""
""

Đoković ulazi u „klub 700“: Sledeći je Rafa Nadal, pa 1.000 pobeda, a onda možda i - večnost!

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.02.16. | 15:20

Može li srpski as da dostigne nedostižnog Džimija Konorsa po broju pobeda u karijeri? Računica postoji, ali u ovom trenutku deluje nerealno...

Samo pravo čudo moglo bi da spreči najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića da u sredu popodne ne ispiše nove stranice istorije belog sporta i ne uđe u odabrani „klub 700“, odnosno društvo asova sa 700 ili više pobeda u karijeri. Srpski as trebalo bi da ima prilično jednostavan zadatak u drugom kolu turnira u Dubaiju protiv 121. igrača planete, Tunižanina Maleka Džazirija, gde se očekuje da Đoković overi veliki jubilej.
„Svaki meč je poseban po sebi. Ali, želim da svoju 700. pobedu doživim ovde, u Dubaiju. Činjenica da jurim 700. pobedu nije promenila moj odnos prema igri, ni prema meču sa narednim protivnikom. Malek mi je rekao da je trenirao naporno tokom zime“, rekao je srpski velemajstor pred meč sa 32-godišnjim Džazirijem.

Izabrane vesti

U slučaju pobede Đoković bi dodatno uvećao bilans u do sada savršenom startu sezone (13 pobeda iz 13 mečeva), čime bi prišao osvajanju čuvenog trofeja u obliku broda po peti put u karijeri (2009, 2010, 2011, 2013. godine).

Ali, šta kažu brojke kada je u pitanju odlazak na sam vrh liste tenisera sa najviše trijumfa u karijeri? Novak Đoković bi trebalo da dođe do 700. pobede, a do večnosti i mesta koji tvrdoglavo čuva nedodirljivi Džimi Konors dele ga još 554 recke. Međutim, da bi Đoković dostigao neverovatni uspeh, sa prosekom od 80 pobeda na tron bi zaseo tek u 35. godini života. Naravno, ako ga zdravlje posluži i ne dogodi se neka nezgodna povreda. Međutim, s obzirom na brzinu kojom tenis napreduje i evoluira, teško je očekivati da neko drži takav visok ritam i prosek trijumfa, pa čak i nezaustavljiva mašinerija po imenu Novak Đoković.

Ono što je u ovom trenutku realnije jeste da najbolji srpskih teniser svih vremena dođe do još jednog velikog uspeha, a to je da ubeleži bar 1.000 pobeda dok ne okači reket o klin. To je u teniskoj istoriji jedino pošlo za rukom Rodžeru Federeru (1.067), Ivanu Lendlu (1.071) i legendarnom Konoru (1254).

Pre svega toga Đoković će pokušati što pre da preskoči najvećeg rivala Rafaela Nadala, koji trenutno ima prednost od svega 76 pobeda (775), što Bika sa Majorke drži na osmoj poziciji večne liste.

Ono što bi Đoković takođe mogao da pokuša da postigne, bar u 2016. godini jeste da obori lični rekord po procentu dobijenih mečeva. Prošle sezone imao je neverovatnih 93,2 odsto uspešno odrađenih zadataka, a ove godine i dalje je besprekoran. Interesantno, sa 82,7 odsto pobeda u svojih 699 mečeva, Đoković trenutno deli prvo mesto po procentu uspešnosti zajedno sa čuvenim Šveđaninom Bjornom Borgom.

Jednostavno - mašina!

(FOTO: Action Images)


tagovi

Novak ĐokovićDžimi KonorsATP Dubaiatp

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara