Rafael Nadal (AFP)
Rafael Nadal (AFP)

Senka nezadrživog bika i forhenda koji reže: Rafa eliminisan u drugom kolu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.04.24. | 17:49

Šteta što je španski rekovalescent već u ranoj fazi jednog od omiljenih mu turnira za rivala dobio možda i najboljeg defanzivca na turu

Zaigrao je Rafael Nadal juče tenis posle 102 dana pauze, prvi put se pojavio na šljaci još od finala Rolan Garosa 2022. godine, i prilično rutinski srušio prvu prepreku u Barseloni. Italijan Flavio Koboli nakon što ga je Rafa izbacio, napustivši centralni teren pogledao je u kameru i izustio "Rafa is back", ili u prevodu na srpski "Rafa se vratio". Jeste se kralj šljake vratio, ali je meč drugog kola sa Aleksom De Minorom pokazao da je rekovalescent koji je u prethodnih godinu i po dana odigrao samo četiri meča daleko od vrhunskog tenisa od kojeg rivalima klecaju kolena.

Nije to bila verzija nezadrživog Bika sa Majorke što rogovima probada matadore, nije publika na centralnom terenu što nosi njegovo ime imala prilike da vidi nekada najmoćniji forhend svetskog tenisa koji reže protivnike, koji crta po terenu i čisti linije. Australijanac i četvrti nosilac je za sat i 50 minuta savladao čoveka koji je u Barseloni čak 12 puta podizao pehar i do danas imao 67 pobeda i svega četiri poraza - 2:0 (7:5, 6:1).

Izabrane vesti

Šteta što je Nadal nakon oporavka od povrede abdominalnog mišića zbog kojeg mesecima unazad nije bio u prilici da servira na treninzima, već u ranoj fazi turnira dobio jednog od najboljih defanzivaca na turu. Protiv bilo kog drugog rivala šanse za trijumf bile bi veće, ali nedovoljno fizički pripremljeni Rafa se za mesto u osmini finala borio protiv čoveka koji je sposoban da vam besomučno vraća lopte i da vas tera na udarac više.

Statističari su zaveli čak 21 neiznuđenu grešku Nadala iz bekhenda i 21 iz bekhenda i svega 11 vinera Rafe. Ali izgledao je Rafa na terenu znatno bolje nego što brojke kažu. Ipak, u poenima koji izuskuju dosta trčanja, izlaske na mrežu, agilnost i hitrinu, videlo se da je Nadal samo senka igrača kakav je nekada bio i da ne može da prati ritam De Minora. U svakom slučaju, nestvarno zvuči da se na prvi forhend viner jednog od najvećih svih vremena čekalo gotovo sat i po vremena, odnosno do četvrtog gema drugog seta!?

De Minor je poveo sa 2:0 i 3:1, ali je Rafa u nastavku preuzeo konce igre, došao do prednosti 5:4, ali u samoj završnici seta potpuno stao, a igrači koji slove za ponajbolje u belom sportu surovo kažnjavanju. Pet minuta praznog hoda i tri uzastopna gema osvojio je popularni Demon.

U drugom setu, 11. teniser sveta konstantno je pritiskao Rafu kada bi ovaj servirao. Španac je preživeo svoj prvi servis gem, ali u naredna dva, ma koliko Nadal odolevalo, padali su brejkovi. Kada je u poslednjem gemu, izbacio loptu van terena na meč loptu De Minora, nekoliko sekundi trajala je tišina na tribinama. Kao da je među prisutnima zavladala zebnja da je to bio poslednji Nadalov forhend u Barseloni.


Pozitivno za razliku od januarskog povrataka i turnira u Brizbejnu jeste da je Nadal Barselonu okončao bez povrede. U nastavku sezone na šljaci slede Madrid, pa Rim, onda i Rolan Garos, možda i poslednji turnir prebogatoj teniskoj karijeri.


tagovi

Rafael NadalAleks de MinorATP Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara