(©AFP)
(©AFP)

Đokovića jedna pobeda na US openu vraća na tron, ali do kraja godine brani više bodova od Alkarasa

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.08.23. | 14:12

Španac je slabo igrao u finišu 2022.

Nova ATP lista je izašla jutros, posle finala Sinsinatija, u kojem je Novak Đoković pobedio Karlosa Alkarasa (2:1). I taj trijumf ga je približio mladom Špancu na samo 20 bodova na ATP listi.

Alkaras je i dalje lider teniskog karavana sa 9.815 bodova, dok je Đoković drugi sa 9.795. Daleko iza njih na trećem mestu je Danil Medvedev sa 6.260 bodova.

Izabrane vesti

Tako nekako izgleda i lista favorita pred poslednji grend slem u sezoni, US open, koji će startovati 28. avgusta. Đoković i Alkaras će sa podjednakim šansama dočekati turnir u Njujorku, dok je Medvedev na trećem mestu kandidata za tron.

Ali kada je ATP lista u pitanju, sve bi moglo da se promeni već posle prvog kola. Naime, Alkaras kao prošlogodišnji šampion će braniti 2.000 bodova, dok Đoković pre godinu dana nije ni igrao u Njujorku, zbog poznate zabrane zato što nije bio vakcinisan protiv korona virusa. To ga sada dovodi u situaciju da će mu na US openu biti dovoljna samo jedna pobeda pa da svrgne Španca sa prvog mesta, šta god da Karlos uradi do kraja takmičenja.

Žreb će pokazati s kim će Novak ukrstiti rekete na startu US opena, međutim, gotovo da je sigurno, na osnovu njegovog „minulog rada“, da će 1. septembar dočekati kao novi najbolje rangirani teniser sveta.

To, opet, ne znači da će Đoković imati otvoren autoput ka osvajanju prvog mesta na kraju sezone, što je jedan od njegovih ciljeva. Naprotiv, vodiće se žestoka borba između njega i Alkarasa – teško da će moći i neko treći da se umeša – sve do poslednjeg poena.

Naime, srpski as će do kraja godine braniti više bodova od Španca. Novak je pre godinu dana osvojio turnir iz kategorije 250 u Tel Avivu, a pitanje je da li će titulu braniti ove sezone. Isti je slučaj sa turnirom u Astani, koji je iz kategorije 500. A, posle toga će Đoković braniti finale sa mastersa u Parizu, koje mu je donelo 600 bodova. Na kraju dolazi završni masters, koji je srpski teniski genije osvojio lani sa maksimalnih pet pobeda.

E, sad, pitanje je kakav će biti Đokovićev kalendar do kraja godine, koje će turnire izabrati da igra. Recimo, osvajanje titule u Njujorku bi ne samo nadomestilo, nego i prebacilo osvojene bodove iz Tel Aviva, Astane i Pariza. S tim što bi Novak mogao, recimo, da zaigra na mastersu u Šangaju, koji je na programu od 4. oktobra, a koji se u tom kineskom gradu nije igrao od 2019. godine. Đoković je rekorder tog takmičenja sa četiri osvojene titule.

Kada je Karlos Alkaras u pitanju, imaće posle US opena manje bodova za odbranu. Osvojeni prvi grend slem u karijeri prošle godine u Njujorku je opio mladog Španca, pa je posle toga igrao dosta slabo. U Astani je ispao u prvom kolu od Davida Gofana, igrao je potom u Bazelu (kategorija 500), gde je izgubio u polufinalu od Ožea-Alijasima. Na mastersu u Parizu stigao je samo do četvrtfinala, gde mu je meru uzeo Holger Rune. Na završni masters u Torinu Alkaras nije ni putovao.

Dakle, veliki prostor ima Karlos gde bi mogao da skuplja bodove za trku za prvo mesto na ATP listi sa Đokovićem, a Španac ne krije da mu je ta čast i te kako bitna. Za razliku od Novaka, kojem je eventualno cilj da samo prebaci 400. nedelju na tronu, za šta mu nedostaje 11 sedmica. Rezultat dostižan do kraja 2023. godine.

Još ako bi stavio i novi grend slem trofej u džep, nebo bi bilo granica za Novaka Đokovića. A, vuk i dalje gladan velikih pobeda i trofeja je pokazao u Sinsinatiju da ga ne treba otpisivati ni kada deluje da je ranjen.


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara