Miomir Kecmanović (Reuters)
Miomir Kecmanović (Reuters)

Pale Novakove prognoze: Miomir parirao samo u drugom setu, Alkaras je ipak suva klasa

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.01.24. | 11:05

Kecmanović poražen u tri seta, ali je tokom drugog perioda igre pokazao tenis dostojan poštovanja protiv drugog tenisera planete

Neće Srbija prvi put od 2012. godine imati dva tenisera u četvrtfinalu jednog grend slem turnira. Neće, jer Miomir Kecmanović nije mogao protiv Karlosa Alkarasa. Zapravo, mogao je da mu parira samo u drugom setu, ali je to bilo premalo za najveći lični domet u Melburnu, odnosno generalno na grend slemovima. Srpski teniser jeste povremeno umeo da namuči rivala, da dobije koju dugu razmenu, da probije Španca na mreži. Nažalost, takvo lice krasilo ga je samo u drugom setu, tako da je Karlitos četvrtfinale sa Aleksanderom Zverevim zakazao za manje od dva sata borbe, preciznije, za 110 minuta - 0:3 (4:6, 4:6, 0:6).

Verovao je Novak Đoković u svog sunarodnika, dan pre njegovog sudara sa drugim teniserom planete javno poručio da veruje u Mišinu pobedu karijere: „Apsolutno mislim da ima šansu u tom meču, jer ima izuzetno čvrstu igru sa osnovne linije. Mislim da će ovo biti njegova sezona i da će je obeležiti možda i njegovom najvećom pobedom do sada – sutra protiv Alkaraza. Mislim da će biti fizički spreman... To jako bitno, pošto će biti dosta iscrpljujućih dugih razmena u meču koji bi mogao da traje tri, četiri, pet sati... Koliko god“, pričao je Đoković, ali ambiciozne i optimistične prognoze najboljeg svi vremena su pale.

Izabrane vesti

Nismo dobili ni m od najavljenog maratona, jer je Miomir sa dozom grča ušao u meč i rano dozvolio brejk rivalu koji do kraja prvog perioda igre, dugog 39 minuta, nije uspeo da nadoknadi. U narednom koji je trajao 43, usledilo je buđenje, bio je Beograđanin bar-a-bar sa Alkarasom koji je pogađao ogroman broj vinera, ali neretko i grešio. Nekoliko puta je Kecmanović bio na poen do brejk lopte, ali je mladi lav iz Mursije pronalazio ili neodbranjive servise, ili neuhvatljive udarce kada bi osetio da ga rival gura u ćošak. U dužim razmenama osetna je bila razlika i u kretnji, utisak je da je Alkaras gotovo tokom svakog poena koji je diktirao forsirao Miomira do krajnjih granica. Kasnije je drugi reket sveta to potvrdio i izjavnom nakon meča.

Osamnaest vinera Španca iz prvog seta pokazali su koliko je našpanovan ušao u četvrti meč u Melburnu i kada god bi Kecmanović imao drugi servis, Španac je agresivno ulazio u teren i trudio se da stekne prednost u poenu već nakon riterna. A kada preuzme inicijativu u poenu, uglavnom su postojale samo dve solucije - ili bi neodbranjivo slao lopticu u Miomirovo polje, ali bi završavao poen greškama kojih je, na nesreću Srbina bilo daleko manje. Na ukupnih 43 vinera, pogrešio je samo 18 puta. Poređenja radi Kecmanović je na 14 vinera imao 17 grešaka. Većinu, čak sedam, napravio je u poslednjem setu u kojem se nije upisao na semafor. Tada mu je koncentracija potpuno isparila, izvesno usled percepcije da je posle 2:0 za dvostrukog grend slem osvajača, već izgubio meč.

Nema Miomir, kojem je servis danas često bio moćno oružje za osvajanje poena (dva servis gema bez izgubljenog poena) za čim da žali, osim eventualno što nije pokušao da u trećem setu zadrži sličan nivo iz prethodnog perioda igre. Ali generalno, iza njega je jedan od najboljih grend slemova karijere nakon kojeg ga čeka skok sa 60. na 41. mesto na svetu.

Što se Alkarasa tiče, 20-godišnjak se domogao sedmog grend slem četvrtfinala. Posle dva takva dometa na Rolan Garosu, jednog na Vimbldonu i tri na US Openu, uskoro će probiti četvrtfinalni led na Petom kontinentu. I još nešto - sa 20 godina i 263 dana Alkaras je postao četvrti najmlađi teniser koji je objedinio četvrtfinala svih grend slemova. Mlađi od njega, taj podvig su napravili Boris Beker, Rafael Nadal i Novak Đoković.




tagovi

Karlos AlkarasMiomir KecmanovićAustralian OpenAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara