Od paklenog zagrevanja do silovite pobede: Đoković izbacio Beretinija i zakazao osvetničko polufinale

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.09.21. | 06:29

Italijan delovao sigurno u prvom setu, ali je onda usledio uraganski odgovor prvog reketa sveta - 5:7, 6:2, 6:2, 6:3

Osnovna razlika između Novaka Đokovića i velikog broja ostalih kvalitetnih tenisera je ta što nijednog trenutka ne smete da pomislite da je definitivno došao trenutak da ga slomite na terenu. To je verovatno pomislio Mateo Beretini, kada je nakon velike borbe u prvom setu stigao do vođstva u četvrtfinalu. Ono što je potom usledio bio je surov odgovor najboljeg tenisera na planeti - 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.

Đokovića taj izgubiljeni set ne samo da nije poremetio, već ga je motivisao da odigra najbolji meč u dosadašnjem toku US opena i zakaže pravo osvetničko polufinale sa Aleksanderom Zverevim, koji mu je veliki dužnik sa Olimpijskih igara.

Izabrane vesti

Prvi set je trajao ogromnih 78 minuta, drugi i treći zajedno 90, a ni četvrti se nije specijalno razlikovao od prethodna dva. Temperamentni Beretini ne pamti kada ga je neko na ovakav način razbio na velikim turnirma. Jednostavno, Đoković je bio pun snage, motivacije i samopouzdanja. Sve je pogađao, kontrolisao ritam i držao čitav meč pod kontrolom.

Beretini je imao više asova, ali i duplo više neiznuđenih grešaka. Bio je slab na riternu, za razliku od Novaka koji se konstatno dizao u svim segmentima igre i na kraju dotukao slabijeg rivala.

Kada se pogleda šta je bilo na kraju, deluje gotovo neverovatno šta se sve događalo na početku meča. U prvom setu je Beretini bio taj koji je držao konce u svojim rukama, vrebao priliku da dođe do brejka, uporno pretio, a na kraju je uspeo u idealnom trenutku, pri rezultatu 5:5. Đoković je dao sve od sebe da se vrati, sprečio je tri set-lopte, ali nije mogao i četvrtu, pa je Italijan zasluženo poveo.

Ipak, onda kada je neko potpuno resetovao dešavanja na terenu. Novak je u drugom setu napravi brejk već pri vođstvu od 2:1, potom je pokušao i na 4:1, a onda konačno završio posao na 5:2. Slično je bilo i u trećem setu, gde je Đoković odmah uzeo protivniku servis, poremetio mu svaku nadu da može do nekakvog novog vođstva u setovima. Osvajanje trećeg seta je bilo stvar rutine, a četvrtog stvar samopouzdanja. Prvi reket sveta je nastavio nemilosrdno da udara po loptici, još jednom je ekspresno došao do brejka, pa se samo postavljalo pitanje koliko će trajati i ovaj period igre.

Novaku je bilo u interesu da se sve što pre završi, kako bi sačuvao što više energije i skratio period oporavka za izuzetno važan okršaj sa nemačkim teniserom.

Kalendarski slem je već postao java. Krenuo je Novak Đoković u juriš na 21. grend slem i ostavljanje Rafaela Nadala i Rodžera Federera iza sebe. Ipak, prvo mora da padne preteška prepreka u vidu Aleksandera Zvereva.


tagovi

Mateo BeretiniNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara