Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Novak odavno u Cicipasovoj glavi: Grk sa lancima pet izgubljenih finala od Đokovića zna da ni prednost 2:0 ne znači trofej

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.01.23. | 19:56

Srpski gigant u nedelju od 09.30 ujutru za 22. grend slem, Cicipas za prvu titulu na najvećim teniskim turnirima - ko god da pobedi preuzeće prvo mesto na ATP listi

Odomaćila se u sportskoj terminologiji krilatica "Ušao protivniku u glavu". Pod ovim se naravno misli na sve one psihološke igre kojem moderni gladijatori pokušavaju da ostvare neku vrstu prednosti u odnosu na rivala(e) pre nego što borba u sportskoj areni počne. I sigurno postoji dobar broj onih koji će reći da je Novak Đoković upravo to radio kada je pre nekoliko dana na konferenciji za medije prevideo da je Stefanos Cicipas igrao finale grend slem turnira upravo sa njim, na Rolan Garosu 2021. godine.

Ali ako malo bolje razmislimo, zašto bi Novak, što je kroz celu karijeru izbegavao psihološke smicalice pred medijima i pričao isključivo na terenu, promenio ploču i još pre polufinala grčkog tenisera sa Karenom Hačanovim, dakle ne zajući da će mu četvrti teniser sveta biti rival u finalu, tako provocirao. Čak je stav pojedinih grčkih medija, novinara i novinarki da je Novak tokom karijere igrao toliko važnih mečeva da je verovatno nehotično prevideo da je bila reč o finalu.

Izabrane vesti

Đoković jednostavno nije imao potrebu da ulazi u glavu Stefanosu Cicipasu pred finale koje je na programu od 09.30 i jedno od dva pravoslavna finala na ovogodišnem Ozi Openu (prvo odigrale Ruskinje Sabalenka i Ribakina). Zašto? Jer njegov lik i delo već odavno tamo stanuju. Svestan je Grk toga bio i ranije, a novo zajedničko finale, ovoga puta sa ulogom preuzimanja prve pozicije na ATP listi, prilika je da se podseti nekih, za njega i te kako bolnih činjenica.

Deset poraza u ukupno 12. međusobnih okršaja možda i ne demorališu toliko, kao to da je poklekao svaki put kada bi se našao sa srpskim gigantom u finalima. Počev od 2019. i finala mastersa u Madridu (6:3, 6:4), preko finala Dubaija (6:3, 6:4), do njihove, za sada najuzbudljivije bitke i te borbe za trofej na Frenč openu, kada je Cicipas težim putem shvatio da prednost od dva seta protiv srpske mentalne gromade, ne podrazumeva osvajanje trofeja (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4). Zamislite samo koliko to može da demorališe. Kasnije je pobeđivao Cicipasa u finalima mastersa u Rimu i ATP turnira iz serije 250 u Astani.

Novak je jedan od razloga zbog kojeg Cicipas nema grend slem titulu, a ovoga puta srpski teniser ima šansu ne samo da mu ponovo rasprši snove o jednom od četiri najvrednija teniska trofeja, već i o zvanju najboljeg na svetu.

"Ovo su trenuci za koje sam naporno radio. Da bih mogao da igram ovakva finala, ali finala koja imaju veće značenje od samo finala", rekao je Cicipas posle pobede u polufinalu u četiri seta protiv Karena Hačanova i nastvio „Ovo je finale grend slema u kojem se borim za prvo mesto. Dečački san mi je bio da jednog dana budem prvi. Blizu sam.“

Tako blizu, a tako daleko. Uvek je to narativ kada je sa druge strane mreže Novak Đoković. Nije finale sa Cicipasom predstavljalo prvi povratak za Novaka posle dva seta minusa na grend slemovima, ali jeste bilo prvo oživljavanje takve vrste u grend slem finalima. Podsetimo se i Đokovićevog monologa pred ogledalom, nakon pauze između drugog i trećeg seta.

"Ti to možeš. Veruj u sebe. Sada je vreme da zaboravite sve što se dogodilo. Novi meč počinje sada. Idemo, šampione”, podelio je Đoković svojevremeno sa medijima, a potom se prisetio svog velikog prijatelja, pokojnog Kobija Brajanta.

„U tom trenutku nema puno vremena… Uvek sam mnogo voleo i poštovao Kobija Brajanta, njega i njegov čuveni mamba mentalitet. Često je govorio o ovim stvarima – jedna stvar koja je zajednička svim sportovima je taj trenutak u kome morate da ubedite sebe da možete i da morate bolje... Da ostanete pozitivan i da se izvučete iz rupe“, pričao je svojevremeno Đoković

Da li zbog nemilih događaja iz prošle godine koje je trpeo u Australiji, da li zbog činjenice da bi pobedom u finalu izjednačio rekord Rafaela Nadala od 22 osvojena grend slema, tek Novak izgleda nadahnutije nego ikada. To potvrđuju i njegove izjave nakon plasmana u finale.

"Na finale gledam kao na presudan momenat, pristupam mu kao da mi je poslednje. Daću bukvalno sve od sebe da pobedim. Gledao sam ga (Cicipasa prim. aut.), igrao je dobro, ali znam kako taktički da se spremim za njega. Eto, i ja sam pružao neke od najboljih partija. Spreman sam da idemo do kraja, pet setova - pet setova. Pet sati - pet sati", potvrdio je Novak da je i u 36. godini života spreman za australijski marton, a u CV-ju ih ima već nekoliko i svaki je dobio - protiv Žo-Vilfrida Conge (prva titula 2008), Rafaela Nadala, Endija Marija...

Činjenica, Cicipas od starta 2023. godine igra odličan tenis i uz Novaka je jedini neporaženi teniser od starta nove kalendarske godine. U pojedinim momentima izgleda kao zid na osnovnoj liniji koji će vam vratiti svaku lopticu koju uputite na suprotnu stranu... Tera vas na udarac više... E sad, da li će to biti dovoljno protiv kiborga koji nije izgubio nijedno od dosadašnjih devet finala u Australiji i čoveka koji je izgubio samo dve od poslednjih 11 bitaka za trofej na grend slem turnirima.


tagovi

Stefanos CicipasNovak ĐokovićAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara