Stvarno je za velika dela! "Šargarepa" Siner sa ivice poraza do prvog grend slema trofeja

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 13:33

Medvedev drugi put vodio 2:0 u finalu AO i izgubio

Stvarno je Janik Siner igrač za velika dela! Pobedio je danas prvo sebe, a onda i Danila Medvedeva i sa ivice poraza posle izgubljena prva dva seta, uzleteo je do prve grend slem titule u karijeri.

Italija ima šta da slavi, “Šargarepa” Siner je postao šampion Australijan opena i pokazao da je stvoren da u godinama koje dolaze preuzme palicu, zajedno sa Karlosom Alkarasom, lidera belog sporta.

Izabrane vesti

Do prve grend slem titule Italijan je došao najtežim putem: najpre pobedom nad Novakom Đokovićem u polufinalu (3:1), a onda okrenuvši 0:2 u finalu protiv Danila Medvedeva – 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Iako je posle dva seta bio viđen na kolenima, jer je igrao zbunjeno, nervozno, pod prevelikim pritiskom zvanja favorita, uspeo je Siner da se izdigne iznad svega toga, da zbaci teret s leđa i malo-pomalo da kruni samopouzdanje ruskog igrača. A, nije neka tajna da kada crv sumnje počne da nagriza Medvedeva, ume dobrano da počne da radi protiv sebe.

Rus je apsolutni gubitnik Australijan opena. Treći put u karijeri je došao do finala i treći put ostao bez titule. I to drugi put nakon što je vodio 2:0 u setovima. U prvom finalu ga je Đoković samleo sa 3:0, ali onda je ispustio titulu u duelu sa Nadalom, danas sa Sinerom. Da čovek ne poželi nikad više da dođe u Melburn...

A, krenuo je Medvedev furiozno. Izašao je na teren gladan kao medved. Agresivno se zaleteo na prvu lopticu i istim stilom odigrao do kraja. Nije dozvoljavao Sineru ni da uhvati vazduh, terao ga je trči, izbacivao iz zone konfora... Osetio je Rus da se rival muči, da nije ušao u meč kako treba. I bilo je to dovoljno. Danil je rešio da bude ovo njegov dan, da najzad, iz trećeg pokušaja, dođe do pehara u Melburnu. Izvedba je bila hirurški precizna.

U trećem gemu prvog seta došao je do 0:40, napravio brejk i potpuno izvukao tepih ispod Sinerovih nogu. Tu prednost Medvedev je sačuvao do kraja prvog seta, koji je dobio sa 6:3. Ljuljao se Italijanu servis i u drugom setu. Četiri brejk šanse Rus nije iskoristio u drugom gemu, ali je sve to naplatio u narednom pokušaju. Dva puta je u setu Medvedev oduzeo servis rivalu, jedan je Siner uspeo da vrati, drugi nije i Danil je sa 6:3 stigao na korak od titule.

I umesto rutinske egzekucije u trećem setu – početak preokreta. Siner je opustio ruku, svestan da više nema šta da izgubi, da ga tako stegnuta igra vodi pravo u poraz. Uspeo je da zauzda svoj servis, da ne dozvoljava rivalu više brejk lopti, a čekao je da dođe njegov trenutak, da se ukaže prilika da oduzem Medvedevu servis. I stigla je u poslednjem poenu trećeg seta: brejk i set lopta i Siner je na 1:2. Vratio se u meč, pojavio se u finalu.

I tu je onaj crv sumnje počeo da nagriza igru Danila Medvedeva. Nije to više bio isti igrač kao u prva dva seta, naravno, delom i zbog toga što ni Siner nije bio isti. U četvrtom setu Italijan u dva navrata nije uspeo da napravi brejk, a onda je u Rus propustio svoju najbolju priliku da privede meč kraju, kod brejk šanse na 3:3. Kazna ga je stigla ponovo u poslednjem poenu desetog gema – 6:4.

Momentum je potpuno prešao na Sinerovu stranu. Medvedev je ostao bez igre, Italijan je pogađao linije, dobijao duge razmene, a servirao hirurški tačno, kao dva dana ranije protiv Đokovića. Kao na vagi, jedan tas je tonuo, drugi se dizao i u šestom gemu petog seta meč je rešen: stigao je Siner do 0:40, oduzeo servis ruskom teniseru i otvorio sebi vrata do prve grend slem titule u karijeri.

Prve, a sve su predispozicije tu da ih bude dosta više. Pogotovo kada Novak Đoković bude rekao da mu je dosta i da je vreme da okači reket o klin.


tagovi

Janik SinerDanil MedvedevAustralijan open 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara