Obrnuta psihologija Medvedeva za novo četvrtfinale, čeka ga “nasmejana noćna mora”

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.01.24. | 08:37

Rus savladao Nuna Borhesa u četiri seta, Hubert Hurkač uverljiv protiv Artura Kazoa

Puni se kolona sa učesnicima četvrtfinala Australijan Opena. Od danas na njoj dva nova imena, očekivana. Danil Medvedev je tu bio već viđen pošto je za rivala imao 63 mesta slabije plasiranog Portugalca Nuna Borhesa, dok je Hubert Hurkač objasnio 21-godišnjem Arturu Kazou da još treba da raste.

Prvo o Medvedevu, treći reket sveta je slavio sa 6:3, 7:6(4) 5:7, 6:1 i treći put u poslednje četiri godine domogao se četvrtfinala prvog grend slema sezone. Mada je za ovakav rezultat jednako zaslužan i sam Borhes, 69. teniser na ATP listi. I momak koji na dosadašnjim sedam grend slemova nije prošao dalje od drugog kola.

Izabrane vesti

U Melburnu sasvim druga priča. Čak i danas, Portugalac je bio taj koji je diktirao tempo igre,. Imao čak 49 vinera naspram samo 21 Medvedeva, ali pokazalo se da se malo i previše zaleteo. A Medvedev je bio dovoljno mudar i iskusan da Portugalcu dozvoli da uporno pritiska ono crveno dugme za samouništenje. Kao da je mamio Borhesa da zapinje svom silom. Nekontrolisano.

Čak 66 neiznuđenih grešaka imao je Borhes i tu je nestala sva da prednost stečena vinerima. Medvedev je imao 34 greške, ali je bio strpljiviji i mirniji u odsudnim trenucima. Osim u trećem setu kada je dozvolio Borhesu da se izvuče posle set lopte za Medvedeva i onda osvoji narednih pet gemova za preokret. I prvi njegov osvojeni set protiv nekog od TOP 10 igrača.

Medvedev dakle ide dalje, probudio je Borhesa iz sna, ali svoj još sanja. Dva puta je igrao finale u Melburnu, nada se prvoj tituli, a ako je i osvoji a Novak Đoković i Karlos Alkaras ne stignu ni do polufinala – što je istina malo verovatno – Rus će nazad na prvo mesto na ATP listi.

Prvi naredni korak ka tom cilju biće sudar sa Hurkačem, iliti nasmejanom “noćnom morom” kako ga je sam ATP nazvao u najavi meča na zvaničnom sajtu podsećajući da je 26-godišnji Poljak, deveti nosilac u Melburu, do pre koju sezonu bio van 50 na svetu po uspešnosti servisa. U međuvremenu je nenormalno napredovao u tom segmentu: 2018. je bio na 76 odsto osvojenih gemova pri svom servisu, prošle sezone je dobacio do 88 procenata i sa 1.031 asom bio najbolji server na ATP turu.

Napredak ostvaren zahvaljujući saradnji sa Kregom Bojntonom – trenerom koji je pre toga radio sa Džimom Kurijerom, Džonom Iznerom i Mardijem Fišom – i dovoljan da savlada tvrdoglavog Kazoa sa 7:6 (6), 7:6 (3), 6:4. Hurkač je 21-godišnjem rivalu prepustio samo jedan gem na svoj servis, ukupno je to bio njegov tek četvrti izgubljeni servis na četiri meča u Melburnu.

Ali opet, ovo je bilo samo zagrevanje. Medvedev je sasvim druga dimenzija. I posle ove, 25. pobede na Australijan Openu jedan od tek 10 igrača u “Open eri“ koji je odigrao više od 30 grend slem mečeva na tvrdim podlogama, a da ima više od 80 odsto pobeda (54/13 za 80,6 odsto uspešnosti).

AUSTRALIJAN OPEN, OSMINA FINALA

Nedelja

Novak Đoković – Adrijan Manarino 6:0, 6:0, 6:3

Tejlor Fric – Stefanos Cicipas 7:6 (3), 5:7, 6:3, 6:3

Janik Siner – Karen Hačanov 6:4, 7:5, 6:3

Aleks De Minor – Andrej Rubljov 4:6, 6:7 (5), 6:7 (4), 6:3, 0:6

Ponedeljak

Artur Kazo – Hubert Hurkač 6:7 (8), 6:7 (3), 4:6

Nuno Borhes – Danil Mevedev 3:6, 6:7 (4), 7:5, 1:6

U toku

Aleksander Zverev – Kamerun Nori

09.05: (1,05) Karlos Alkaraz – Miomir Kecmanović (7,70)



 


tagovi

Danil MedvedevHubert HurkačAustralian Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara