Sam protiv svih ili 1 na 20.001

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.11.19. | 10:42

Rodžer Federer je u Londonu (ovaj put) bio bolji, ali pitanje je da li bi bilo tako da uz sebe nije imao veoma nepristojnu britansku publiku, koja je zasmetala i mnogim poznatim imenima belog sporta. Bila je to njihova udružena ružna osveta za letošnje finale Vimbldona kada je uspeo sve da ih nadjača

Novak Đoković je sinoć, kao što su mnogi naslovi u Srbiji, pa i ovde na MOZZARTU rekli - neslavno završio sezonu. Izbor ovog prideva, kada je u pitanju čovek koji je do pre dve nedelje sedeo na vrhu ATP liste, osvojivši pritom po dva grend slema i mastersa u 2019. malo je reći nespretan. No, ono što je najviše sinoć najviše bolo oči bio je odnos publike u Londonu prema Srbinu.

Rodžer Federer je bez sumnje odigrao majstorski protiv dosta "ravnog" Noleta koji je pritom ponovo imao problema sa već operisanim desnim laktom. Švajcarac je, nošen prilično nepristojnom publikom odradio svoje i spasao Rafaela Nadala koji će tako peti put u karijeri završiti godinu na liderskoj poziciji. Bez sumnje zasluženo jer je u pitanju ratnik koji i pored mnogih problema uspeva da nastavi sjajnu karijeru.

Izabrane vesti

A publika je priča za sebe. London, koji je pokoravao nebrojeno puta polako postaje "neprijateljska zona" iz čudnih rasloga. Nešto kao Njujork. Toliko neprijateljska da Nole sinoć nije imao snage, za razliku od letošnjeg finala Vimbldona, da se nosi sa njima. Bilo je neravnopravno - njih 20.000 protiv jednog. Tačnije 20.001, da ne zaboravimo Federera. A među nima i nekoliko poznatih lica, pre svega ono doskorašnjeg predsedavajućeg britanskog parlamenta, čuvenog Džona Berkoua, Krajnje negativno mišljenje o ponašanju koje ne priliči naciji koja se hvali sportskim duhom i "džentlmenstvom" podelila su i neka poznata imena iz sveta belog sporta.

Poznati britanski političar Džon Berkou u elementu

Legendarni britanski teniser, Greg Rusedski bio je rezigniran sinoćnjim ponašanjem sunarodnika koji su često gotovo barabski ometali drugog tenisera sveta da pokaže najbolju igru, što očigledno nisu želeli ni da vide. Jedino im je bila važna pobeda Švajcarca, ma koliko to čudno zvučalo. Zaista sramota za taj nivo takmičenja, kao da je u pitanju podružna fudbalska liga, a ne vrhunski, svetski teniski događaj.

"Aplaudiranje na duplu grešku je izraz krajnjeg nepoštovanja! Jednostavno je previše! Ne interesuje me da li ljudi navijaju za jednog ili drugog, ali postoje linije koje ne treba preći i pravila ponašanja! Videlo se da je uticalo na Đokovića, aplaudirali su mu kada je napravio duplu grešku, pošto je odmah potom napravio i drugu. Onda je doživeo brejk i nije uspeo da se vrati do kraja meča"

Sličnog mišljenja je bila i Anabel Kroft, bivša prva teniserka Britanije, a sada TV prezenterka, pokazavši materinsku brigu prema Beograđaninu koji se našao pod nepristojnom paljbom sa tribina.
"Šta on mora da uradi da bi pridobio ovu publiku?! Kada bi odigrao odlično dobio bi mlak aplauz, a kada bi napravio duplu grešku tapšali su mu i vrištali od sreće. Izgledalo mi je kao da se zbog toga povukao u sebe i nije izašao do kraja meča iz te ljušture. Nije uspeo da se motiviše, razbudi. Osetila sam se tužno zbog njega, izgledao je izgubljeno, nije mu bilo lako sa 20.000 protivnioka na tribinama".

Bivša slovačka teniserka i poznata lepotica, Danijela Hantuhova, takođe je bila rezignirana reakcijama navijača koji su tako sprečili da se sinoćnji meč razvije u vrhuski sportski događaj.
"Nakon svega što je učinio za ovaj sport on dobija takav tretman! Rodžer je Rodžer, ali je i Novak, Novak. On je toliko učinio za našu igru i žao mi ga je što ne dobija zasluženo poštovanje. Ušli su mu u glavu, videlo se to i kako je izašao iz dvorane bez pozdrava navijačima. Nije prijatno kada neko tapše vašoj duploj grešci, tako da ga poptuno razumem".

Na kraju je i Federer pokazao loše lice, što mu i nije strano. Veliki majstor belog sporta, sav ozaren ishvalio je publiku i tako je očigledno podržao u krajnje neprimerenom ponašanju.

"Da, bio je ovo odličan dan za tenis. Atmosfera u hali je bila veoma, veoma dobra."

Novak je i pored "vruće glave" na sinoćnjoj konferenciji za medije ipak bio suzdržan kada je u pitanju publika. Naučio je odavno on tu lekciju i zna da će im najbolji odgovor pružiti sledećom pirlikom na velikoj sceni.

"Bio je to važan meč, naelektirsana atmosfera, pune tribine. Atmosfera je bila fina.."

Možda je i vreme, kada se sve sagleda da prestane da "baca srca" po tribinama i zadrži ih za porodicu i društvene mreže, kao i svi normalni ljudi. Em izgleda patetično, pošto mu se skoro niko nikada ne odazove jer to već radi godinama, em većina očigledno ne zaslužuje njegovu ljubav. Saznanje da ništa ne može da osveti ovogodišnje finale Vimbldona, a to Fedeks i njegovi "navijači" dobro znaju, trebalo bi da ga motiviše za naredni put još više.

Sada je na redu kratak odmor, tokom kojeg će se saznati u kakvom stanju mu je problematični desni lakat, pa verovatno put u Madrid gde u ponedeljak počinje finalni turnir Dejvis kupa na kojem će naša šampionska "Generacija 2010" otpevati labudovu pesmu.

(Foto: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara