Endi Mari (Reuters)
Endi Mari (Reuters)

Posle šest godina Mari dobio top 5 tenisera: Preko Cicipasa do polufinala Štutgarta

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.06.22. | 22:01

Novak Đoković je poslednji teniser sa prvih pet pozicija ATP liste kojeg je Britanac pobedio pre Grka

Iznenađenje u četvrtfianlu teniskog turnira u Štutgartu. Endi Mari pobedio je prvog nosioca Stefanosa Cicipasa iako se krajem prvog perioda igre suočava sa set loptom. Britancu je bilo potrebno okruglo 100 minuta da upiše prvu pobedu protiv top 5 tenisera još od 2016. godine. Tada je na završnom mastersu bio bolji ni manje, ni više nego od Novaka Đokovića.

Bila je to sezona kada se Mari prvi put probio na čelo ATP liste i osvojio svoj drugi Vimbldon. Bilo mu je to ujedno i poslednje finale na zelenoj površini. Sada gazi 36. godinu života, ali je na travnatoj podlozi njegov tenis i dalje dovoljno kvalitetan da sruši petog tenisera sveta. Zbog kratkog parčeta sezone na travi, 68. teniser sveta je propustio gro sezone na šljaci.

Izabrane vesti

Bio je ovo tek drugi okršaj Britanca i Grka, a iskusniji teniser je uspeo da izjednači na 1:1. Mada, da je Cicipas realizovao jednu jedinu set loptu u 12. gemu prvog seta, mogao je meč da ode i u drugačijem smeru. U prvom delu meča igralo se apsolutno izjednačen - Mari je jedinu brejk šansu propustio u sedmom gemu, da bi par gemova kasnije na svoj servis ponudio Cicipasu šansu da povede. Uspeo je da se spase, pa da od sredine taj-brejka napravi seriju 4:1 i dođe na pola puta do polufinala.

U narednom setu brejkom je došao do prednosti 4:2, zatim u osmo gemu propustio dve meč lopte na servis protivnika, ali je već u narednom gemu završio posao. Nijanse su odlučile, Mari se poslužio iskustvom, a prosto je neverovatno kako Stefanos nije uzeo bar set u meču u kojem je osvojio 36 od 40 poena kada je ubacio prvi servis.

U polufinalu Marija čeka okršaj sa Nikom Kirjosom, dok drugi par čine Nemac Ote i drugi nosilac Mateo Beretini. U svakom slučaju, Marija očekuje napredak na ATP listi. Garantovan mu je skok sa 68. na 53. poziciju, ako se plasira u finale, eto Britanca na 47. mestu koje trenutno drži Filip Krajinović, a u slučaju da osvoji turnir, najverovatnije će biti 35. na svetu.


tagovi

Endi MariStefanos CicipasEndi MarejATP Štutgart

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara