Viktor Troicki i Miomir Kecmanović (Reuters)
Viktor Troicki i Miomir Kecmanović (Reuters)

Novakova ideja, srpski dres i patriotizam probudili Kecmanovića

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.11.23. | 10:32

Kako se Miomir ratosiljao grča koji ga je mnogo puta ove sezone paralisao u neizvesnim završnicama i pomogao Srbiji da glatko zakaže polufinale Dejvis kupa sa Italijanima

Velika Britanija je arhivirana! Teniskom timu Srbije preostala su još, uslovno rečeno, dva koraka da ponovi dostignuće iz 2010. godine kada je prvi i za sada jedini put postao šampion Dejvis kupa. Izbegli su Novak Đoković i drugovi eventualnu majstoricu i potencijalno vrlo nezgodan dubl okršaj protiv Britanaca zahvaljujući Miomiru Kecmanoviću. Mučio se četvrti reket Srbije u oktobru mesecu, nizao poraz za porazom, a onda skupio snagu da sruši Džeka Drejpera i podmaže put Novaku da odvede Srbiju u polufinale.

Izabrane vesti

"Svi znamo da je za nas druga tabla najbitnija, jer Nole uvek odradi svoje", rekao je Miša.

Kada imate Novaka Đokovića u timu, pobede se, da se ne lažemo, podrazumevaju. Zato što je najbolji svih vremena jednostavno navikao naciju na takvu praksu. I zato je Srbiji, bez dubl-specijaliste kakav je bio Nenad Zimonjić, izuzetno važan taj drugi singl, u kojem se, za razliko od Novakovog, ništa ne uzima zdravo za gotovo.

Finska (5,30) - Australija (1,12)

A pomalo neočekivano, selektor srpske reprezentacije Viktor Troicki odabrao je da Miomir igra premijerni meč u Malagi. Ne 33. teniser sveta Laslo Đere, ne 46. igrač ATP liste Dušan Lajović, već momako koji je kalendarsku godinu počeo na 29, a koji će je završiti na 55. mestu svetske teniske rang liste.

Jeste Kecmanović ne tako davno, pre oko pet nedelja, uzeo meru top 10 teniseru Holgeru Runeu na ATP 250 turniru u Stokholmu, ali je na jug Španije stigao posle četiri vezana poraza - prvo je poklekao pred Pavelom Kotovim u polufinalu u Švedskoj, pa mu se na startu Bazela Rune revanširao (mada je Miša uzeo set Dancu), zatim je u prvom kolu pariskog mastersa poklekao pred Tomasom Martinom Ečeverijem, da bi mu Roberto Bautista Agut stao na put za drugo kolo Sofije. Dakle, od kraja jula meseca, Kecmanović je završavao takmičenje u prvom ili drugom kolu na devet od 11 turnira na kojima je nastupio.

Ipak i turnir u Stokholmu pokazao je da je Kecmanović raspoložen u dvoranskim uslovima i stručni štab Srbije na čelu sa Troickim procenio je da je Miomir čovek koji će napraviti razliku. I beše tako. Preskočio je Drejpera u tesnom meču rešenom u dva taj-brejka, ne dozvolivši Britancu da mu oduzme servis čitave večeri. Sa Novakovom uverljivom pobedom protiv Norija možemo da konstatujemo da Srbija nije rivalu dozvolila da napravi brejk u četvrtfinalu - detalj koji uliva novu dozu optimizma pred polufinalni susret sa opasnim Italijanima.

A Kecmanović? Oslobodio se grča koji ga je neretko opsedao u neizvesnim završnicama ove sezone.

„Definitivno, posle ’vrlo dobre’ godine koju sam imao, prija ovakva pobeda. Gubio sam ovakve mečeve šest-sedam puta ove godine. Zahvalan sam što sam uspeo da igram dobro i što sam sada pobedio. Od Stokholma igram kao prošle godine – ništa ludo, ali igram bolje, imam top 10 pobedu, jedan tesan poraz. Od dvorane sam počeo da igram bolje, mislim da se to vidi“, rekao je Kecmanović za Sportklub.

Reklo bi se da je Kecmanovića probudilo nekoliko detalja. Nije isto kada ste na teniskom borilištu "sami" i kada imate čitav tim iza sebe koji stremi istom cilju. Kada nosite dres Srbije, kada na teren izlazite uz stihove pesme "Veseli se srpski rode" i glas Danice Crnogorčević, dok vam se u glavi slažu slike legendarnog trijumfa reprezentacije iz 2010. godine. Da, pronašli su Novak, Viktor i ekipa način da prodrmaju i motivišu mlađe članove reprezentacije.

„Nećemo otkrivati ceo video. Bila je to Novakova ideja. Nisam se bavio previše sadržajem, ali jesam učestvovao, pogotovo na kraju“, rekao je selektor Viktor Troicki i nastavio:„Sjajan motivacioni video, u meni su se probudile emocije, sećanja. Za mene najlepši momenti u karijeri. Želimo da to prenesemo na mlađe. Novak i dalje igra, ali tu su i drugi iz stare generacije, zato je Janko tu, kao i Ilija Bozoljavc. Delovalo je da je taj video dirnuo mlađe, da su osetili našu emociju, a ja sam im poželeo da i oni osete kako to izgleda.“

Da li će i sutra protiv Italije Miomir Kecmanović biti izbor za jedan od dva meča u singlu, još nije poznato, ali ko god da izađe na teren, neće mu manjkati motivacije i patriotskog naboja.


tagovi

Dejvis kupMiomir Kecmanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara