Novak Đoković (foto: AFP)
Novak Đoković (foto: AFP)

Polomio dva reketa, ali kralj je došao u Torino da završi godinu na prvom mestu i da ga osvoji! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.11.23. | 00:14

Holger Rune namučio Đokovića na premijeri završnog mastersa, ali Novak uprkos katastrofalnom taj-brejku drugog seta i problema u trećem, ponovo pobedio Danca

Došao je Novak Đoković u Torino po ko zna koji put od osvajanja US opena i podvukao - "Kraj godine na prvom mestu i Dejvis kup su mi najveći ciljevi do kraja sezone". Možda to nije tako eksplicitno izustio, ali pojavio se Novak na završnom mastersu s namerom da ga osvoji, da odbrani titulu, da sedmi put podigne pehar i sruši rekord koji drži zajedno sa Rodžerom Federerom. Jer Novak Đoković ne bi ni igrao turnir koji nema nameru da osvoji.

Dakle, došao je u Torino da osmi put u karijeri završi sezonu kao prvi na svetu i da osvoji najprestižniji ATP turnir, a kraj godine na prvom mestu je već obezbedio. Da, tu jednu pobedu koja mu je bila neophodna, da Karlos Alkaras i matematički izgubi šanse da ga stigne izvojevao je najbolji teniser planete na premijeri protiv Holgera Runea - 2:1 (7:6, 6:7, 6:3). Ipak, paklenih tri sata borbe golobradi Danac priredio je najboljem teniseru planete.

Izabrane vesti

Katastrofalan taj-brejk drugog seta odigrao je Đoković, početkom trećeg seta kiptio od besa kada je dozvolio Runeu ekspresan ribrejk za 2:1 i u pauzi između trećeg i četvrtog gema polomio čak dva reketa, nakon čega ga je sačekala salva zvižduka krcate Pala Alpitur dvorane. A možda je to Srbin uradio i da sebi dolije nephodno gorivo za odlučujući period igre. Znamo koliko negativne impresije sa tribina umeju da ga teniski razgale.

Maratonski meč Srbin i Danac igrali su pre devet dana u Parizu, ali večerašnji zasenio je onih dva sata i 50 minuta iz Grada svetlosti. Kao i u francuskoj prestonici, Novak je osvojio prvi set, Rune se vratio, ali u odlučujućem setu mu je ponestalo energije. Delovalo je da ga opet muče grčevi sa kojima neretko ima problema, sve češće je imao bolnu grimasu na licu, a Srbin je još jednom pokazao da je i u 37. godini života fizički bolje pripremljen od omladine. Čisto da uvidite razliku, kada je Novak sa 16 godina osvojio prvi fjučrs turnir u Beogradu, Rune je imao dva meseca.

Saterao je 20-godišnjaka uza zid i uzeo mu novi brejk za vođstvo od 4:2, a zatim prekinuo večerašnji trend brejkova za kojima je momentalno sledio ribrejk. Potvrdio ga je autoritativnim servis gemom... A onda sačekao naredni da bez izgubljenog poena trijumfalno raširi ruke pred torinskom publikom među kojom je bio i Dušan Vlahović.

Trećeg seta na severu Italije ne bi ni bilo da Novak nije odigrao verovatno najlošiji taj-brejk godinama unazad. Ne pamti se kada je poslednji put Đoković dozvolio rivalu da mu u 13. gemu uzme šest uzastopnih poena. Čašćavao je Novak Runea i šakom i kapom, forhend mu je potpuno stao, a greške su se nizale jedna za drugom. A nije delovalo da će se uopšte igrati taj brejk nakon što je Novak pri rezultatu 5:4 spasao brejk, ujedno i set loptu i to servis vinerom koji je išao 210 kilometara na čas. Dakle, najbrži servis u meču pronašao je u najvažnijem trenutku! Posle toga, pretio je Đoković Dancu u njegovom servis gemu, ali je Rune ukrao par, već viđenih Novakovih poena i postarao se da meč koji je počeo u nedelju, bude završen u ponedeljak.

Posle dva maratonska, od po preko 70 minuta, treći set je okončan poprilično brzo, za 39. A ta prva dva, poprilično su ličili jedan na drugi. Rune ih je bolje otvarao, prvi dolazio do brejka, Novak se vraćao ribrejkovima, a epilog je dolazio u 13. gemu. S tim što je prvi taj-brejk bio daleko neizvesniji od narednog i da ga Novak dobio zahvaljujući seriji 4:0, kada je od 1:2, stigao do 5:2.

Posle prvih mečeva u zelenoj grupi, pobede imaju Novak i Janik Siner i upravo će njih dvojica u utorak udariti jedan na drugoga. A Novak će u duel sa Italijanom ući posle 15. pobede na startu završnih mastersa i 19. u nizu još od poslednjeg poraza koji mu se dogodio u finalu Vimbldona.



tagovi

Novak ĐokovićZavršni ATP turnirHolger Rune

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara