Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Novak Đoković je gospodar teniskog kalendara

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.10.23. | 14:25

"Ali da biste to radili morate do tančina da poznajete svoje telo, da znate svoju igru... Morate biti svesni kada je zenit vaše forme..."

Titula na Australijan openu, pa mesec dana pauze do turnira u Dubaiju. Onda novi mesec teniske apstinencije, pa početak sezone na šljaci, preskočen masters u Madridu, odnosno Rim kao zagrevanje za Rolan Garos gde je ušao u večnost kao prvi teniser sa 23. grend slem titule. Nakon Frenč opena, novih mesec i kusur dana pauze do Vimbldona, a nakon izgubljenog londonskog finala, period od 35 dana bez tenisa sve do Sinsinatija. Kada je Novak Đoković na US openu nakalemio još jedan grend slem trofej, te pomogao Srbiji da se nađe na završnici Dejvis kupa u Malagi (21. do 27. novembra), bilo je jasno da ga do kraja sezone čekaju još samo dva turnira (masters u Parizu i završni masters), odnosno završnica lova na pehar sa reprezentacijom Srbije.

Dakle, četiri pauze od po mesec, mesec i po dana. Neke svesno isplanirane, neke nametnute, poput one prolećne kada nije mogao u Sjedinjene Američke Države na masterse u Majamiju i Indijan Velsu. A opet, sezona sa pet titula za 36-godišnjeg teniskog titana - tri sa grend slemova, jedna masters i još jedna sa ATP 250 turnira.

Izabrane vesti

Ma koliko Novak Đoković činio da sve to deluje prilično lako, verovatno ne postoji teniser koji se ne bi saglasio sa tim da je ipak popriličan izazov "vratiti se u štos", kada nedeljama ne igrate takmičarske mečeve, a onda dođete na turnir gde se očekuje da dominirate, ulovite trofej.

Već neko vreme Novak Đoković pravi, za sebe savršenu kombinatoriku u teniskom kalendaru, pametno bira gde će da nastupi, a koje će turnire eskivirati. Jer odavno je podvukao grend slemove kao isključivi prioritet, a u 37. godini života ne može se baš očekivati da iz nedelje u nedelju, neumorno skačete sa turnira na turnir, letite iz države u državu, menjate časovne zone.

"Đoković je gospodar teniskog kalendara jer zna tačno šta mu je potrebno u svakom trenutku", rekao je stručni konsultant Eurosporta Aleks Koreča i nastavio: "Ali da biste to radili morate do tančina da poznajete svoje telo, da znate svoju igru... Morate biti svesni kada je zenit vaše forme, koji su to trenuci. Stoga, Novak to radi neverovatno dobro, ali istovremeno to nije nimalo lako. Jer treba se posle mesec i po dana pauze pojaviti na turniru i biti spreman da ga osvojiš. Morate da budete spremni na to da se tokom prvih nekoliko dana i uvodnih mečeva nećete osećati komotno, biti svoj na svome poput drugih igrača. Čak iako ste redovno trenirali, to su dve potpuno različite stvari."

Povratak Novaka Đokovića takmičarskim mečevima videćemo krajem oktobra na pariskom mastersu gde ga je prošle sezone u finalu i to posle preokreta zaustavio Holger Rune. Pojuriće Novak šestu titulu u Bersiju, uz potencijalno još jedan okršaj sa Karlosom Alkarasom u eventualnom finalu.


tagovi

Novak ĐokovićAleks Koreča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara