Privatizovali beli sport i u svoj klub nikoga ne puštaju: Pitanje US Opena - Đoković ili Alkaras?

Vreme čitanja: 7min | pon. 28.08.23. | 09:01

Novak prvi put u Njujorku od bolnog poraza iz finala 2021. godine i vreba četvrtu titulu u Flašing Medouzu, dok Karlos istu brani

Era teniske velike trojke je završena. Rodžer Federer je u penziji, Rafa Nadal ju je najavio za 2024. godinu. Ostao je samo Novak Đoković da u narednih, nadamo se nekoliko godina, još nervira decu belog sporta, da im otima grend slem titule... Vala tol’ke su predstavnike nove generacije pojeli Srbin, Španac i Švajcarac (čitaj: više prva dvojica, a najviše Srbin), a onda se prošle sezone pojavilo krvožedno i skalpova gladno dete iz Mursije i “ukralo” pomalo, što tenskih, što mentalnih veština od sve trojice, uobličiši ih u autentičan proizvod, u svojevrsno oružje masovne dominacije i uništenja. Umesto da ga zovu novom generacijom, počeli su da ga stavljaju u isti koš sa senatorima igre s reketom, da se pitaju hoće li ih nadmašiti. A poređenja nisu preterana. Zaslužio ih je Karlos Alkaras, jer da ne beše njega, Novak Đoković bi sada imao 24. grend slem titule, a na dolazećem US Openu nišanio 25.

KVOTE ZA OSVAJANJE US OPENA

Izabrane vesti

Ali desio se Karlos Alkaras. I hvala Bogu što je tako... Jer priznaćete, bilo bi pomalo dosadno da tenis delimo na Novaka Đokovića i ostale. Pritom bi poslovično surova javnost sa zapada verovatno spočitavala srpskom teniskom gigantu nekolicinu grend slem titula bez Rafe na borilištu. Ovako će morati da traži nove dlake u jajetu i da grize pesnicu jer najbolji svih vremena prkosi godinama i odbija da razmišlja o penziji.

Iz svega prethodno rečenog, prostim sumiranjem tenisa koji su igrali i uspeha koje su postigli u 2023. godini, jedino adekvatno pitanje pred početak US Opena jeste – Novak Đoković ili Karlos Alkaras? Srbin vreba prvu titulu na US Openu još od 2018. godine, Španac brani šampionski naslov u Njujorku.

Đoković (1,01) - Miler (9,09)

Svi ostali, uz dužno poštovanje prema trećem teniseru sveta Danilu Medvedevu, mladim lavovima Janiku Sineru i Holgeru Runeu, te društvu koje čine Aleksander Zverev, Stefanos Cicipas, prošlogodišnji finalista Kasper Rud, nisu u orbiti Đokovića i Alkarasa. Prvi i drugi teniser sveta napravili su sopstveni teniski univerzum, privatizovali beli sport... Tamo ima mesta samo za njih dvojicu i sebično ne puštaju nikoga da uđe. Oni su obezbeđenje u sopstvenom klubu.


Zbog njihovih okršaja se ostaje budan noću, kao što se nije spavalo ni kada su čuvene bitke vodili Novak i Rafa. Zbog atomskog, bespoštednog tenisa što su demonstrirali u nedavnom, četvoročasovnom finalu Sinsinatija, pre toga u borbi za pehar na Vimbldonu, a nešto ranije u dva seta polufinala Rolan Garosa dok Karlitosa nisu počeli da more grčevi, tenis se voli, tribine pune, a vrisak se otima publici i dok duge razmene traju.

I zato ako biste na ulicama Njujorka nasumično pitali Amerikance koga bi voleli da gledaju u velikom finalu i ako bi naveli nekog svog zemljaka, Frensisa Tijafoa, Tejlora Frica, Tomija Pola, Sebastijana Kordu... Verujte da bi slagali.

"Iako je u Americi logično da se ljudi nadaju proboju američkih tenisera, svi govore 'Oh, želim da vidim kako Alkaras igra protiv Novaka' jer mu nije bilo dozvoljeno da nastupi prošle godine. Ovo mu je prvi turnir u SAD-u posle dve godine. Neverovatno je videti istorijskog velikana protiv mlade superzvezde. Voleo bih da ponovo gledam taj okršaj. Poslednjih nekoliko mečeva su bili su spektakularni i neverovatno tesni. Nadajmo se da će ovo rivalstvo potrajati potrajati"

, rekao je legendarni Džon Mekinro.

Nije preterano reći da je US Open Novakov najbaksuzniji grend slem. Igrao je devet finala, dobio samo tri, poslednje 2018. godine. Naredne sezone morao je zbog povrede da preda meč osmine finala Stanu Vavrinki, 2020. godine je diskvalifikovan nakon što je nenamerno pogodio linijskog sudiju lopticom, 2021. desio mu se Danil Medvedev, a prošle godine budući da je nevakcinisan, nije imao pravo ulaska u Sjedinjene Američke Države. Dakle, četiri godine prožete pehovima, nepravdama i zlom sudbinom.

KVOTE ZA OSVAJANJE US OPENA

Ali nije Novak jedan od najvećih šampiona u istoriji sporta postao tako što je dozvolio da ga neuspesi zaposednu. Kao što reče uoči Sinsinatija: “Poraz od Alkarasa u finalu Vimbldona preboleo sam za dan.” Isto tako, reči prožete sličnim motivima izgovorio je i na konferenciji pred US Open.

“Ova godina je ova godina. Ne razmišljam o tome šta se desilo pre godinu dana ili ranijih sezona. Usmeravam fokus isključivo na ono što sada dolazi. Nije bilo besa što sam propustio prošlogodišnji US Open. Ali dok se igrao, pomislio sam da je šteta što nisam tu. Bio sam tužan jer nisam mogao da učestvujem”, rekao je Novak.

Eto sada prilike da propušteno i oduzeto, naplati s kamatom – 24. grend slem titulom.

Interesantno, pred Rolan Garos Alkaras je apostrofiran kao prvi favorit, a Novak je podigao pehar u Bulonjskoj šumi. Zatim je pred Vimbldon, Đoković bio glavni kandidat za tron, ali je trofej završio u rukama Španca. Kvote ovoga puta blago favorizuju Đokovića u dobroj meri i zbog činjenice da je svetski broj dva - koji će izvesno preuzeti čelo ATP liste jer u Njujorku ne brani bodove - pregrmeo toplotni udar, Karlosove projektile i preokrenuo ono, sada već kultno finale Sinsinatija.

Narativ je pred US Open identičan kao uoči Rolan Garosa. Javnost u finalu uglavnom ne vidi nikoga do Novaka i Karlosa, pitajući su da li ipak postoji treći čovek, neko sposoban da stane na put već viđenoj žurci. Logika kaže – Danil Medvedev.

Rus je treći favorit za pehar i zna kako se taj pehar osvaja, a ima i ono finale iz 2019. kada je poklekao pred Nadalom. Ali dovoljno je baciti pogled na kvote i biće vam jasno da je Moskovljanin zapravo autsajder među favoritima.

Ipak, nepravedno bi bilo potpuno ga isključiti iz trke. Ipak je pre dve godine u poslednjem US Open meču Novaka Đokovića, oduzeo je Srbinu kalendarski grend slem i to u tri seta. Simultano sa pritiskom koji je pojeo srpskog asa, razoružavao rivala, naterao suze da poteku iz očiju teniskog kralja. Sa Novakom ne može pre finala, sa Alkarasom će, ukoliko ne bude iznenađenja, ukrstiti u polufinalu.

"Svi pričaju o finalu Alkaras protiv Đokovića, ali to me nimalo ne iritira. Njihovi mečevi su sjajna stvar za tenis. Ali cilj mi je da nakon ovog US Opena pričamo o meni”, rekao je Medvedev i nagovestio ozbiljno samopouzdanje, najavio ubedljivije predstave od onih u Torontu i Sinsinatiju kada je gubio od Aleksa de Minora i Aleksandera Zvereva.

Specijalista za beton je i te kako bio faktor na svojoj omiljenoj podlozi u prvom delu sezone. Vezao je četiri titule na betonu uključujući i onu s mastersa u Majamiju. Protivno svim očekivanjima osvojio je i masters u Rimu, a od maja meseca, uglavnom je servirao razočaranja. Evo prilike da pokaže da nije slučajno bivši šampion u Flašing Medouzu.

Nakašima (1,55) - Đere (2,29)

Možda skandinavski dvojac Holger Rune i Kasper Rud drže četvrto i peto mesto ATP liste, ali rezultatima na američkom i kanadskom betonu nikako nisu najavili pozitivne stvari u Njujorku. Rune je ispadao u prvim rundama i Toronta i Sinsinatija, tako da je od vimblonskog četvrtfinala sa Karlosom Alkarasom nanizao pet poraza. Rud je preskočio samo jednu prepreku u Torontu, a poput Runea ispao na otvaranju Sinsinatija. Stoga, veće šanse realno ima Janik Siner, koji se prvog mastersa u karijeri domogao upravo u Kanadi. Italijan bi mogao da se sudari sa Karlitosom u četvrtfinalu pod uslovom da rundu ranije eliminiše Aleksandera Zvereva, čoveka koji takođe ima lepe šanse da dogura do druge nedelje. Saša je dobacio do polufinala Sinsinatija, ali preko Đokovića nije mogao.

Zašto bi Siner mogao da bude mina za Alkarasa? Upravo jer zna kako da se bori sa Karlitosom na betonu. Setimo se da je malo nedostajalo da eliminiše Španca u prošlogodišnjem četvrtfinalu US Opena. Vodio je sa 2:1, propustio meč loptu u četvrtom setu, pa poklekao u petom. Međutim, Karlos je danas 2.0 verzija sebe u odnosu na prošlogodišnji US Open, dok Siner jeste napredovao, ali ni blizu u poređenju sa terminatorom iz Mursije.

Kada je reč o Stefanosu Cicipasu, i kada je natrčao na Karlosa Alkarasa na Rolan Garosu, odbio se o Španca kao o zid na svojoj omiljenoj podlozi. Kontinuiteta nema, jedinu titulu osvojio je u meksičkom Los Kabosu, a već ima 15 poraza od starta kalendarske godine. A pritom ga potencijalni duel sa Đokovićem očekuje u četvrtfinalu.

Američke top 10 junoše Tejlor Fric (9) i Frensis Tijafo (10) mogle bi da igraju na kartu domaće, ujedno i najbučnije publike na planeti. Isto važi i za 14. teniser sveta Tomija Pola, s tim da je njegova komparativna prednost u odnosu na zemljake to što je savladao Alkarasa u Torontu, a onda ga ozbiljno namučio u Sinsinatiju. Dakle, u ovom trenutku slovi za Amerikanca sa najviše samopouzdanja. Sva trojica se nalaze u Đokovićevom delu žreba, Fric je potencijalni rival u četvrtfinalu, a Tijafo i Pol rundu kasnije. Mada IBM veštačka inteligencija analizirajući žreb kaže da je posle Đokovića i Alkarasa, treći favorit Siner, četvrti Medvedev, a peti upravo Tijafo.

Od Andreja Rubljova (8) niko ne očekuje bum, njemu je grend slem četvrtfinale uvek mera budući da nikada u karijeri nije probio tu barijeru.

Ipak, ako vam se po glavi i dalje vrzma scenario u kojem neko kvari posao Đokoviću ili Alkarasu, možda je najbolje da ponovo bacite pogled na hajlajtse finala Sinsinatija. Odvojte nakon toga još koji minut, pa ošacujte malo finale Vimbldona i biće dovoljno da ipak shvatite.

Đoković ili Alkaras.


tagovi

Novak ĐokovićUS openUS Open 2023Karlos AlkarasDanil MedvedevJanik SinerHolger RuneAleksander Zverev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara