Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Predator na vrhu teniskog lanca ishrane: Surova grend slem statistika Novaka Đokovića

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.06.23. | 08:00

Najređi mogući teniski primerak, ali ne i ugrožena vrsta jer pored Đokovića niko nije siguran...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Proždirao je Karlos Alkaras svakog tenisera koji bi mu se našao na putu do polufinala Rolan Garosa. Ščepao bi rivale nemilosrdno i nije puštao. A onda je u predvorju finala shvatio ko stoji na vrhu teniskog lanca ishrane.

Izabrane vesti

Možda su ona pobeda nad Novakom Đokovićem iz prošlogodišnjeg polufinala madridskog mastersa, te besprekorna forma španskog vunderkinda nagovestili da bi mladi španski lav mogao da zagospodari divljinom, a onda je naišao na kralja lavaova. Onog sa najgušćom grivom, koji još nije spreman da se povinuje čoporu mlađih primeraka.

Pokazao je Đoković juče nakon što je surovom taktikom izmaltretirao Španca do granice bola, uzavši mu i noge i dušu, da je najređa moguća teniska vrsta, ali da ta vrsta nije ugrožena. Naprotiv! Svi ostalima se crno piše na grend slem safariju. Ili što bi Brajan Kranston rekao u kultnoj seriji Breaking Bad tumačeći Voltera Vajta "Nisam ja u opasnosti, ja sam opasnost".

Đoković (1,25) - Rud (4,00)

Pobeđujte ga na ATP 250 i 500 turnirima, uzimajte mu meru na mastersima, ali kada počnu gladijatorske borbe na tri do pet setova, videćete kralja životinja kako se ponosno kreće savanom, dok se druge životinje uglavnom sklanjaju u stranu.

Pobeda nad Alkarasom izoštrila je i u prvi plan gurnula nebrojeno mnogo novih grend slem dostignuća. Brutalnu, zastrašujuću statistiku na najvećim turnirima ima Novak Đoković.

Počnimo od 20. uzastopne grend slem pobede. Nije izgubio meč u tri do pet setova još od prošlogodišnjeg četvrtfinala Rolan Garosa i Rafaela Nadala. Od tada, osvojen Vimbldon, silom prilika preskočen US Open, pa pehar u Australiji i još stepenik do istog podviga u Parizu. Ali Đoković zna da ništa nije gotovo.

"Kobi je govorio: 'Šta ima da budem srećan, jel posao završen? Nije, idemo dalje'. Razumem taj mentalitet. Ne smeš sebi da dozvoliš da izgubiš koncentraciju i staloženost", pričao je Novak krajem prve nedelje turnira, a nakon trijumfa protiv Alkarasa ponovo pokazao svest o tome da posao nije gotov "Moram da se oporavim dobro za još jednu dugu borbu, ako pobedim hajde da pričamo o istoriji".

Švjontek (1,15) - Muhova (5,50)

Ali da se vratimo na brojke. Zastrašujuće deluje podatak da Novak nije izgubio poslednjih 99 grend slem mečeva u kojima je osvojio prvi set i da mu je poslednji put takvu vrstu preokreta režirao Stan Vavrinka u finalu US Opena iz 2016.

Postao je Srbin jedini igrač u Open eri tenisa sa 85 ili više odsto pobeda na sva četiri grend slema - Procenat u Australiji mu je 91,8, na Vimbldonu 89,6, u Njujorku 86,2 i od juče okruglo 85 na Rolan Garosu!

Peti put u karijeri Novak je pobedio na prvih 13 grend slem mečeva od starta sezone i zasenio Bjorna Borga koji je to činio u četiri navrata. Borga je prešišao u još jednom domenu, plasmanom u sedmo finale Frenč Opena. Uspešnoji je jedino neprikosnoveni Nadal sa 14. finala.

Da je Novak Đoković jednostavno igra tenis na nekim drugim frekvencijama pokazuje i 34. grend slem finale na 70. grend slem učešću. Maltene, na svakom drugom grend slemu u karijeri, Novak u proseku dobaci do poslednje prepreke!

Kasper Rud bolje da ne upija prethodno ispisane informacije jer ga i bez uvida u njih čeka paklen posao u finalu. Đoković je od 2018. godine igrao čak 12 grend slem finala, a izgubio je samo dva - 2020. na Rolan Garosu od Rafaela Nadala, dok mu je naredne sezone Danil Medvedev na US Openu uskratio kalendarski grend slem.

Za kraj, podatak koji nije direktno vezan za grend slemove, ali koji dosta govori o moći Novaka Đokovića. Postao je tek treći igrač otkako je ustanovljena ATP lista koji je u 15 ili više navrata pobeđivao najbolje na svetu. Ispred su samo Rafael Nadal (23) i Boris Beker (19). I tu bi verovatno prednjačio da čak sedam i po godina upravo on nije bio najbolji na svetu.


tagovi

Novak Đokovićgrend slemRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara