Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Odi dedi: Đoković objasnio Ečeveriju šta znači kada je neko veličina

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.01.24. | 11:43

A Novak to jeste, bez bilo kakve sumnje

Malo drame u prva dva kola, čisto da se uhvati ritam, da se razmrdaju kosti. Ipak je bila ta zimska pauza i svi su pomalo zarđali. Samo što oni najveći nekako instinktivno osete kad je trenutak da se mišići zategnu i pogled fokusira. A, Novak Đoković je najveći u istoriji, to smo već utvrdili. I kao takav je, iako ne skroz zdrav, teniskom svetu danas pružio još jednu partiju za uživanje, a Tomasu Martinu Ečeveriju, novoj, velikoj nadi ATP tura, objasnio šta znači kad za nekog kažeš da je veličina.

U trećem kolu Australijan opena uverljivih 3:0, po setovima 6:3, 6:3, 7:6, bez bilo kakvih trzavica kakve smo videli u prva dva kola kada je Novak rivalima prepuštao po jedan set, oba puta drugi.

Izabrane vesti

Danas sebi nije smeo da dozvoli takav luksuz. Ne zato što je Ečeveri bolji teniser od Prižmića i Popirina - što jeste - i što bi kao 32. nosilac u Melburnu možda umeo da kazni bilo kakvo opuštanje – jer ipak mislimo da ne bi – već zato što je današnji meč nosio važnu simboliku za Đokovića.

Apsoutnom vladaru Australijan opena duel sa Ečeverijem je naime bio jubilarni, 100. na grend slemu u Melburnu. A kad neko ko je 10 puta i dizao trofej na prvom grend slemu sezone slavi takav jubilej, red je da to uradi sa stilom. Posebno ako još jednom – možda je i to neki stoti put, jer teško je i pobrojati sve Novakove podvige – ušao u istoriju.

A, jeste, jer nijedan teniser pre Đokovića nije odigrao 100 ili više mečeva na svakom od četiri grend slem turnira. Novak jeste. Okruglo 100 u Melburnu, uz neverovatne 92 pobede i samo osam poraza! Pa još 103 meča na Vimbldonu uz iste te 92 pobede, ali i tri poraza poraza više. Zatim 101 meč na Ju Es openu (88/13) i čak 108 na Rolan Garosu (92/16).

Debitantske nastupe na sva četiri grend slema upisao je još 2005. godine. Ečeveri je za vreme Đokovićevog prvog Australijan opena bio petogodišnjak i verovatno umesto reketa mahao igračkama. Osam mu je bilo kad je Novak prvi put podigao pehar u Melburnu. Ovaj aktuelni turnir Đokoviću je, verovali ili ne, 20. Australijan open.

Je l vam sad jasno šta znači kad je neko veličina?

Naredni Đokovićev rival biće Adrijan Manarino, koji je posle četiri sata i 46 minuta borbe savladao Bena Šeltona sa 3:2, po setovima 7:6 (4), 1:6, 6:7 (2), 6:3, 6:4 i nadobudnom Amerikancu, 16. nosiocu u Melburnu, "spustio slušalicu". Prerano je Šelton počeo da se "širi" po ATP turu tom provokativnom proslavom. Prvo ga je Đoković spustio na zemlju, a sada mu je i Manarino oduzeo nadu da će da ponovi uspeh iz prošle godine kada je stigao do svog prvog grend slem četvrtfinala.

Manarino i Đoković su se do sada sastajali četiri puta i svaki je meč dobio srpski teniser – pride izgubio samo jedan set u ta četiri meča – s tim da nisu igrali od 2018. godine.


tagovi

Novak ĐokovićAustralian OpenTomas Ećeveri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara