis. Povezao je dva ključna gema, uzeo servis rivalu iz trećeg pokušaja, posle čega je bilo jasno da se Del Potro neće izvući. Videlo se da Argentincu ponesajte snage i da će brzo ostati bez toliko željenog drugog seta. A onda je, onako šampionski, Mari meč završio još jednim brejkom. Ponovo nakon mnogo „previranja“, oduzeo je rivalu šansu da se nada. Sve je bilo završeno.

A onda su emocije savladale Endija. Razume se, ostvario je nešto o čemu će moći da priča unucima jednog dana. Ušao je u vrstu nedodirljivih. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rio 2016OI 2016Huan Martin Del PotroEndi Mari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara