Otkazani mečevi (© AFP)
Otkazani mečevi (© AFP)

Tačka ključanja i u tenisu: Zbog rasizma pomereni mečevi Sinsinatija

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.08.20. | 11:38

Sve je zakuvala Naomi Osaka

Preplitanje politike, društvenih nemira i sporta nije zaobišlo ni tenis. Zbog ubistva Afroamerikanca Džejkoba Blejka u Viskonsinu napeta je atmosfera širom Sjedinjenih Američkih Država, protesti protiv vlasti su sve žešći, u znak borbe za jednakost rasa najpre je NBA liga prekinuta do daljeg, a posledica će trpeti i masters Sinsinati.

Umesto polufinalnih mečeva, planiran za danas, kompletan program na turniru u Njujorku odložen je za jedan dan. Trebalo je da se igraju polufinalni susreti između Srbina Novaka Đokovića i Španca Roberta Bautiste Aguta, te Grka Stefanosa Cicipasa i Kanađanina Miloša Raonića, ali su prebačeni za petak.

Izabrane vesti

Razlog je upravo napeta dnevno-političko-društvena situacija.

Kao sport, tenis kolektivno staje u odbranu protiv rasne nejednakosti i socijalne nepravde, koje je još jednom bačena u prvi plan u Sjedinjenim Državama. Američka teniska asocijacija, ATP tur i WTA su odlučili da prepoznaju ovaj trenutak u vremenu pauziranjem turnira Sinsinati u četvrtak 27. avgusta. Mečevi će se nastaviti u petak“, objavili su organizatori.

Na ovakav korak verovatno je uticala i objava desete igračice sveta, Naomi Osake.

Imala sam polufinalni meč sutra, ali neću igrati. Ja sam sportista, ali pre svega sam tamnoputa žeta. Trenutno postoje važnije stvari od sporta na koje treba obratiti pažnju. Važnije je da vidimo šta se dešava nego da me gledate kako igram tenis. Ništa se neće promeniti što ja neću igrati, ali mogu da promenim nešto i započnem diskusiju u sportu u kojem najviše igraju belci“, rekla je Osaka.

I tek ona pokrenula temu rasnih razlika poslednjom rečenicom. 


tagovi

SinsinatiWTAATPNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara