Novak Đoković (©Starsport)
Novak Đoković (©Starsport)

Đoković o navijačima večitih: Nisu mi jasne uvrede, a postale su normala, kako možeš da ne podržiš Srbe?!

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.11.23. | 18:23

“Došli smo do takve neverovatne podele. Iste smo nacionalnosti, svi smo iz istog naroda“, kaže najbolji srpski teniser

Srbin jeste, ali ne baš svakidašnji. I ne mislimo tu samo na to što je najbolji na svetu kad je tenis u pitanju. Mada je i to sigurno posledica toga što Novak Đoković jednostavno ne razmišlja kao svi drugi. Ni kada je tenis u pitanju. A ni kada su Crvena zvezda i Partizan u pitanju. Iako osvedočeni navijač crveno-belih Đoković u intervjuu za Večernje novosti ističe da ne može da shvati toliku mržnju između dva beogradska kluba.

Uostalom, sin mu navija za Partizan...

Izabrane vesti

Neki kažu da sam svom sinu ’dozvolio’ da navija za Partizan, a Zvezdaš sam. Pitaju kako sam to kao otac mogao da dozvolim? Nisam ja njemu ništa dozvolio, niti sam to uradio da bih se nekome dopao, nego sam svom sinu dao izbor da navija za klub za koji hoće, i da se s tim u vezi oseća kao želi. To je suština svega“, kaže Đoković za Novosti i otkriva da i sina vaspitava u istom maniru.

Pa kad treba i sitnim roditeljskim ultimatumima.

Sinu sam rekao da, što se mene tiče, može da ide na utakmice Partizana, i kada igra sa Zvezdom, kao što je to nedavno bio slučaj, pa smo svi zajedno porodično išli, ili kada igra protiv bilo koga drugog tima. Može da navija za Partizan, ali onoga trenutka kada ga budem čuo da vređa Zvezdine igrače, ili da pogrdno peva protiv najvećeg rivala, ili nekih drugih timova, tog trenutka se završava njegova kampanja prisustva košarkaškim utakmicama! On to zna i za sada to poštuje“.

Đokovići dakle ne vređaju, ali ko je bar jednom bio na večitom derbiju zna da je to redovan repertoar.

Uopšte mi se ne sviđa. Bio sam nedavno u ’Areni’ za derbi i to vređanje mi nije jasno ni pojmljivo. Ne podržavam, ali to je nekako postala ’normala’ u navijanju, što je za mene strašno i neprihvatljivo. Uvek sam za to da se navija za svoj klub, srčano, ali nikad protiv drugog kluba, uz vređanje njihovih navijača ili aktera u suparničkom timu. Tako sam vaspitavan“.

Na kraju krajeva, Đoković je kao zvezdaš igrao za teniski klub Partizan.

Odrastao sam igrajući za Teniski klub Partizan, mnogo trofeja sam osvojio s njim, ali sam navijao za Zvezdu. Tako sam, jednostavno, izabrao na početku svog života, ali to ne znači da mrzim Partizan ili da ću da vređam igrače, njihove porodice, upravni odbor, stručni štab i tako dalje. To su stvari koje ne smeju da postanu normala, a nažalost postale su, i mi kao društvo moramo da se zapitamo zašto je to tako. Da li je normalno da 20.000 ljudi, da li Partizanovih ili Zvezdinih navijača, ili bilo čijih drugih, vređa nekoga konstantno tokom cele utakmice? Meni to uopšte nije normalno i ne želim da vidim svet na taj način“.

Šta bi trebalo da se uradi da to prestane?

Nadam se da će nova generacija malo drugačije raditi stvari i prustupati navijanju, i svemu ostalom. Treba da se radi na normalizaciji odnosa večitih rivala. Ja sam za Partizan zdušno navijao u Monaku prošle godine ili kada su igrali protiv Reala iz Madrida“.

Novak možda jeste, dobar deo navijača Zvezde ili Partizana ne bi navijao za najvećeg rivala i da igra protiv najgoreg neprijatelja. Đoković to ne može da prihvati.

Pa to su naši ljudi, Srbi, čoveče! Došli smo do takve neverovatne podele. Iste smo nacionalnosti, svi smo iz istog naroda, i nepojmljivo mi je da ne možeš da podržiš nekoga ko dolazi iz tvoje zemlje, tvog naroda i predstavlja tvoju zemlju. Da, to jeste ljuti rival, najveći rival, ne podržavam, naravno, ja Partizan kada igra protiv Zvezde, ali ako igraju u Evroligi, i predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način u sportskom smislu, zašto da ne ne? Naravno da ću navijati za njih, pogotovo što im je sada trener veliki Željko Obradović, koga jako cenim, poštujem i volim“, rekao je Đoković za Novosti.


tagovi

Novak Đoković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara