Endi Mari (Reuters)
Endi Mari (Reuters)

Ništa od prve titule posle tri godine: Specijalista za travu Beretini i povreda zaustavili Marija

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.06.22. | 18:46

Britanac će uprkos porazu među top 50 tenisera sveta, prvi put posle četiri godine i operacije koja je mirisala na kraj karijere

Pokazao je Endi Mari u proteklih nedelju dana u Štutgartu da je klasa večna, da je i u 36. godini života sposoban da u dva seta pobeđuje znatno mlađe i bolje rangirane tenisere, ali je stao na poslednjoj prepreci koju je bilo neophodno preskočiti za prvi trofej od 2019. godine. Mateo Beretini je pokazao da je specijalista za turnire na travnatoj podlozi, ali mu je i povreda Britanca u završnici trećeg seta pomogla da se domogne titule na turniru koji je osvojio 2019. godine - 1:2 (4:6, 7:5, 3:6).

Eliminisao je Mari prethodno Stefanosa Cicipasa u četvrtfinalu, zatim i Nika Kirjosa rundu kasnije, a uprkos porazu u finalu, eto nekadašnjeg svetskog broja jedan od ponedeljka ponovo među najboljih 50 na svetu. Preciznije biće 47, a tako visoko poslednji put se obreo krajem maja 2018. godine (takođe 47. mesto) pre operacije kuka koja je zamirisala na kraj jedne velike teniske karijere.

Izabrane vesti

Upravo mu je metalni kuk pravio problem u završnici odlučujućeg seta kada je zatražio medicinski tajm-aut. Nadamo se da će uprkos današnjim zdravstvenim problemima Mari bez smetnji iz bolova moći da nastupi u Kvinsu, a zatim i na Vimbldonu. Na grend slemu u domovini koji je osvajao dva puta mogao bi da se pojavi i kao nosilac na žrebu, ali za to će mu biti neophodno da u Kvinsu pobedi bar dva rivala.

Uprkos činjenici da je zbog operacije šake, Beretini propustio sezonu na šljaci, bio je na visini zadatka u Nemačkoj i nastavio da beleži sjajne brojke na travi od 2019. godine. Od tada pa do danas, pobedio je na 26 od 29 duela, a mečeve je gubio samo od Federera, Novaka Đokovića i Davida Gofana.

Tvrd je orah za Italijana bio Mari u prvom setu u kojem je dozvolio rivalu da napravi brejk i povede 2:1. Već u narednom gemu pokušao je da uzvrati istom merom, ali je rođeni Rimljanin odbranio četiri brejk lopte. Potom se Mari suočavao sa tri bejk šanse rivala, odoleo je, ali do kraja seta nije uspeo da oduzme servis rivalu, pa je brejk iz trećeg gema napravio razliku.

Drugi set nije doneo ni brejk šanse u prvih osam gemova, da bi u devetom Mari spasao tri i poveo 5:4. Usledila su dva sigurna servis gema za obojicu, da bi teniser iz Glazgova bez izgubljenog poena ukrotio servise Beretinija i odveo meč u odlučujući treći set. Tamo je već u prvom gemu bio nesiguran na početnom udarcu, a Beretini je to iskoristio i uz povredu koja je mučila Škotlanđanina nije imao previše problema da privede set kraju i domogne se šeste titule u karijeri, a treće na travi.



tagovi

Endi MariEndi MarejATP ŠtutgartMateo Beretini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara