(©Reuters)
(©Reuters)

Titula broj 22, prvo mesto, 3.000.000 dolara... Šta sve leži na Novakovom reketu pred finale

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.01.23. | 13:45

Đoković ima more motiva uoči okršaja sa Cicipasom

Pre godinu dana Novak Đoković je u Melburnu doživljavao najgore trenutke karijere, verovatno i života. Bio je smešten u imigracioni zatvor, išao je po sudovima, vožen u policijskom automobilu kao kriminalac. Zabranjeno mu je da igra na turniru, potom je izručen iz Australije sa trogodišnjom zabranom ulaska.

Nije mu dozvoljeno da brani titulu, ostao je Novak bez krune u Melburnu, ostao bez 2.000 bodova, a posledično je vrlo brzo izgubio i prvo mesto na ATP listi.

Izabrane vesti

Godinu dana kasnije, uoči sutrašnjeg meča, sve se okrenulo za 180 stepeni. Tačnije, Novak Đoković je sve okrenuo za 180 stepeni. Jedna pobeda ga deli od 22. grend slem titule, od desete na Australijan openu i od povratka na prvu poziciju ATP liste. Kakva igra sudbine. Kakva šanse da se, uz osmeh, servira ledena osveta „kengurima“, koliko god da su ove godine u velikoj meri na njegovoj strani.

Ostao je još jedan meč na južnoj polulopti za Novaka Đokovića, ali meč koji bi, da je bokserski spektakl, nosio naziv – Pobednik nosi sve. Jer, Stefanos Cicipas ima istu priliku kao srpski as: ukoliko trijumfuje u finalu, postaće prvi teniser sveta. Njemu bi to bila prva grend slem titula i prvi put da se popne na vrh ATP liste, da sa teniskog Olimpa Grk baci pogled na konkurenciju. I njegov je motiv velik kao kuća.

Ipak, jasno je da će više toga na terenu zavisiti od Đokovića. Novak ima priliku da osvoji 22. grend slem trofej u karijeri. Time bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom na večnoj listi i čekao bi nas spektakularan nastavak sezone: Španac je večiti favorit na Rolan Garosu, jednako toliki je i Novak Đoković na Vimbldonu, dok je US open otvoreno igralište – Rafa je uspešniji u Njujorku, iako podloga više odgovara Novaku.

Pobeda sutra u Melburnu bi vratila Đokovića na prvo mesto ATP liste. Time bi nastavio da niže nedelje na tronu, po čemu je i sada ubedljivi rekorder. Ali, novih rekorda nikada dosta...

Novak Đoković je rekorder i po novcu zarađenom od osvojenih turnira. Srpski as je do sada inkasirao 159.000.000 dolara, a trijumf u nedelju u Melburnu bi mu doneo novih skoro tri miliona, tačnije, 2.975.000 australijskih novčanica. I po tome bi još više odmakao najbližem pratiocu Rafaelu Nadalu, koji je do sada zaradio 131.340.000 dolara.

Kada su grend slemovi u pitanju, Đoković je postao rekorder po broju odigranih finala. Nadmašio je Rodžera Federera. As iz Beograda će se sutra 33. put u karijeri boriti za neki od četiri najveća teniska trofeja, dok je Švajcarac otišao u penziju sa 31. borbom za trofej, a Nadal je na 30.

Novi pehar u kolekciji bi pomerio Đokovića za jedno mesto na večnoj listi osvajača turnira. Trenutno on i Nadal dele četvrtu poziciju sa 92 osvojena takmičenja. Novak ima priliku da i tu ode ispred Španca sa jednim trofejom više. A, prišao bi Ivanu Lendlu na jedan pehar zaostatka. Do drugoplasiranog Federera (103) i rekordera Džimija Konorsa (109) još je dalek put, ali daleko je i penzija za srpskog tenisera, godine vrhunskog tenisa su još pred njim.

Još jedan zanimljiv podatak: Đoković je i sada teniser sa najvećim procentom pobeda u istoriji tenisa. Novak je dobio 83,5 odsto mečeva, dok je Nadal iza njega sa 82,9 odsto. Finale u Melburnu sutra je šansa da se i taj procenat makar za još jednu mrvu poboljša.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan Open 2023Stefanos Cicipas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara