Novak Đoković
Novak Đoković

Novak brži od fajronta: Dva sata kvalitetnog maltretiranja starog dužnika

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.07.23. | 23:46

Gotovo besprekoran meč Đokovića za plasman u osminu finala Vimbldona, Vavrinka bez brejk šanse čitave večeri, ali je ipak namučio srpskog asa u trećem setu okončanom u taj-brejku

Duel Novak Đoković - Stan Vavrinka de fakto jeste teniski klasik, ali se srpski teniser postarao da Švajcarcu priredi pakao od večeri sa mnogo patnje i vrlo oskudan prostor za uživanje. Jer dan uoči njihovog 27. međusobnog okršaja Stan je rekao da će uživati, ako ga Novak ne ubije. Nije bilo ubistvo. Vavrinku je udario ponoćni ekspres Đoković rešen da ne dozoli da meč kojim slučajem bude prekinut i nastavljen sutra - 0:3 (3:6, 1:6, 6:7)

"Uzeo mi je dva grend slema, pobedio me u dva finala...", rekao je Novak komentarišući Vavrinku uoči duela. Jasno je šta mu je pomoglo da začini tenisku poslasticu, serviranu tako autoritativno, kao da je sa druge planete.

Izabrane vesti

Duel je bio planiran za oko 19.00, ali se program odužio prvenstveno zbog nastavka meča Mari - Cicipas na Centralnom terenu. Da skratimo priču, imali su teniseri dva sata i 20 minuta da završe meč, ili bi nastavak zbog zakona Velike Britanije da se ne igra posle 23h (ponći po srednjeevropskom vremenu), morao da usledi u subotu. Novak je bio brži u ponoći. Na raspolaganju 140 minuta, a on je posao odradio za 130. Dva sata kvalitetnog maltretiranja starog dužnika.

Uhvatio je Srbin u teniski ringišpil čoveka koji ga je pobeđivao u finalima Rolan Garosa 2015, odnosno US opena 2016. godine, i nije ga puštao, Pucale su neuhvatljive forhend dijagonale, pisane su doktorske disertacije na mreži, smeč je Novaka služio besprekorno, tako da čoveku ni na kraj pameti ne padne da mu je kroz čitavu karijeru to bio najproblematičniji udarac. Servis takođe brutalan. Ukratko - igra mačke i miša. Vavrinka se za čitavo veče nije izborio ni za jednu jedinu brejk šansu.

Perta Kvitova (1,07) - Natalija Stevanović (6,80)

Ipak, pronašao je 38-godišnjak način da zakomplikuje život Novaku u trećem setu. Uveo ga je u taj-brejk i tamo posle Đokovićevog uvodnog vođstva od 3:1 uspeo da naniže četiri poena. Ali neumoljiv je srpski kiborg u gren slem taj-brejkovima čitave sezone i to je još jednom pokazao. Odgovorio je sa tri vezana poena i svojim servisom zapečatio prolaz dalje.

Dok je Novak blistao u prva dva seta, Vavrinkin se servis raspadao. A kada vam se to dešava protiv najboljeg riternera kojeg je beli sport ikada video, onda su četiri osvojena gema u prva dva seta logičan epilog. Možda je Stan čak i dobro prošao.

Drugi period igre obeležila su dva podatka - Novak je osvojio svaki poen na svoj servis (u prva dva seta nije uzeo sam dva poena na 24 ubačena prva servisa), a Vavrinka nije ispalio niti jedan viner. U trećem setu se Vavrinka donekle konsolidovao, nije bilo brejka do same završnice, ali je trenutno drugi teniser sveta, do taj-brejka, plenio u gotovo svim dugim razmenama i nadmudrivanjima na mreži. Onaj čuveni Vavrinkin bekhend, jedan od najelegantnijih u istoriji tenisa videli smo tek u obrisima.

I tako je serija pobeda u trećim rundama grend slem turnira porasla na 23! Na trećoj prepreci nije izgubio još od Vimbldona 2016. i duela sa Semom Kverijem. Istovremeno, nastavljeno je Stanovo vimbldonsko prokletsvo da nikada nije pobedio top 5 igrača. Nije Novak baš rival za rušenje neslavnih tradicija.

Oznojio se Novak, ali se nije umorio. Majica mu je bila mokra više zbog sparine u vazduhu, nego zbog napora na koje ga je Švajcarac naterao. Sutra će moći da odmara, a onda ga čeka najveći test na kraju sedmice i duel u nedelju protiv Huberta Hurkača kojeg je pobeđivao u svih pet međusobnih duela, ali čije predstave u prvoj vimbldonskoj sedmici deluju izuzetno ubedljivo.


tagovi

Novak ĐokovićStan VavrinkaVimbldon 2023Vimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara