Statistika laže

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.07.19. | 20:31

Novak je uzeo Vimbldon, a da nije bio u prednosti ni u jednom statističkom parametru. I zato je ova titula još veća

Galopiranje ka vrhu večne liste nastavljeno je na terenima „Ol Ingland Kluba“. Novak Đoković je pobedom protiv Rodžera Federera došao do svoje pete titule na Vimbldonu, odnosno 16. ukupno, te se tako približio Švajcarcu na samo četiri pehara na ukupnoj listi. Ali ovo što je danas viđeno, nismo imali priliku da gledamo nikada u istoriji.

Pričaće se o ovom duelu u godinama pred nama. Apsolutno zasluženo. Pali su nebrojeni rekordi, prosto je nemoguće pobrojati i ih u jednom dahu. Prvi put u istoriji Vimbldona gledali smo super taj-brejk, videli smo najduži meč na ovogodišnjem izdanju Otvorenog prvenstva Engleske, a što je najvažnije, pao je rekord za najduže finale Vimbldona u istoriji. Preskočen je i onaj epski okršaj između Federera i Nadala iz 2008. godine, koje je trajalo fascinantnih četiri sata i 48 minuta.

Izabrane vesti

A koliko je dominantan Novak govori i činjenica da se u Open eri još samo Rodžer Federer i Rafael Nadal trenutno nalaze ispred našeg asa na spisku osvajača grend slemova. Švajcarac je sakupio ukupno 20 trofeja, od toga šest na Australijan Openu, jedan na Roland Garosu, osam na Vimbldonu i pet na US Openu. Sa druge strane, Španac je dve trećine svojih titula uzeo na Otvorenom prvenstvu Francuske, odnosno 12 od ukupno 18. Što se preostalih titula tiče, jedna je stigla u Australiji, dve u Londonu, a tri na US Openu.

Za sada je naš Novak Đoković najmanje uspeha imao na Roland Garosu, gde je osvojio samo jednu titulu, ali zato drži rekord po broju osvojenih titula u Australiji (sedam), a polako ali sigurno se približava Federeru i kada je u pitanju Vimbldon, pošto sada ima pet titula. Preostala tri pehara došla su na US Openu.

Na Vimbldonu su u Open eri od Đokovića još uvek bolji samo već pomenuti Rodžer Federer sa osampehara i Pit Sampras sa sedam. Izjednačio se Đoković ovogodišnjim trijumfom sa legendarnim švedskim teniserom, Bjornom Borgom, koji je takođe pet puta pobeđivao na terenima „Ol Ingland Kluba“.

U tekućoj deceniji, dakle počevši od 2010. godine, od Đokovića jednostavno nema boljeg. Osvojio je čak 14 trofeja na Mejdžorsima, a u toj borbi jedino donekle uspeva da mu parira Rafael Nadal, koji je pobedio na njih 12. Federer je daleko iza sa "svega" pet uzetih trofeja, po tri su uzeli Marej i Vavrinka, dok su se jednom okitili Marin Čilić i Huan Martin del Potro. Ipak, Rodžer Federer je do ovog turnira imao najviše osvojenih turnira u jednoj deceniji, pošto ih je od 2000. godine, pa do 2009. godine osvojio ravno 15. Danas mu se na toj listi priključio i naš as.

A statistika je još pre meča nagoveštavala da Federer nema šanse protiv Novaka. Vodio je prvi teniser sveta u ukupnom broju pobeda sa 25-22, potom je imao prednost i u duelima koje su međusobno igrali na Grend slem turnirima, jer je vodio sa 9-6, a bolji je bio i na Vimbldonu, te u finalima. Pred londonskom publikom je protiv Švajcarca slavio dva puta, naspram jednog trijumfa do kojeg je došao Federer.

Od poslednjih pet mečeva, Đoković je slavio na četiri (sada ima pobede na pet vezanih mečeva sa Fedeksom), a u finalu Grend slem turnira Federer je samo jednom uspevao da pronađe meru za srpskog tenisera. Ali, koliko su puta te brojke umele da prevare i kako sve odmah pada u vodu, uverili smo se i u tek odigranom Vimbldonskom finalu. Statistika je sada bil tek „bikini“.

Jednostavno je, Rodžer Federer je bio bolji u apsolutno svakom segmentu igre u finalu, počev od procenta prvog servisa, pa sve do broja neiznuđenih grešaka. Naročito velika razlika viđena je u drugom setu, ali ništa bolja situacija nije bila ni u ostalim. Sve to delovalo je prilično frustrirajuće za Švajcarca, jer je rezultat na semaforu govorio nešto potpuno drugačije. Novak Đoković je do prve brejk lopte došao tek u osmom gemu četvrtog seta, kada je rezultatski maltene sve bilo rešeno. Osvojio je Federer i ukupno više poena na ovom meču, ali avaj.

I kada smo ušli u odlučujući set, delovalo je da ga u boljem zamahu očekuje Rodžer Federer, ali verovatno niko nije bio svestan činjenice da je Đoković slavio u apsolutno svakom od tri duela protiv Švajcarca koja su otišla u peti set. I poslednje Vimbldonsko finale koje je otišlo u peti set bilo je ono između ista ova dva tenisera 2014. godine, a njega je, kao što je dobro poznato, dobio Novak Đoković.

Ispostavilo se da se istorija i ovaj put ponovila, ali na kakav način. Da se priča i priča...

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Reuters, Printscreen


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara