Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak leteo po terenu u izraelskom Majamiju kao na Vimbldonu: Uzeo set sa nulom, pa častio Španca

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.09.22. | 20:33

Srpski as eliminisao Pabla Anduhara i zakazao obračun sa Vasekom Pospišilom u četvrtfinalu

Kao da višemesečne, prisiljene pauze i nemogućnosti da igra na američkoj turneji nije ni bilo, kao da mu povreda zgloba nije otežavala da trenira prethodnih dana – leti Novak Đoković po terenu. I krči put ka Završnom mastersu u Torinu.

Igrao je srpski as na Lejver kupu u Milenijumskoj kupoli, ali nije to – to. Egzibicija ne može da se stavi u isti rang sa turnirima na kojima se igra za ATP bodove i koji su neophodni Novaku, kako bi uzadržao mesto u top 20 i zaigrao sa najboljima za šestu titulu na poslednjem mastersu sezone. Vratio se posle 81 dana na ATP tur – toliko je prošlo od titule na Vimbldonu – i očitao lekciju Pablu Anduharu – 2:0 (6:0, 6:3).

Izabrane vesti

Od prethodnog Đokovićevog pojavljivanja u Izraelu proteklo je 16 godina, uželela se izraelska publika srpskog tenisera, dočekala je da se pojavi u Tel Avivu – da nije bio sprečen da se bori za većinu bodova ove sezone teško da bi danas bio na terenu – i nije im ostao dužan. Podario je “izraelskom Majamiju” sebe u najboljem izdanju u prvom setu, a Španac se potrudio da navijači nešto duže upijaju magiju.

Da je Novak nastavio u ritmu kao u prvom setu, odnosno da Anduhar nije podigao nivo igre, na isteku jednog časa publika bi krenula ka izlazima dvorane. Isprovocirao je vlasnik 21 grend slema “krompirom” jednog od retkih igrača koji imaju pozitivan skor sa Rodžerom Federerom, nije želeo vremešni Španac da bez osvojenog gema napusti teren. I to mu je pretilo kako je Novak krenuo… Ali, treći poraz u isto toliko međusobnih duela Anduhar nije mogao da izbegne.

Pitao se španski teniser u prvom setu šta treba da učini da bi uzeo poen, pretilo mu je da ima manje poena nego Novak gemova. Za manje od pola sata stigao je Đoković do vođstva u setovima, bio je poput neprobojnog zida. Sve je vraćao i svesno je izvlačio Pabla Anduhara na mrežu. Miksovao je kratke lopte i dijagonale, umarao ga...

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Čačnuo je u živac Španca, proradio je inat kod Pabla Anduhara. Branio je prvi servis-gem kao da mu od njega zavisi život, i – dobio ga je posle više od 20 minuta “rata preko mreže”. Potrajao je skoro kao čitav prvi set. Pošteno su se istrošili, počeli su da dišu na škrge i bore se za dah, sustigao ih je umor, a maratonski gem više se odrazio na 115. tenisera sveta.

Čekao je srpski as pravu priliku za novi napad, nije pošto-poto kretao napred i dočekao ju je u osmom gemu drugog seta. Oduzeo je servis rivalu i rutinski priveo meč kraju u kome je, dok nije počeo da ga sustiže umor, birao perfektna rešenja i slao strašne drop-šotove. Nemoguće je bilo stići do skraćenih lopti Novaka Đokovića pre no što drugi put tapnu o podlogu u Tel Avivu.

Dobio je Novak prvi meč na turniru u Tel Avivu – bio slobodan u prvom kolu – i zakazao obračun sa Vasekom Pospišilom, kolegom suosnivačem PTPA, u četvrtfinalu.


tagovi

Novak ĐokovićPablo AnduharATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara