Đoković i Rodik (AFP)
Đoković i Rodik (AFP)

Novak je Joko Ono: Nije bio potreban tenisu, nisu ga želeli, ali je rasturio Bitlse

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.02.24. | 16:05

“Poređate tri biografije i ako izaberete bilo koju osim Novakove, vi ste lud čovek“, smatra Endi Rodik

Argumenti za Rodžera Federera i Rafaela Nadala u debati o najboljem svih vremena odavno su istrošeni. Novak Đoković je u poslednjih godinu dana zacementirao GOAT podijum, a to priznanje nedavno mu je odao i najveći teniski rival Rafa. Ipak, tu i tamo pojave se oni što protivno logici, objektivnosti i zdravom razumu, izvuku neki podatak u korist svojih idola, uhvate ga se kao pijani plota i na njemu zasnivaju status nedodirljivosti.

Pa tako Nadal ima pozitivan skor u grend slem finalima i protiv Novaka (5-4) i protiv Rodžera (6-3). Ali svima je jasno da je to igla u plastu sena u odnosu na sve ono što Đoković ima u svojoj teniskoj biografiji.

Izabrane vesti

Baš te biografije nekadašnji svetski broj jedan i grend slem šampion Endi Rodik, iskoristio je da plastično prikaže ko je najveći koji je ikada uzeo teniski reket u ruke. Zamislite audiciju za dobijanje radnog mesta. I zamislite da Rodžer, Rafa i Novak dostave svoje CV-jeve bez imena, prezimena, fotografije – samo minuli rad.

Koga biste zaposlili?

“Poređate tri biografije i ako izaberete bilo koju osim Novakove, vi ste ludo ljudsko biće. To je jednostavno tako. Sve drugo je stvar afiniteta, šta vi volite da gledate. Volite balet i umetnost (Federera) ili Rafinu silovitost. Oduvek sam govorio da stvari koje Novak tako dobro radi, ne upadaju odmah u oči teniski neutreniranom oku. Stvari koje Rodžer radi dobro su vrlo očigledne. Neverovatno je i ako poznajete tenis dobro kao ja, ali i ako je to prvi teniski meč koji ikada gledate. Rafina fizikalnost, spin, brzina kojom može da igra, sama drama kada trči na neku loptu, čak i dramatičnost njegovog stenjanja… Sve ima smisla, odmah dobijete utisak da je to gladijatorska figura. A Novak je hirurg koji vas momentalno disecira i morate da preuzimate ogroman rizik kako biste ga uzdrmali. On to zna i možda će neko vreme funkcionisati … Ali i on i vi znate da verovatno ne možete tako tri- četiri sata”, objasnio je Rodik.

Međutim, nije to bila jedina metafora koju je Amerikanac iskoristio govoreći o teniskim legendama. U priču je ubacio i Bitlse, te suprugu Džona Lenona za koju mnogi smatraju da je svojim uticajem na frontmena i osnivača uticala na raspad benda.

“Mislim da je on čovek koji je rasturio Bitlse. On je teniska Joko Ono. On je onaj kojeg nismo želeli, koji nam nije bio potreban. Već smo imali rivalstvo, levoruki na desnorukog, kontrast stilova… Onda se odjednom pojavi kiborg, robot, ali istovremeno neko ko igra sa mnogo emocija i kaže: ‘Ne interesuje me taj hajp. Kompletan sam igrač, ne možete ni kroz, ni oko mene. Izdržaću udarce tih momaka’. Bilo je čudno. Neki prosečni, mejnstrim navijač, koji nije skroz u tenisu, bio je ljut na njega zbog toga”, zaključio je Rodik.



 


tagovi

Endi RodikNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara