Najnovije vesti

Đoković je kralj petog seta

Vreme čitanja: 2 minuta

Novak Đoković (©Reuters)

Srpski as ima bolji skor od Nadala i Federera

Čovek čeličnih živaca, mentalni gigant kojeg je gotovo nemoguće izbaciti iz balansa. Čak i kada deluje da se nešto u njemu lomi, da ga nešto žulja, Novak Đoković nađe put da slomi rivala koji se taman ponadao da je ovo njegov dan.

Ta mentalna snaga teniskog kralja najbolje se vidi po tome što je majstor za dobijanje mečeva u petom setu. Tu ni Nadal, a pogotovo ne Federer, ne mogu da mu pariraju, pokazuje statistika.

Do sada je Đoković igrao 42 meča u pet setova, a valja istaći da su se nekada i mastersi igrali na tri dobijena, a ne samo grend slemovi. I Novakov bilans je 32 pobede i 10 poraza. Naspram njega Nadal je igrao 34 puta mečeve u pet setova, dobio je 22, dok je 12 izgubio. Dosta iza njih je Federer, koji je 55 puta igrao teniske maratone, a bilans mu je 32 pobede i 23 poraza.

Još jedna stavka je zanimljiva: Đoković je samo jednom u karijeri izgubio meč u pet setova, ako je dobio prva dva. I to je bio meč koji često označava kao prekretnicu u karijeri, poraz od Jirgena Melcera na Rolan Garosu 2010. godine.

I Rafa je tu odličan, takođe je samo jednom poražen kada je vodio 2:0, a savladao ga je Fabio Fonjini na US openu 2015. godine. Što se tiče Federera, on je imao više takvih poraza, a tri najupečatljivija su bila od Đokovića na US openu 2011, te od Conge na Vimbldonu 2011. godine i od Kevina Andersona na istom turniru 2018. godine.

Ostale vesti

Najviše komentara

Kladionica vesti

Uživo
Najava mečeva