Kasper Rud (AFP)
Kasper Rud (AFP)

Rudov plan protiv Novaka je autopilot

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.06.23. | 08:12

"Moraću da odigram meč života da bih ga pobedio", rekao je Norvežanin

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Kako je izgledala aktuelna sezona iz vizure Kaspera Ruda, nije ni čudo što ga mnogi nisu smatrali za bitan faktor na Rolan Garosu. Ispadao je u drugom kolu Australijan Opena, drugom kolu Indijan Velsa i Majamija, a titula na ATP 250 turniru u Eštorilu progutana je ranim eliminacijama u Monte Karlu, Barseloni i Madridu. U Rimu je doduše četvrti igrač sveta dobacio do polufinala, plasman u finale Otvorenog prvenstva Francuske pokazuje da je i on, poput Novaka Đokovića pokušavao da tempira formu za dve pariske nedelje.

Izabrane vesti

Prošlogodišnji finalista Rolan Garosa ponovo nije imao sreće. Premijerno finale u Gradu svetlosti glatko je izgubio od kralja šljake Rafaela Nadala, a sada ga čeka lovac na istoriju Novak Đoković.

“Biće izuzetno teško, a ništa manje i zbog činjenice da igra za osvajanje svog 23. grend slem trofeja u karijeri. Sa druge strane, ja igram za osvajanje svog prvog (osmeh) i biće mi najvažnije da igram bez pritiska, da uživam u prilici i nastojim da budem što je moguće bolji. To je bila moja namera i prošle godine ovde, ali se cilj nije ostvario, i nastojaću da pre svega sebi dokažem da sam naučio nešto i iz te prilike, ali i svih sličnih. Sjajno je biti ponovo u toj poziciji, i na početku turnira nisam naročito verovao da ću doći do finala. Išao sam meč po meč, dizao nivo igre, a izazov koji me očekuje u nedelju će biti najveći u godini. Shodno tome ću biti pozvan da odigram svoj najbolji tenis u ovoj sezoni protiv Novaka”, rekao je Rud nako što se prošetao polufinalom protiv Aleksandera Zvereva.

Đoković (1,25) - Rud (4,00)

Osvrnuo se Rud na okršaj Đokovića i Alkarasa i svestan je da će mu biti potreban neki novi, genijalan plan za Novaka kojeg do sada nije pobeđivao u četiri međusobna susreta.

“Nisam gledao meč u celosti, već samo neke njegove delove. Karlos je imao veliku nesreću da mu se dese problemi sa grčevima u meču koji je obećavao da bude dugačak i neizvesan. Novak je sjajno odigrao ovaj turnir, i dobro je poznato da podiže nivo igre na Grend slemovima, tako da će izazov u nedelju biti ogroman. Nisam ga ranije pobeđivao i zbog toga ću morati da koncipiram drugačiji plan igre i odigram najbolji meč u životu kako bih napokon uspeo da budem bolji od njega. Ono što je najvažnije je da pritom ne osetim pritisak što sam uspeo da uradim tokom današnjeg meča sa Sašom. Nisam mislio previše, nisam pokazivao previše emocija, ostao sam u svojoj “zoni” i voleo bih da održim taj stav i tokom nedeljnog finala”, ističe Rud.


Stav Novaka Đokovića je vizuelizacija, odnosno da ako želite nešto da ostvarite, to prvo morate i da zamislite. Ima u svojoj taktici deo Đokovićevog razmišljanja Rud, ali primat daje potpunom opuštanju potiskivanju pritiska.

“Pre svega, ne želim da razmišljam na način da moram da pobedim u tom meču. Jasno je da na početku turnira taj stav preovlađuje, a sada pred finale najvažnije je da se osećam zadovoljnim što sam ostvario dve sjajne takmičarske nedelje i da budem spreman da odigram najbolje što mogu. Ponekad igrate svoj najbolji tenis kada uključite 'autopilota', i neke od svojih najboljih nastupa pamtim po tome što sam se osećao manje-više kao na treningu, lepršav i neopterećene glave, opušten do te mere da mogu da igram slobodno i jako. Nastojaću da postignem to stanje i u velikom finalu. Igračima se često dešava da se opterete time što im se učini da su “blizu pobede” i postaju tenzični. Bojim se da je upravo to što se danas desilo Karlosu. Ali kad vam se desi da previše razmišljate i stvarate sebi pritisak zaboravite da dišete na pravi način, prejako doživljavate zbivanja na terenu… Spremiću se za dugi, maratonski meč u kome ću igrati poen za poenom, pa da vidimo kako ću proći.”

Švjontek (1,15) - Muhova (5,50)

Teško breme nosi na leđima Norvežanin budući da ne samo da nije pobedio Đokovića, već mu nikada nije uzeo ni set.

“Fizički i mentalno se osećam mnogo bolje sada nego što je bio slučaj na početku turnira. Naravno, sam prizor trofeja pored terena u nedelju je teško ignorisati, ali ću zaista nastojati da ispravim neke greške od pre godinu dana. Pre svega tako što neću previše razmišljati o bilo čemu drugome osim o igri. Naravno, prirodno je da barem malo krenete da razmišljate o tome šta i kako dalje ako uspete da osvojite set, ali ću bez obzira na to nastojati da do nedelje vizualizujem sebe u situaciji da pobeđujem i gubim i nastojim da pripremim kompaktan plan igre”, zaključio je Rud.


tagovi

Kasper RudRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara