Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Ponoćna bomba sa petog kontinenta: Novak može da igra na Australijan openu!

Vreme čitanja: 2min | ned. 11.09.22. | 00:40

Tamošnji mediji tvrde da će australijska vlada ukinuti Đokoviću trogodišnju zabranu ulaska u državu, te da će Novak imati pravo da pojuri desetu titulu u Melburnu i stigne Rafaela Nadala

Evo ponoćne bombe iz Australije! Novaku Đokoviću će biti poništena trogodišnja zabrana ulaska na Peti kontinent i imaće pravo da nastupi na predstojećem izdanju Australijan opena, odnosno da pojuri neverovatnu 10. titulu na prvom grend slemu sezone, jer prema aktuelnim zvaničnim podacima australijske vlade, za ulazak u ovu državu nije potreban nikakav dokaz o vakcinaciji.

Mada ništa još nije zvanično i informaciju koju je pod vinjetom ekskluzivno lansiraot tamošnji Harald Sun, a preneli brojni evropski i svetski mediji, treba uzeti sa rezervom, ovo je ipak veliki razlog za optimizam i veru da će Novak već u januaru 2023. imati priliku da se izjednači sa Rafaelom Nadalom po broju grend slem titula i preuzme primat u uvek aktuelnoj trci za najboljeg svih vremena.

Izabrane vesti

Svi se verovatno sećamo dešavanja iz Melburna s početka 2022. godine. Budući da nije vakcinisan, Novak je doputovao na omiljeni mu turnir s medicinskim izuzećem koje je bilo odobreno od strane Tenis Australia. Međutim, pod ogromnim pritiskom javnosti, lokalne vlasti su mu ukinule vizu i u tom trenutku najbolji teniser sveta je završio u hotelskom pritvoru pre nego što je dobio žalbu za poništavanje odluke.

Međutim, nekoliko dana kasnije imigracioni ministar Aleks Hok je iskoristio svoja ovlašćenja i drugi put ukinuo vizu Srbinu pod obrazloženjem da bi njegovo prisustvo u Australiji odnosno skepticizam najboljeg tenisera sveta prema vakcinaciji mogao da predstavlja bezbednosni rizik po australijsko društvo.

Moguć uticaj na ovu drugu grupu je zdrav razum i ljudsko iskustvo. Ikona svetskog tenisa može da utiče na ljude svih godina, na mlade i stare, ali možda najviše na one mlade i povodljve, koji bi da ga imitiraju. To nije u svetu mašte, takvom stavu nisu potrebni dokazi. To je prepoznavanje ljudskog ponašanja“, tvrdio je tada Hok.

Novak nije mogao protiv države. Druga žalba mu nije pomogla i deportovan je nazad u Srbiju uoči početka turnira. To je automatski značilo da mu je povratak u zemlju u kojoj se naosvajao trofeja zabranjen naredne tri godine. To je nešto što se primenjuje na svakoga ko se suoči sa ukidanjem vize i na tu odbredbu takođe može biti uložena žalba.

Prema tvrdnjama pomenutog Harald Sun-a, Đoković, odnosno njegovi advokati nisu podneli nikakve žalbene dokumente, ali su za ovaj list visoko pozicionirani vladini izvori potvrdili da je ipak doneta odluka da se njegova zabrana poništi.

Ako je zaista tako, australijske vlasti pokušavaju da se na neki način "operu" svesne da su početkom godine učinile ogromnu nepravdu prema jednoj takvoj sportskoj veličini.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralijan open 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara