Azarenka (© Reuters)
Azarenka (© Reuters)

Šampioni se najbolje razumeju, Azarenka dvaput stala uz Đokovića: Niti smo zlikovci, niti heroji! Šta hoćete od Novaka?

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.01.23. | 15:33

Direktno i emotivno izlaganje Beloruskinje povodom medijskih nasrtaja na srpskog tenisera

Ima do šampionskog karaktera, jer je Novak Đoković devet puta osvajao Australijan open, a Viktorija Azarenka slavila dvaput. Biće da je malo i do slovenske niti. Pre svega zbog uzajamnog poštovanja sportskih veličina, kakve su nekadašnja najbolja teniserka sveta i pretendent na status najtrofejnijeg u istoriji kad su u pitanju grend slem trofeji.

Drugi put u samo nekoliko dana Beloruskinja je osetila potrebu da zaštitini srpskog asa. Ovoga puta zbog napada na Srđana Đokovića, Novakovog oca, koji se posle četvrtfinalnog susreta sa Andrejom Rubljovim ispred Rod Lejver arene pojavio u društvu navijača ogrnutih u rusku trobojku, od kojih je jedan nosio majicu sa slovom Z na licu, dok je sam Đoković senior uzviknuo „Slava Rusiji“.

Izabrane vesti

Sve to je u zapadnim medijima predstavljeno kao politički angažman u sklopu sukoba Rusije i Ukrajine, čak su neki teniser i zvaničnici zahtevali od organizatora da upozori Novaka Đokovića da je takvo ponašanje njegovog roditelja neprihvatljivo, ali Azarenka s obzirom na iskustvo (33 godine) ovakve poteze tumači kao ometanje sportiste.

Ne znam kakve veze incident u kome je bio Srđan Đoković ima sa Novakom. Ovakve stvari nemaju dodirnih tačaka sa teniserima, a neko ih konstantno uvlači u ove priče. Šta je cilj“, zapitala se Azarenka na konferenciji za medije posle eliminacije do Elene Rijbakine u polufinalu Australijan opena.

Priznaje Vika da nije ni znala šta se desilo dan ranije, sve dok pred duel sa Ruskinjom nije dobila objašnjenje.

Radnik obezbeđenja, koji me prati na trening svaki dan, a koga godinama poznajem, prepričao mi je šta se desilo kad sam ga pitala“.

Nastavilla je da se ičšuđava.

„Ne znam stvarno šta želite od nas, tenisera i teniserki, da uradimo po tom pitanju. Hoćete da pričamo o tome? Šta bi onda bila poenta ako se ta tema kontinuirano poteže. Zato bi trebalo više sebe da preispitate, a ne mene“.

Dva dana ranije Viktorija je prvi put stala u odbranu Đokovića dok su mnogi sumnjali da folira povredu zadnje lože. Čak je i sam Novak rekao da se samo njegove povrede preispituju, a drugi igrači kad prijave da im nešto fali niko ih više ne zapitkuje.

Znate li šta se meni dogodilo pre deset godina? Ista ova stvar“, podsetila je Azarenka na povredu iz 2013. „Bio je to jedan od najtežih perioda kroz koje sam prošla u karijeri, usled načina na koji su me tretirali i što sam morala da objašnjavam svakodnevno do 22.30 da sam zaista povređena, a ljudi mi nisu verovali. Zato razumem Novakove reči. Postoji neverovatna želja da se piše o zlikovcima i herojima, ali mi nismo ni zlikovci, ni heroji, već obična ljudska bića koja, poput drugih, prolaze kroz slične stvari. Postoje pretpostavke i prosuđivanja, ali komentari o nama su s... , jer niko ne želi da sagleda širu sliku. Nebitno koliko puta sam ponovila svoju stranu priče, nikad u nju nisu poverovali. Zato mi je smešno da govorim o tome. Trebalo mi je deset j... godina da to prebolim. I sad sam konačno uspela“.


tagovi

TenisWTAViktorija AzarenkaNovak ĐokovićAustralijan openAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara