Karlos Alkaras (©Reuters)
Karlos Alkaras (©Reuters)

Razočarani Alkaras pronašao krivce za poraz: Podloga prebrza, loptice stalno menjaju, mentalno sam zamoren

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.11.23. | 20:23

“U Torinu svaki meč kao grend slem finale”, kaže Španac

Odlika šampiona je da uvek i svuda žele da pobeđuju da budu prvi, ali mnogi od onih koji teže da to postanu teško uspevaju da obuzdaju emocije kada loše ide. Ili da priznaju da su pogrešili. Nekada je od toga lakše pronađi krivca u vremenskim uslovima i generalno stvarima iz spoljnjeg sveta, a zapravo je najčešće problem u glavi.

Karlos Alkaras je briljirao u sezoni na šljaci. Crtao je po crvenoj prašini i brisao linije na terenu, osvajao turnire, a demonstrirao je i te kako dobro da može da se snalazi i na bržim podlogama. Dobio je Novaka Đokovića na Vimbldonu, imao uspeha i na betonu, međutim, u dvoranama se nije proslavio na terenu. Izgubio je od Aleksandera Zvereva na startu završnog mastersa u Torinu, priznao da nije na potrebnom nivou, ali morao je i da okrivi nekoga. Ili nešto.

Izabrane vesti

Konkretno se požalio na prebrzu podlogu, a po volji mu nije ni tim loptica. Zasmetalo je španskom teniseru što je se menjaju iz nedelje u nedelju i što je za kraj godine stavljena brza podloga na kojoj dugo nije igrao.

“To je najbrža podloga na kojoj igramo u godini, sasvim sigurno. Ne znam zašto su odabrali ovu vrstu podloge za kraj godine kada smo sve turnire, koje smo igrali na tvrdoj imali sporiju. Zaista ne razumem to, nismo igrali cele godine na ovajvoj podlozi. Neću da ulazim u to da li je turnir trebalo da se igra na otvorenom ili u zatvorenom”, rekao je Karlos Alkaras i pride se požalio na loptice.

Stava je da pred velike turnire treba da se igra sa lopticama koje će biti korišćene na njima. Na to je ranije ukazivao i Novak Đoković.

“Trebalo bi da urade nešto po tom pitanju, jer je neshvatljivo da na tri ili četiri turnira koji idu jedan za drugim igramo sa različitim lopticama na svakom od njih. To je suludo. Morali bi da urade nešto. Svaka podloga bi morala da ima istu lopticu”.

Ali, bio je i samokritičan.

“Mnogo stvari mogu da unapredim. Trenirao sam dobro, fizički se osećao dobro, ali nisam na potrebnom nivou. Na ovom turniru je svaki meč kao finale grend slema”, poručio je Karlitos i nastavio:

“Nisam eliminisan, još mogu da prođem dalje. Treba da napravim analizu niza situacija u kojima nisam vukao dobre poteze, bilo ih je dosta. Na kraju drugog i početku trećeg seta sam bacio nekoliko poena i tek onda počeo da igram”.

Niti se smeje, niti uživa kao pre nekoliko meseci. Sve češće je neraspoložen, ima zamerke svakojake stvari. Evidentno je da ga pritisak izjeda, da psihološki još nije dovoljno jak i to je i priznao.

“Godina je veoma duga i zahtevna. Moram da napredujem kako bih u ovom stadijumu sezone bio bolji, posebno na psihološkom nivou. Ove poraze pre svega pripisujem mentalnom zamoru. Ako želim jednoga dana da osvojim ovaj trofej i završim godinu kao broj jedan, moram da napredujem i da se u meni javi želja za osvajanjem svega što mi se pruža”.

Prokomentarisao je i to što će Novak Đoković, njegov najveći rival, godinu završiti na prvom mestu.

“Pa, zaslužio je”, kazao je i slegao ramenima španski teniser:

“Nema dileme da li je zaslužio ili ne. Osvojio je tri grend slema i igrao finale četvrtog. Mastersi, koliko? Dva ili tri? Izgubio je pet mečeva cele sezone. To je neverovatno. Čujem da je rekao da ovo nije bila sjajna sezona za njega. Zaista impresivno”, zaključio je Karlos Alkaras.



tagovi

Karlos AlkarasATPZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara