Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Srbija će u nedelju gledati dva finala! Novakovo iskustvo jače od Benove snage

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.09.23. | 23:56

Đoković se uprkos problemima u trećem setu plasirao u finale US Opena sa maksimalnih 3:0

Sve oni u Srbiji koji i dalje, uprkos pojavi kapitalizma, imaju privilegiju da uživaju u tradicionalnom nedeljnom ručku u krugu porodice, 10. septembra čeka dodatna poslastica u vidu finala Mundobasketa. Naši košarkaši od 14.40 boriće se sa Nemcima za svetsko zlato, ali desert je spreman i uz večeru pošto će Novak Đoković od 22.00 igrati svoje jubilarno deseto finale US Opena.

Srpski as je u polufinalu savladao 20-godišnjeg Amerikanca Bena Šeltona sa 3:0 (6:3, 6:2, 7:6) i sada čeka boljeg iz duela Karlos Alkaras - Danil Medvedev, koji će početi oko jedan sat iza ponoći.

Izabrane vesti

Jedan od njih dvojice stajaće mu na putu ka četvrtoj tituli u Njujorku, jasno je da bi meč dodatno dobio na značaju ako bi to bio Alkaras, mada kako Novak igra na ovogodišnjem US Openu, i obojica da se nađu na suprotnoj strani mreže, pitanje je da li bi ga zaustavili.

Mladi Šelton, koji je imao svega pet godina kada je Đoković osvojio prvi od dosadašnja 23 gren slem trofeja, ambiciozno je ušao u svoj prvi okršaj sa svetskim brojem jedan (iako trenutno na drugom mestu ATP liste), ali plamen nade da bi mogao do senzacije brzo je ugašen. Uspeo je Amerikanac da drži egal u prva četiri gema, a onda je Đoković napravio brejk i na iskustvo set priveo kraju i dobio sledeći. U trećem je bilo trzavica, uspeo je Šelton da iskoristi svoju tek drugu brejk loptu u meču da izjednači na 4:4, a zatim i povede 5:4. Slavila je u tim trenucima publika pod krovom koji je još uoči meča zbog nevremena aktiviran nad terenom Artur Eš kao da je njihov teniser dobio duel, ali nije mu to pomoglo. Brzo se Novak konsolidovao, povratio energiju i kroz taj-brejk otišao u rekordno, 10. finale kada je reč o US Openu.

Pre nekoliko dana Šelton je protiv Tomija Pola servisom poslao lopticu 239 kilometra na sat. Večeras ju je udario brzinom 230 km/h, a da ima topove u svojim rukama demonstrirao je čak i pri drugom servisu, udarcem jačine 211 km/h. Moraće, međutim, momak iz Atlante da poradi na kontroli svojih udaraca. Više puta mu je tokom meča to sugerisao i otac iz boksa u kojem je bio smešten Benov tim. Nije vredelo, a Novak je sve to uglavnom kažnjavao.

Bio je krizni period u pomenutom finišu trećeg seta, ali umeo je naš teniser da odbrani set loptu i postavi stvari na svoje mesto. Čak i uprkos drami tokom taj-brejka kad je Šelton stigao od 1:5 do 4:5 (na kraju 7:4 za Novaka).

Od početka do kraja meča srpski as je delovao smireno i prepun samopouzdanja. Sjajno je predviđao poteze koje će njegov rival igrati i pretvarao ih u poene u svoju korist. Nije mu smetalo ni to što je igrao više od dva i po sata protiv 16 godina mlađeg rivala. Ponovo je bio jači i od tenisera nasprame sebe i od publike. Neka tako bude i u nedelju.

Bio je ovo 100. meč Novaka Đokovića na US Openu. Pobedio je u 87, a najteži okršaj na aktuelnom grend slemu u Njujorku imao je protiv zemljaka Lasla Đerea. Bilo je to u trećem kolu, kada je gubio 0:2, ali je onda i njega počistio s terena kao i sve ostale protivnike na ovogodišnjem US Openu. Ostala je još samo jedna prepreka da se ponove uspesi iz 2011, 2015. i 2018. godine.


tagovi

Novak ĐokovićBen ŠeltonUS openUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara