Kasper Rud (AFP)
Kasper Rud (AFP)

Rud kupio sebi mesto u top 3, sanja finale US opena i čelo ATP liste

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.09.22. | 21:15

Norvežanin slomio Beretinija u tri seta za i plasirao se u polufinale poslednjeg grend slema sezone

Kako je Danil Medvedev ispao već u osmini finala US opena koji je prošle godine osvojio pobedom nad Novakom Đokovićem, otvorio je put ka čelu ATP liste nekim novim, mladim lavovima. Teoretski mogli bi da ga preuzmu Kasper Rud i Karlos Alkaras u zavisnosti od toga koji će se od njih dvojice domoći finala uz mogućnost da to učine obojica pa da direktnim okršajem rešavaju pitanje novog prvog reketa planete.

I dok 19-godišnjeg Španca tek čeka četvrtfinalni okršaj protiv sjajnog Janika Sinera, Norvežanin je svoj posao već odradio plasiravši se u polufinale. U tri seta savladao je Matea Beretinija i s pravom sanja drugo gren slem finale ove sezone. Prvo mu je bilo protiv Nadala na Rolan Garosu i glatko ga je izgubio.

Izabrane vesti

U tri seta je Rud je nadigrao Italijana - 0:3 (1:6, 4:6, 6:7) i u polufinalu će čekati boljeg iz duela Nik Kirjos - Karen Hačanov. Nije se Norvežanin previše ni potrošio budući da je meč trajao tek nešto više od dva i po sata, a pobeda mu je, makar ispao u polufinalu, kupila mesto među najbolja tri na svetu. Zapravo, na tabeli uživo je drugi iza Rafaela Nadala, ali bi ga Alkaras potencijalno prestigao u slučaju da savlada Sinera.

Beretinija u prvom setu nikako nije služio servis, jedno od njegovih najačih oružja, a Rud je to iskoristio i brejkovima u drugom i četvrtom gemu trasirao sebi put ka osvajanju prvog seta koji je trajao tek 28 minuta.

U nastavku meča početni udarac je krenuo da sluša Italijana koji se češće trudio da svojim udarcima kroji sudbinu poena. Činjenica imao je 35 vinera, 15 više od rivala, ali čak 39 neiznuđenih grešaka naspram Rudove 23. Doduše oživeo je Beretini tek kada je pri zaostatku 5:1 u drugom setu počelo da mu gori pod nogama. Vezao je tada tri gema, ali je 23-godišnjak bio siguran na svoj servis u desetom gemu za vođstvo od 2:0 u setovima.

U trećem setu Beretini je bio taj koji je vodio 3:0, 4:1, te 5:2, ali je Norvežanin na volšeban način uspeo da se vrati i obezbedi taj-brejk. U odlučujućem setu Beretini je isaplio čak 21 vinera, ali je gotovo podjednako mnogo grešio. U taj-brejku nije imao šanse, ne kada je Rud poveo 4:1, pa sa 6:2 kupio sebi četiri meč lopte. Italijan je smogao snage da odbrani prve dve, nedovoljno da ostane na turniru.


tagovi

Kasper RudMateo BeretiniUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara