Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Potpuni apsurd, Novak kao šampion pao na sedmo mesto dok je američka turneja upitna

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.07.22. | 18:45

Srbin sedmom titulom na Vimbldonu ponovo oživeo trku za igrača sa najviše grend slemova, samo što i dalje niko ne zna šta ga čeka u nastavku sezone

Novaku Đokoviću je 2022. godina donela toliko problema i novih situacija, da čak ni njegova pozicija nakon osvajanja Vimbldona ne može nikoga da iznenadi. Potpunim apsurdom može da se nazove ono što su organizatori Vimbldona i ATP uradili srpskom asu koji posle osvajanja svog prvog grend slema u sezoni i prvog nakon godinu dana pada na sedmo mesto rang liste.

Za one koji možda nisu upoznati, Novak Đoković je izgubio 2.000 bodova i pored osvojene titule u Londonu,. Razlog tome je skandalozna odluka vrha ATP da na sankcije organizacije ruskim i beloruskim igračima odgovori tako što je obezvredio samo takmičenje potpunim ukidanjem bodova za ovu godinu!

Izabrane vesti

Ovakav radikalni potez naštetio je svima, a pogotovo osvajaču sedam Vimbldona koji je je u 2022. ostao bez mogućnosti da odbrani 2.000 i i osvoji još 4.000 bodova. Zbog istorijske bruke australijskih vlasti nije mogao da brani titulu u Melburnu, potom zbog neverovatnih kovid protokola u SAD ni da napadne titule na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju gde je mogao da uzme još po 1.000 ATP bodova. Verovatno i najteži udarac dobio je ovog nedeljnog popodneva gde je svetski tenis video povratak kralja, ali i birokratsku šamarčinu kakvu svetski tenis ne pamti... Tako je Novak Đoković došao do sedme pozicije na ATP listi i pored izjednačenja po broju osvojenih Vimbldona sa idolom Pitom Samprasom.

Tu nije kraj Novakovim mukama u godini koja je i pored današnjeg uspeha već sada za zaborav. Naime, Đokoviću je upitna američka turneja koja startuje kroz nekoliko sedmica, ponovo zbog kovid protokola. Naime, po zakonima SAD nevakcinisanim strancima nije dozvoljen ulazak u zemlju ni pod kojim uslovima, što je tamošnji Savez potvrdio nedavno saopštenjem u kojem se ističe da se nikakve molbe za izuzeće neće uvažavati.

Za Novaka to znači i pauza koja bi mogla da traje praktično do azijske turneje polovinom septembra, posle čega bi svakako trebalo da nastupa na Završnom mastersu u Torinu od 13. novembra, a pre toga i na Mastersu u Parizu koji se igra od 31. oktobra.

Podsetimo, Đoković je igrao finale US Opena prošle godine, kada ga je savladao Danil Medvedev, gde treba da brani 1.000 ATP bodova, ali bi mogao da napadne još toliko osvajanjem titule. Ako bi sadašnji zakoni ostali na snazi, Novak Đoković bi ostao bez mogućnosti da napadne masters titule u Sinsinatiju i Montrealu, gde takođe može da osvoji još po 1.000 bodova! Ako bi zaista tako ostalo, srpskom asu bi se oduzela mogućnost da juri ukupno 10.000 bodova! Što je tek apsurd svoje vrste...

No, da sačekamo malo i vidimo hoće li se SAD "otvoriti" za strance tokom predstojeće turneje koja bi za Novaka verovatno počeo na Mastersu u Montrealu 8. avgusta. Iako je Montreal naravno u Kanadi, uslovi za ulazak u tu zemlju su možda i rigorozniji nego za SAD.

Odmah posle Montreala sledi Sinsinati od 14. avgusta, dok je za sam kraj meseca zakazan US Open. I tu bi realno mogao da napadne 4.000 bodova, ako bi mu bilo dozvoljeno...

Ako tako ne bude, Novak bi mogao u Aziju, na turnir u Pekingu, zatim Masters u Šangaju od 9. oktobra, posle čega slede Pariz i Torino za kraj sezone. Podsetimo, iako je bio treći na ATP listi pred Vimbldon, Novak Đoković je dobio status prvog nosioca. Videćemo kakav će tretman imati u SAD, ako uopšte ode...


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara