Đoković i Federer (©AFP)
Đoković i Federer (©AFP)

Parametri su tu - lov na Federera se nastavlja do marta 2021.

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.07.20. | 11:23

Od sredine avgusta odmrzava se ATP lista, a nov način sabiranja poena daće Novaku Đokoviću priliku da stigne i prestigne rekordnih 310 sedmica na svetskom vrhu

Asocijacija teniskih profesionalaca, to jest ATP sinoć je predstavila svetu novi sistem računanja plasmana na svetskoj lestvici. Ukratko, umesto 12, računaće se poslednja 22 meseca (od marta 2019. do decembra 2020), s tim da do 2021. neće moći da se oduzimaju poeni, a i igrači će moći da biraju da li da im se sa jednog turnira računaju rezultati iz 2019. ili 2020. Što znači da praktično nema gubljenja poena.

Ideja da se računaju dve, umesto samo poslednje godine takmičenja za ranking nije nova i zaista deluje pravednija, ljudskija jer ne tera takmičare da trče po svaku cenu od turnira do turnira u pokušaju da zadrže ili poprave poziciju na ATP listi. Te stoga, može se očekivati, ako se naravno dobro pokaže, da sličan sistem opstane na snazi po završetku pandemije.

Izabrane vesti

ĐOKOVIĆ - 2.780 POENA DO KRAJA 2020.

Sinsinati masters 280

US Open GS 180

Madrid masters 1.000

Rim masters 600

Rolan Garos GS 720

No, ono što je ovde nama najvažnije je kako će to uticati na Novaka Đokovića, to jest njegov cilj da postane najbolji svih vremena, što je pandemija značajno usporila i ugrozila. Jedan od parametara u toj vanvremenskoj trci je svakako i vreme provedeno na prvom mestu. Kao što je poznato, rang-lista je zamrznuta u martu, a otkraviće se sredinom avgusta kada se nastavi sezona.

Rafa Nadal (©AFP)Rafa Nadal (©AFP)


Međutim, Noletu bi, recimo, titula na njujorškom grend slemu donela dodatnih 1.820 bodova, što nije za bacanje... No, o planu takmičenja njega, ali i Nadala u ovom skraćenom kalendaru sa samo sedam turnira bićemo naknadno obavešteni. Trenutno na internet stranici našeg tenisera stoji da će samo nastupati na Rolan Garosu od 27. septembra.

Lider teniskog sveta, Novak Đoković tada je zaustavljen na 281 sedmici vladavine, što ga je svrstalo na treće mesto večne liste. Ispred njega su još drugoplasirani Pit Sampras sa 286 i za sada neprikosnoveni Rodžer Federer sa 310.

NADAL - 5.360 POENA DO KRAJA 2020.

Sinsinati masters /

US Open GS 2.000

Madrid masters 360

Rim masters 1.000

Rolan Garos GS 2.000

Ukoliko se ranking definitivno "otključa" u ponedeljak 17. avgusta, datumi kada bi naš as mogao da uhvati dvojicu velikana mogu biti (okvirno) određeni. Teško da će ga iko u dogledno vreme skinuti sa vrha, jer samo Rafael Nadal ima priliku za to. A i da bi do kraja godine ostvario, morao bi da igra u Vašingtonu i Sinsinatju, gde može da doda poene. A to će matador sa Majorke teško uraditi. Šta više, ne treba očekivati velika imena iz Evrope da pređu sredinom avgusta Atalntik gde ih čekaju, pre svih masters iz Sinsinatija koji se silom prilika igra u Njujorku, te potonji US Open. A i što bi išli kada im se ne oduzimaju bodovi.

Bilo kako bilo, rekord Pistol Pita bi mogao biti uhvaćen 21. septembra, a već naredne sedmice oboren. Što se tiče Fedeksa on je miran do početka iduće godine, ali ako Đoković ostane na prvom mestu, preskočiće "najvećeg" 14. marta.

Do tada je ostalo puno vremena i mnogo nepoznanica, pošto nije jasno kako će se završiti ova, a kamoli početi naredna sezona.


tagovi

Rodžer FedererRafael NadalATP listaUS openRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara