(©Reuters)
(©Reuters)

Novakova škola za Tomija Pola: Đoković razneo Amerikanca, protiv Cicipasa za deseti AO

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.01.23. | 12:05

Brutalna egzekucija u polufinalu (3:0), za trofej i prvo mesto protiv Grka

Deseto polufinale Australijan opena i deseta pobeda! Još jedan korak deli da bude i deseta titula u Melburnu.

Metla Novaka Đokovića oduvala je sa terena i Tomija Pola kao prašinu sa betona Rod Lejver arene. I Amerikanac je izgledao nemoćno na terenu kao i svi prethodni rivali srpskog teniskog giganta. Osim malog pada u igri koji je imao u prvom setu, Đoković je odradio „tenisku kliniku“ i kao brzi voz projurio u finale prvog grend slema u sezoni – 3:0 (7:5, 6:1, 6:2) za dva sata i 22 minuta igre.

Izabrane vesti

U borbi za 22. grend slem trofej u karijeri Novak Đoković će igrati protiv Stefanosa Cicipasa, koji je u prvom polufinalu bio bolji od Karena Hačanova.

Imao Tomi Pol neke vredne skalpove u karijeri, pobeđivao je, recimo, Nadala, Alkarasa, Zvereva, ali sa Đokovićem nikada nije igrao do danas. I ovaj meč će ga proganjati kao košmar, kao babaroga, jer je naspram nesumnjivo najboljeg tenisera na svetu izgledao kao drugorazredni igrač. Kao momak koji je došao u Melburn na školovanje kod najvećeg majstora u istoriji belog sporta.

Jedina sreća koju je Amerikanac imao u ovom polufinalu je Novakov verbalni duel sa glavnim sudijom oko peškira, kod rezultata 5:1 u prvom setu. Taj incident je toliko izbacio Đokovića iz ravnoteže da je krenuo serijski da promašuje i poklanja poene rivalu, koji je „sa poda“, iz nokdauna, iznenada došao do 5:5 i prilike da se bori za prvi set.

Kako došlo, tako i otišlo. Đoković se kod prvog osećaja pretnje na terenu pregrupisao i - oduvao Pola. Usledila je surova serija od sedam vezanih gemova. Novak je dobio prvi set i u tom naletu praktično osvojio i drugi. Tek na 5:0 je „dozvolio“ Polu da dobije počasni gem u drugom setu.

Nije se više ni Amerikanac borio posle toga, podigao je peškir u čistoj nemoći, pregazio ga je Novak i na startu trećeg dela meča, došao do vođstva od 4:0 i pomalo razočarao publiku što je tako brzo i tako efektno, manirom hirurga „odstranio“ Tomija Pola sa svog puta do novog finala u Australiji. Čak više nije bilo ni salvi aplauza sa tribina kod Đokovićevih poena u poslednja tri-četiri gema, kao da je gledaocima bilo žao potučenog Amerikanca.

Imao je Pol ispade prošle godine protiv Đokovića, nešto slično Aleksu de Minoru i prošao je isto kao Australijanac – raznet je na terenu. Valjda to bude nauk svima za ubuduće, da se ne dira ranjeni lav, jer odgovor bude brutalan. I to na najlepši način: na terenu, igrački, čisto posramljivanje pred milionima zaljubljenika u tenis, u sport.

A kada se pogleda statistika, pa i kada se gledao meč, videlo se da Đoković ne igra svoj najbolji tenis. Da je bio bolji u prethodna dva meča. Imao je neverovatno mnogo neiznuđenih grešaka, nije ga ni servis slušao kao ranije, ušao je u duel i pomalo nervozno. I opet sve to nije bilo smetnja da sa 3:0 proleti do finala.

Tamo ga čeka Stefanos Cicipas, stari znanac, kojeg je dobio u finalu Rolan Garosa 2021. godine i to nakon što je Grk vodio sa 2:0 u setovima. Nikada Novak Đoković nije izgubio polufinale Australijan opena, nikada nije izgubio ni finale. Jednu tradiciju je produžio danas, za drugu će se potruditi u nedelju.


tagovi

Novak ĐokovićTomi PolAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara