Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak ostao bez krune u Melburnu! Neviđeni kolaps skinuo Đokovića sa trona

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.01.24. | 08:10

Janik Siner prvi put u grend slem finalu – 3:1

Dođe dan kada i velikanima ništa ne polazi za rukom. Kao da neko baci kletvu, pa šta god da urade, završi se naopako.

Dugo, dugo Novak Đoković dominira svetom tenisa, najbolje mečeve igra na grend slemovima, ali kolaps kakav je jutros doživeo u prva dva seta polufinala Australijan opena protiv Janika Sinera odavno nije viđen. Najveći teniser sveta svih vremena se, žargonski rečeno, nije pojavio na terenu u prvih sat i 20 minuta, a mladi Italijan je sve te poklone obilato iskoristio da stekne, ispostavilo se, nedostižu prednost čak i za Najvećeg svih vremena.

Izabrane vesti

Novak je pao u Melburnu posle 2.195 dana. Janik Siner ide u svoje prvo grend slem finale – 3:1 (6:1, 6:2, 6:7, 6:3).

Pre nekoliko godina Italijan je takođe vodio 2:0 protiv Đokovića na Vimbldonu, tada je Novak uspeo da preokrene, ali ovog jutra previše je bilo rupa u njegovoj igri, dok je s druge strane mreže inspirisani Siner namirisao životnu šansu, a dovoljno je sazreo da je umeo da je iskoristi.

Opet, uz svo poštovanje Janiku Sineru, koji igra u fenomenalnoj formi i danas je pružio jako dobru partiju, plasman u finale su mu doneli neukrotivi servis, kao i Đoković koji mu je dva seta delio poklone kao da je Italijanu rođendan. U celom meču Novak nije imao nijednu brejk šansu. A, napravio je  54 neiznuđene greške. Sa takvom igrom teško da bi dobio i mnogo slabijeg igrača od motivisanog Sinera.

Kako je srpski as izgubio četvrti set je za nevericu. Kod 1:2 u gemovima je imao 40:0 i izgubio sve naredne poene. Nakon toga više nije bilo povratka.

Iako je Novak dobio treći set i vratio se u život, jasno je da su meč usmerila prva dva, u kojima apsolutno ništa nije uspevao da pogodi. Što je najčudnije, dok je promašio sve što se promašiti moglo, kod Đokovića gotovo da nije bilo nikakve reakcije. Ni ljutnje, ni svađe sa boksom, pokušaja da se prene, ni da traži podršku publike. Dva seta su otišla za tili čas, što aposlutno niko u Melburnu danas nije mogao da predvidi.

Tek je u trećem setu srpski as došao sebi, počeo da igra, počeo da “crta” po terenu, mada je i dalje to bilo na nekih 60 odsto od Novakovih mogućnosti na koje je ceo svet tenisa navikao. No, frustrirajuće je bilo što Siner nije dopuštao nijednu brejk šansu. Ipak, u taj-brejku je Đoković došao do seta, smanjio na 2:1 i očekivala se žestoka borba u nastavku.

Umesto toga – antiklimaks. Novak je na nestvaran način izgubio gem za 1:3 i to je bilo sve za danas. Italijan je bio i dalje postojan u svojim servis gemovima i ostvario najveću pobedu u karijeri.

Novak Đoković je skinuo šampionsku krunu u Melburnu i stavio je na talon. Od kalendarskog Grend slema, dakle, nema ništa, a naredna šansa za 25. grend slem trofej biće na Rolan Garosu.


tagovi

Novak ĐokovićJanik SinerAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara