Đoković (©Reuters)
Đoković (©Reuters)

Đoković: Sve osim titule za mene nije zadovoljavajuće, ali moram da spustim očekivanja

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.05.24. | 17:05

„Da li sam motivisan? Variram, nije konstantno“, priznaje Novak

Od 2018. godine, kada je posle operacije lakta i serije loših rezultata došao na Rolan Garos bez velikih očekivanja, nije se desilo da Novak Đoković ne bude jedan od dvojice najvećih favorita za osvajanje turnira.

Doduše, ove godine nema izrazitog favorita jer je Siner došao posle povrede, isto kao i Alkaras, Nadal je daleko od nekadašnje forme...

Izabrane vesti

A, Novak Đoković na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je s obzirom na njegovu karijeru sve osim trofeja nezadovoljavajuće. Ali, u isto vreme snižava svoja očekivanja, s obzirom na formu u kojoj je došao na turnir.

Malo me je sramota da kažem šta su moja očekivanja. Sve osim titule za mene nije zadovoljavajuće, tako je oduvek bilo. Zvučaće arogantno, ali imam karijeru koja tome govori u prilog. Pokušavam da pišem istoriju, a Pariz je mesto gde se ona piše. Moja nadanja su uvek takva, ali moram da spustim očekivanja, da ne razmišljam previše unapred, nego da idem dan po dan. Nisam igrao konstantno dobro duže vreme. Potrebno mi je to, da bih imao šansu da dođem do finala“, rekao je Đoković.

Našalio se Novak da je došao u Pariz sa malim očekivanjima i velikim nadama.

"Postoji razlika između očekivanja i ciljeva. Želim da osvajam titule, posebno na slemovima. Turniri koje sam igrao uoči Pariza bili su u svrsi pripreme za Rolan Garos i Olimpijske igre koje slede. Očekivanja, scenarije, predviđanja, moram da spustim. Nivo igre nije još na tom zadovoljavajućem nivou po kom sam prepoznatljiv. Znam da nisam daleko, možda jedan meč briljiram, drugi ne. Radiću da održim kontinuitet igre i osećaja na terenu i van terena. Da izgradim tvrđavu koja će mi doneti pobedu".

Veruje Novak da veliko iskustvo može da mu pomogne, iako nije u idealnoj formi.

"Znam za šta sam sposoban, posebno na grend slemovima, na kojima obično igram najbolji tenis. U većem delu karijere sam to radio. Već neko vreme pričam da na šljaci želim da budem najbolji u Parizu. Prošla godina bila je odlična, posebno na Rolan Garosu. Nadam se da ću imati sjajan turnir. Znam svoje kvalitete, znam za šta sam sposoban i ako se budem osećao na pravi način fizički, mentalno, na meču, ponekad treba i malo sreće. Sve to zajedno donosi titulu na grend slemu, osetio sam to 24 puta u karijeri do sada. Znam tačno šta treba da uradim kada igram na slemovima. To je drugačije takmičenje i turnir, razlikuje se od drugih turnira“.

Nije hteo Đoković da priča detaljnije o svom zdravstvenom stanju.

"Ima nekoliko razloga i stvari koje su se dešavale. Ne želim da otvaram pandorinu kutiju i da pričam o tim stvarima. Želim da se fokusiram. Šta je bilo, bilo je, to je prošlost. Ne mogu da utičem na to. Probaću da ispravim sve nedostatke, na tome radimo, nadam se da će to značiti dobre rezultate ovde".

Ali, priznao je srpski as, najveći teniser sveta svih vremena, da mu nivo motivacije nije na optimumu, kao nekad.

„Varira. Nije konstantno. Jedne nedelje ovako, druge onako. Pokušavam da u tom procesu održim neki neminovni nivo posvećenosti, predanosti radu, da bih pretendovao na grend slem titule. Kada je u pitanju slemovi, tu ima i dalje motivacije na pretek. Što se ostalih turnira tiče, to je dosta smanjeno. Ali, slemovi, reprezentacija, Olimpijske igre... Kada o tome pričamo, to me pokreće. Osećam da mi daje snagu i volju. Suština je da mi je to dovoljno u ovoj fazi karijere. To je ono zbog čega nastavljam da se bavim tenisom. Rang lista mi nije prioritet, da li bio još nedelju, pet, deset na prvom mestu ili nijednu više, to me ne zanima. Tu sam uradio dobar posao. Misli su mi na određene turnire. Tamo sebe vidim tako da mogu da pobeđujem. Istovremen se trudim da uživam u svemu tome. To nije uvek moguće, posebno ako najmiliji nisu sa mnom. To je malo otežano“.

No, kada je Rolan Garos u pitanju, tu je motiv na maksimumu.

"Da nisam spreman da uradim sve, ne bih bio ovde. Ne dolazim na grend slem, a da znam da nešto ne mogu da uradim. Da mislim da ne mogu da osvojim, da nemam kvalitet i slično, ne bih bio ovde. Kada to budem osetio, onda će biti kraj karijere. Postoji u meni vizija i ubeđenje da mogu da pobedim najboljeg igrača na svetu na slemovima. Na nekim imam veće, na nekim manje šanse. To što sam prvi na svetu dovoljno govori. Ima mnogo prelomnih tačaka, to ne može da se predvidi, zavisi od mečeva. Slemovi duugo traju. Postoji uvek tenzija na slemu, čovek ne može da se opusti. Može da bude i prvi meč prelomna tačka, može da bude i na kraju. Kako god, nadam se da će doći što pre, da uhvatimo taj zalet i to je cilj“, poručio je Novak Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara