Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Senzacija u Dubaiju: 123. igrač sveta skinuo Novaka sa prvog mesta na rang-listi

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.02.22. | 18:07

Srpski as zaustavljen u četvrtfinalu

Novak Đoković više nije najbolji teniser sveta! Srpski as zaustavljen je u četvrtfinalu ATP turnira u Dubaiju, a koban po Novaka bio je Jirži Veseli. Igrao je češki teniser kao u transu, bombardovao je servisima osvajača 20 grend slemova i drugi put u karijeri uzeo mu meru – 2:0 (6:4, 7:6).

Malo tenisera u svetu može da se pohvali da ima pozitivan skor protiv Novaka Đokovića, a jedan od njih je 123. reket sveta – Jirži Veseli. Čeh je bio koban po Đokovića 2016, kada ga je u tri seta eliminisao u Monaku. Sada Veseli nije dozvolio velikanu “belog sporta” da mu uzme ni set, a pride je lansirao Danila Medvedeva na prvo mesto ATP liste. Košmar za Novaka u Dubaiju...

Izabrane vesti

Teniski poredak se drastično promenio po Novaka u 2022. godini. Rafael Nadal iskoristio je to što australijske vlasti nisu dopustile srpskom asu da zaigra u Melburnu, stigao je do 21. grend slema i po tom parametru postao najuspešniji. A, čim se završe turniri u Dubaiju i Akapulku neće Novak više biti ni svetski broj jedan pošto je početkom sedmice ostao bez 2.000 šampionskih ATP poena iz Melburna 2021. Danil Medvedev tako silom prilika šalje zahvalnicu u Češku Republiku.

Prošetao se Novak Đoković u prva dva kola turnira u Dubaiju, počistio je Lorenca Musetija i Karena Hačanova na putu do četvrtfinalu, ali ga je tu sačekao “veći” igrač. Renking kaže jedno, realnost drugo. Jirži Veseli nije bio mali zalogaj, potvrdio je da nešto u njegovoj igri ne leži srpskom asu.

Nema mnogo toga u Novakovoj igri za šta protivnici mogu da se “uhvate”, gde mogu da traže svoju šansu, ali sve dok im najbolji teniser na svetu ne pronađe žicu – imaju čemu da se nadaju. Potrebno je vreme Novaku da prokljuvi manjkavosti u igri rivala, naročito kada udari na gorostase i velike servere. Takav je Jirži Veseli.

Jirži Veseli (©Reuters)Jirži Veseli (©Reuters)

Češki teniser napravio je brejk odmah na startu, opredelio se da napadne Đokovića, koji u Dubaiju igra prve mečeve u tekućoj godini. Ofanziva je urodila plodom. Igrao je Veseli rasterećeno, napadao je i grešio. Uspeo je Novak da se vrati, oduzme servis rivalu i okrene rezultat u svoju korist. Ali se posle vođstva od 3:2 u prvom setu ugasio. Napadao je Veseli svaki drugi servis rivala, izazivao je Đokovića na mrežu i nadmudrivao se.

Popustio je Novak u sedmom gemu prvog seta, napravio je duplu servis grešku za kraj gema i pogurao Veselog ka osvajanju prvog seta. Čeh je bombardovao srpskog tenisera sa osnovne linije, što servisima, što forhendom. Razvlačio je srpskog as, u nekoliko navrata primorao ga da napravi špagu… Klizao je Đoković na betonu kao na šljaci. Na servise Čeha nije imao odgovor, nije uspeo da se oporavi do kraja seta.

Nije bio Novak ni blizu da napravi brejk, morao je da krene iz minusa. Prvi put ne turniru izgubio je set Novak Đoković i bio je našpanovan za veliki povratak. Podigao je najbolji teniser sveta nivo igre, počeo je da pogađa bekhende u drugom setu, ali je ponovo koban bio sedmi gem…

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Iskoristio je Čeh pad u Novakovoj igri i prve slabije servise u drugom setu. Baš kao i u prvom setu napravio je Novak duplu grečku u gemu, koji je Veseli osvojio forhend paralelo, večeras najjačim oružjem kada dođe do razmene. Pucao je češki tensier od samopouzdanja, činilo se da ne može da promaši servis, ali kada je došao u priliku da servira za prolazak u polufinale ruka je zadrhtala.

Spasao je Veseli dve brejk lopte, odservirao as koji je išao 223km/h, ali treću nije mogao. Vratio je Novak stvari “na nulu” u drugom setu, dobio je svoj servis gem, iako je Čeh mogao da napravi ribrejk, i saterao je Veselog uz zid. Uveo je 123. teniser sveta set u taj-brejk… Za “13. gem” bolje je namestio glavu. I dalje je Veseli jedan od petorice aktivnih tenisera koji može da se pohvali sa pozitivnim skorom protiv srpskog asa. Sada je na 2:0.

Teška dva meseca u Novakovoj karijeri.


tagovi

ATP DubaiATPNovak ĐokovićJirži Veseli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara