Endi Mari (Reuters)
Endi Mari (Reuters)

Paralelni univerzum na Ju Es openu: Ispadaju favoriti, a matorci lagano pobeđuju

Vreme čitanja: 2min | sre. 30.08.23. | 00:21

Endi Mari trijumfovao 200. put na grend slemovima

Čudne pojave u Njujorku: favoriti ispadaju, a teniske „dekice“ pobeđuju. Seča favorita na poslednjem grem slemu sezone se nastavlja, a za to vreme veliki broj istrošenih ili igrača koji su pri kraju karijera rutinski krči put.

Atipičnost ovogodišnjeg Ju Es opena mogla je da se nasluti već prvog dana kad su takmičenje, mimo očekivanja, završili Holger Rune, Ože Aljasim i Lorenco Muzeti, a tokom utorka su im se na gubilištu pridružili Karen Hačanov i Borna Čorić, koji spadaju u 30 najboljih na ATP listi.

Izabrane vesti

Hačanov je kao 11. teniser sveta dozvolio sebi da izgubi bez osvojenog seta od malo poznatog Amerikanca, Majkla Moa. I to tako što je osvojio svega osam gemova (2:6, 4:6, 2:6). A pre samo 12 meseci stigao je do polufinala gde ga je zaustavio Kasper Rud.

Neprijatno, mada pitanje da li baš veliko, iznenađenje, servirao je Ćorić. Hrvat, trenutno 23. na svetu, položio je oružje pred Argentincem, Sebastijanom Baesom, čija je igra sve bolja, o čemu svedoči i titula u Vinston Salemu pre samo četiri dana. Na osnovana tog pehara, kad je u finalu savladao Jiržija Lehečku, 20-godišnji Baes (nedavno najbolji i u Kicbilu, gde je u meču za trofej savladao Dominika Tima) je lako dobio Ćorića. Takođe bez izgubljenog seta – 7:5, 7:5, 6:1. Sad Argentinac ima 11 uzastpnih pobeda.

A ukupno 200 na grend slemovima upisao je u utorak veče po našem vremenu Endi Mari. Britanac je prilično uverljivo savladao prvu prepreku u liku Korentina Muteta (6:2, 7:5, 6:3). Samo osmorica tenisera u open eri su uspela da pobede 200 puta na najvažnijim turnirima.

Da se u prvom kolu veterani mnogo bolje snalaze, osim Marija, a dan ranije i Novaka Đokovića, pokazali su Grigor Dimitrov i Džon Izner. Bugarin je nadmudrio Aleksa Molčana, ali tek u pet setova, od kojih su čak četiri bila baš na „žilet“ (6:7, 6:7, 6:1, 7:5, 7:6 ), dok je Amerikanac bio bolji od 23-godišnjeg Argentinca, Fakunda Dijasa Akoste (6:4, 6:3, 7:6). Zanimljivo, Mari ima 36 godina, Izner 38, Dimitrov je malo mlađi (32).

Od favorita je u naredno kolo prošao još Andrej Rubljov, slavljem nad Francuzom Arturom Kazoom (6:4, 7:6, 6:1).


tagovi

Endi MariUS Open 2023US openBorna ČorićKaren HačanovGrigor DimitrovDžon IznerTenisATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara