Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Novakova borba sa fajrontom: Ne znate da li da ostanete ili da odete kući

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.07.23. | 21:26

"Poštujem tradiciju Vimbldona, ali mečevi bi mogli i ranije da počnu...", rekao je vlasnik 23 grend slem titule

Dva puta se Novak Đoković od starta ovogodišnjeg Vimbldona borio sa fajrontom, odnosno da mečeve završi pre 23.00 po lokalnom, odnosno do ponoći po srednjeevropskom vremenu kako bi duele finiširao u cugu i kako ne bi morao posao da prenosi u sutrašnji dan.

Prvi put protiv Vavrinke u 3. kolu pobedio je časovnik za nekih petnaestak minuta, ali kako su prva dva seta sa Hubertom Hurkačom potrajala i sadržala maksimalnih 26 gemova, duel je prekinut i nastavljen danas. Novak ga je uz jedan izgubljen set rešio u svoju korist, a na konferenciji pričao prvo o okršaju sa Poljakom, a zatim i o nezgodnim terminima najstarijeg grend slema.

Izabrane vesti

"To su bila dva različita meča, juče pod krovom i dosta vlage, a onda dosta vetra danas, veoma teško da se zadrži ritam. Mislio sam da će to biti problem za njega, ali ne mogu da se setim da sam tako bio bespomoćan na tuđem servis gemu. Znam da je on poznat po tome, imao je svoje šanse, bio je jako napet meč. U četvrtom setu sam uspeo da napravim brejk koji me je odveo do uspeha", počeo je Đoković.

Đoković (1,10) - Siner (7,00)

Program na Centralnom terenu svakoga dana počinje od 13.30 po lokalnom, odnosno 14.30 po srednjeevropskom vremenu, a da se Novak pita, satnica bi bila pomerena.

„Mislim da je taj ‘policijski čas’ teško pomeriti. To razumem, ali mislim da mečevi mogu da počinju barem u 12.00 (nasuprot sada 13.30). Mislim da bi to napravilo bitnu razliku. Kada prođe osam uveče (devet po srednjeevropskom vremenu), znate da je velika mogućnost da ne završite meč. To je bilo i protiv Vavrinke i protiv Hurkača, oba meča su počela posle pola 8 uveče. A za oba ta meča sam se zagrevao oko 1 popodne. Pa onda, da li da se vratim kući, da li da ostanem. U nedelju sam odlučio da ostanem i zbog toga sam čekao sedam sati da mi počne meč, a to je baš puno. Danas znam da imam barem sat i po vremena, a onda me pozovu posle 20 minuta, jer je Hadad Maja predala protiv Ribakine u meču pred mog. To je nepredvidivost tenisa. Morate da budete spremni za sve scenarije", rekao je branilac vimbldonske titule i nastavio: "Kada sam gledao mečeve koji su igrani pre mog juče, mislio sam da ti mečevi mogu da budu dugački, ali to nisam mogao da znam sigurno, to možemo samo da predviđamo. Ima mnogo igrača, mnogo ljudi u timovima igrača, oni svi zauzimaju neka mesta i teško je ovde naći neki kutak u kojem možete da budete smai sa sobom. Na kraju dana, to je što je, moram da se prilagodim i nije ni prvi ni poslednji put da budem u ovim okolnostima. Vimbldon je mnogo ostao uz svoju tradiciju, što stvarno poštujem jer mislim da ima mnogo toga što je potrebno sačuvati. Iako je bilo stvarno lepo da treniramo na Centralnom terenu pred meč u poslednjih nekoliko godina, nisam ljubitelj toga, ja sam više za to da to ne bude tako, mislim da bi to bilo dobro za teren. I trava je najsenzitivnija podloga u sportu, posle par treninga se već vide oštećenja, zbog klizanja i sličnog. Ima različitih načina na koji će pokušati da reše ove probleme, siguran sam“.


Istakao je Novak nakon duela sa Hurkačem da nikada lošije nije riternirao, ali je ipak uspeo da prelomi. Evo šta je bio ključ.

"Prolazim kroz svoje momente gde uopšte nije bilo neke prilike. Stvarao se pritisak, jer nemam toliko jak servis kao Hurkač, moram dosta više da radim. Tako se stvara pritisak, ali svakako dajem njemu kredita za treći set. Imao sam šanse da uđem ponovo u taj-brejk, regrupisao sam misli u nastavku i postao dosta energičniji, u balansu. Pogađao je sve uglove, precizan je, uspevao sam nakon toga u reliju, ali je sada igrao mnogo bolje sa osnovne linije."


Na kraju je prokomentarisao i činjenicu da je na njegovim patikama utisnut broj 23 i da je simbolika naravno u rekordnom broju osvojenih grend slem titula.

"Brojevi govore za sebe! Nisam ni znao da Asiks to sprema, ali mislim da je to kul, da se proslavi uspeh. Ako se desi da napravim uspeh ovde, moraću da promenim u 24. Veoma sam ponosan na uspeh, ali sam mislima ovde i posvećen novom zadatku", zaključio je Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara