FOTO:  AFP
FOTO: AFP

Šangajem vlada Div iz Vroclava: Druga masters titula za Hurkača, Rubljov se opet samouništio

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.10.23. | 13:01

Dramatično sveslovensko finale pripalo Poljaku

Imao je Andrej Rubljov priliku da osvajanjem mastersa u kineskoj metropoli prvi put u karijeri stigne do plasmana među četiri najbolja na ATP listi. Držao je sve u svojim rukama u taj-brejku odlučujućeg trećeg seta, vodio 5:4 i imao dva servisa za trijumf. Ušao je tada Rus u pravu zonu sumraka, toliko čestu za njega i krenuo sa neiznuđenim greškama u gotovo svakom poenu. Hurkač je to iskoristio i moćnim servisima preoteo trofej Moskovljaninu, 2:1 (6:3, 3:6,7:6), posle dva sata i devet minuta igre.

Za gorostasnog Poljaka ovo je druga masters titula u karijeri, pošto je prethodno trijumfovao u Majamiju 2021. godine. Za 26-godišnjaka ovo je ukupno sedmi pehar na ATP turu.

Izabrane vesti

Prelomni trenutak prvog seta dogodio se pri rezultatu 3:2, kada Hurkač koristi treću brejk-loptu i oduzima servis protivniku. Siguran je bio momak iz Vroclava do kraja tog dela igre i nije dozvolio Rusu nijednu brejk-loptu. Krenuo je Rubljov da pogađa od samog starta drugog seta i već na početku stekao ispostaviće se nedostižnu prednost.

Treći set bio je potpuno drugačiji i značajno izjednačeniji. Brejk nije viđen u čitavom setu, a Hurkač je pri rezultatu 5:4 propustio meč loptu na servis Rubljova, čime je doprineo ulasku u pravu dramu. Kada se ušlo u taj-brejk, činilo se da će Rubljov ovog puta premostiti probleme u glavi koji su ga toliko puta u dosadašnjoj karijeri sputavali da napravi vrhunske rezultate. Lomio je reket o koleno što je na najbolji način oslikavalo njegovu frustraciju u poslednjim poenima meča, a pošto nije iskoristio meč loptu na 6:5 u taj-brejku, pristupio je potpuno autodestruktivno, lansirao par prvenstveno bekhenda u aut i praktično poklonio vredan trofej Poljaku.

Bio je ovo peti međusobni meč dvojice igrača, a Hurkač sada vodi sa 3:2.

Hurkač će od sutra biti 11. na ATP listi, što je napredak za šest pozicija u odnosu na prethodni ponedeljak. S druge strane, Rubljova očekuje napredak sa sedme na petu poziciju, ali mu bez dileme ostaje velika žal, jer je propustio prilku da dođe do najboljeg ranga karijere.


tagovi

Hubert HurkačAndrej RubljovMasters Šangaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara